Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoilijoiden renkaanvaihto tyssäsi takatalveen

Pääsiäisliikenteessä kannattaa varautua huonoon keliin

Kotimaa
 
Päivän sää 1.4.
Päivän sää 1.4.

Etelä-Suomeen koittanut takatalvi näkyy pääkaupunkiseudun autoliikkeissä kesärenkaiden vaihtoaikojen peruutussumana. Autoilijat ovat siirtäneet kesärenkaiden vaihtoa pääsiäisen jälkeiseen ajankohtaan, ja osa on joutunut laittamaan talvirenkaat auton alle takaisin.

Soittokierroksen perusteella monissa liikkeissä valtaosa renkaidenvaihtoajoista on tältä viikolta peruttu.

Fakta

Kiirastorstai on pääsiäisen vilkkain matkustuspäivä

 Pääsiäisen menoliikenne jakautuu kiirastorstaille ja pitkäperjantaille ja paluuliikenne molemmille pääsiäispäiville.

 Eniten menoliikennettä on torstaina kello 13–19. Monet palaavat jo sunnuntaina, mutta vilkkainta paluuliikenne on maanantaina kello 13–19.

 Pääkaupunkiseudun menoliikenne suuntautuu pääosin kolmos- ja nelosteille.

"Eilinen [maanantai] säikäytti autoilijat, ja peruutuksia on tullut tasaisen tappavaan tahtiin. Ihan oikean ratkaisun tekivät, jos on hetkellisesti umpitalvi", sanoo myyntiedustaja Sampsa Aulin Vianor Olarista Espoosta.

Aulinin mukaan kesärenkaita on vaihdettu edelleen perheen kakkosautoihin.

Konalan Renkaan Juhani Lokan mukaan renkaanvaihto tyssäsi takatalveen, ja liikkeessä on "hiljaista kuin huopatossutehtaalla".

Rengasmyyjä Juhani Korpelainen Ala-Tikkurilan Euromasterista kertoo, että kymmenkunta asiakasta on käynyt vaihtamassa talvirenkaat autoon takaisin.

"Ehkä jotakuta on nolostuttanut, että pitipäs mennä kiirehtimään asiassa", hän kertoo.

Liikenneviraston liikennekeskuspäällikkö Marketta Udelius ja HS:n meteorologi Anniina Törmä eivät suosittele lähtemään pääsiäisliikenteeseen kesärenkaat alla.

"Talvirenkaat pitää olla, kun keli on haastava. Kannattaa katsoa vasta pääsiäisen jälkeen, milloin renkaat kannattaa vaihtaa", Udelius neuvoo.

Pääsiäisliikenteeseen ei odoteta suuria ruuhkia, mutta sitä vaikeuttaa todennäköisesti sää. Joillakin tieosuuksilla liikennemäärät kuitenkin yli kaksinkertaistuvat.

Esimerkiksi valtatie neljällä Helsingistä Lahteen liikkuu tavallisena torstaina 11 500 ajoneuvoa vuorokaudessa, kiirastorstaina arviolta 24 600.

"Kura roiskuu ja näkyvyys voi olla huono. Tämä kannattaa huomioida, eikä tehdä turhia ohituksia", Udelius varoittaa.

Pääsiäisen sää näyttääkin melko surkealta.

HS:n meteorologi Anniina Törmän mukaan Suomi kuuluu laajaan matalapaineen alueeseen ja usean päivän ajan on enimmäkseen sateista.

"Vettä, räntää ja lunta. Vitsauksena on se, että öisin voi olla pakkasta ja päivisin plussaa, joten aamuisin tiellä voi olla liukasta", Törmä sanoo.

Törmän mukaan ajokeli on torstaina ja perjantaina huono, ja sadekuuroja riittää suuressa osassa maata myös viikonlopuksi. Maanantai näyttää sen sijaan muita päiviä poutaisemmalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat