Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään on laivaliikenteen kohtalonpäivä

Kymmenientuhansien matkustajien pääsiäismatka voi peruuntua, jos työehtokiistassa ei päästä sopuun

Kotimaa
 
Lakko uhkaa risteilymatkustajia – mistä on kyse?
Lakko uhkaa risteilymatkustajia – mistä on kyse?
Merimies-Unionin ja Konepäällystöliiton lakko uhkaa lamauttaa matkustajaliikenteen merellä torstaista alkaen, mikäli jäänmurtajalakon sovittelu ei edisty. Lakko vaikuttaisi ainakin Suomen lipun alla kulkeviin matkustaja-aluksiin, joita on kaikilla isoilla varustamoilla. HS:n työmarkkinatoimittaja Teemu Luukka kertoo, mistä lakkouhassa on kyse. Toimittaja: Tomi Peurakoski/HS, kuvaus: Esa Syväkuru/HS.
Kolme pointtia

Lakko voisi tulla kalliiksi

1. Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto vaativat jäänmurtajalakon ja sen tukilakon voimin, että Arctia Shippingin sopimuksesta tehdään yleissitova. Työnantaja vastustaa sitä. Yleissitova sopimus antaa samat vähimmäisehdot kaikille alalla työskenteleville, myös niille, jotka eivät ole järjestäytyneet. Tukilakko estäisi ensi alkuun matkustajaliikenteen ja tuonnin ja viennin Suomen lipun alla kulkevilla laivoilla.

2. Sovun löytyminen on vaikeaa, koska kyseessä on periaatteellinen kaikki tai ei mitään -neuvottelu. Kompromissiratkaisua on vaikea löytää, koska yleissitovuutta joko on tai ei ole. Ratkaisun päävaihtoehto on, että jompikumpi luovuttaa.

3. Mahdollisen lakon hinta riippuu sen laajuudesta. Laivoilla kulkee päivässä noin 240 miljoonan euron arvosta tuonti- ja vientitavaraa. Suomen lipun alla kulkee noin kolmannes eli noin 80 miljoonan arvosta vienti- ja tuontituotteita. Lisäksi osa laivoista voisi lipua ulkomaisen lipun alle.

Pitkittyessään lakko tyhjentäisi kauppojen hyllyjä ja vaikeuttaisi tuotantoa, koska raaka-aineiden saanti vaikeutuisi.

Tänään on kymmenientuhansien pääsiäisen laivamatkailijoiden kohtalonpäivä, kun neuvottelut jäänmurtaja-alan työehtosopimuksesta jatkuvat kello 12 valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla.

Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto ovat ilmoittaneet, että Suomen lipun alla kulkeva laivaliikenne pysähtyy torstaina kello 14, jos sopua liittojen ja valtion omistaman jäänmurtajayhtiö Arctic Shippingin välillä ei synny. Riidassa on kyse kahdensadan ihmisen sopimuksesta.

Viime viikolla jäänmurtajalakon tukilakkouhkaus koski vain rahtia, mutta tiistaina liitot ilmoittivat pysäyttävänsä myös matkustajaliikenteen. Aluksi se koskisi Suomen lipun alla kulkevia matkustaja-aluksia.

Käytännössä ratkaisu pitää löytyä tänään, jos lakolta tai lakon vahingoilta voidaan välttyä. Aikaa on vähän, ja sopua ei tehdä ilman Merimies-Unionin ja Konepäällystöliiton hallintojen kutsumista koolle. Myös varustamot ja vientiyritykset vaativat tiedon lakon alkamisesta.

Yksi vaihtoehto on, että ongelma siirretään myöhemmin ratkaistavaksi.

Nyt näyttää siltä, että osapuolet eivät ole valmiita antamaan periksi. Tiistaina neuvotteluissa ei edetty yhtään.

Neuvotteluissa riidellään siitä, tehdäänkö Arctic Shippingin työehtosopimuksesta yleissitova eli myös muita jäänmurtoalan yrityksiä koskeva vai ei.

Fakta

Lakko vaikuttaisi ainakin näihin risteilylaivoihin

 Silja Line: Silja Serenade (Helsinki–Tukholma) ja Baltic Princess (Turku–Tukholma)

 Viking Line: Gabriella ja Mariella (Helsinki–Tukholma), Amorella ja Viking Grace (Turku–Tukholma), Rosella (Maarianhamina–Kapellskär)

 Eckerö Line: Finlandia (Helsinki–Tallinna)

"Emme missään nimessä aio hyväksyä yleissitovuutta", sanoo David Lindström, joka edustaa neuvotteluissa työnantajapuolta.

Yhtä jyrkkä on Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting.

"Tämä yleissitovuus on peruskysymys."

Palkansaajat haluavat yleissitovan sopimuksen turvatakseen työehtonsa myös tilanteissa, jossa esimerkiksi valtio siirtäisi jäänmurtajat muulle yhtiölle kuin omistamalleen Arctic Shippingille.

Valtio on suunnitellut etenkin arktiseen jäänmurtamiseen osallistuvien alusten yhtiöittämistä.

Työnantaja puolestaan on korostanut, että yleissitovuus sementoisi työehdot, kilpailu vähenisi ja kilpailukyky ulkomaisia vastaan heikkenisi.

Tukilakon toteutuminen merkitsisi kymmenientuhansien matkustaja-aluksilla kulkevien ihmisten matkan peruuntumista tai vaikeutumista.

Varustamot ovat tyrmistyneitä lakkouhkan laajentumisesta tiistaina koskemaan myös matkustajaliikennettä.

"Tämä on hyvin, hyvin vakava tilanne", kommentoi Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Pääsiäisen alla niin Viking Linen, Tallink Siljan kuin Eckerö Linenkin laivoille on myyty runsaasti lippuja. Torstain ja maanantain välisenä aikana Vikingin laivoilla on määrä matkustaa 87 000 matkustajaa. Tallink Siljalta lakko estäisi vajaan 20 000 matkustajan matkan.

Rio Gandara HS
Kai Suikki oli lähdössä yksivuotiaan Otto-poikansa kanssa tiistaina Viking Linen risteilylle Tukholmaan. "Aika pienen joukon takia moni joutuu kärsimään. Kaveri on merimies, ja hän on puhunut, että laivoissa vain päällystö on Suomesta. Muut ovat muualta, palkattu varmaan huonommilla ehdoilla. On tärkeää, että suomalaista työtä puolustetaan, vaikka se aiheuttaa hankaluuksia muille."
Kai Suikki oli lähdössä yksivuotiaan Otto-poikansa kanssa tiistaina Viking Linen risteilylle Tukholmaan. "Aika pienen joukon takia moni joutuu kärsimään. Kaveri on merimies, ja hän on puhunut, että laivoissa vain päällystö on Suomesta. Muut ovat muualta, palkattu varmaan huonommilla ehdoilla. On tärkeää, että suomalaista työtä puolustetaan, vaikka se aiheuttaa hankaluuksia muille."

Matkustajat ovat epätietoisia matkansa kohtalosta, kerrotaan varustamoista.

"Puhelimet soivat", Boijer-Svahnström kuvaa.

"Jos lakko toteutuu, se koskisi tuhansia matkustajia", sanoo myös Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd. Hänen mukaansa varustamo ei vielä tiistaina ollut tehnyt suunnitelmia mahdollisen lakon varalta.

Myös Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen on tyrmistynyt Suomen Merimies-Unionin ja Suomen Konepäällystöliiton uhkauksesta laajentaa lakkoa matkustajaliikenteeseen.

"Henkilökohtaisesti minusta on täysin mahdotonta ymmärtää, miksi Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto haluavat vahingoittaa sitä ainoaa toimijaa, joka työllistää suomalaisia merimiehiä Tallinnan reitillä", Keronen sanoo.

Jos lakko toteutuu, Finlandia ei lähde Helsingistä kohti Tallinnaa torstaina kello 15.30. Finlandia seilaa Suomen lipun alla. Lakko vaikuttaisi siis ainakin Suomen lipun alla kulkeviin aluksiin. Myöhemmin tukilakko voi vaikuttaa muihin aluksiin, koska satamiin tulisi ruuhka.

Tallink Siljalla Suomen lipun alla kulkevat Silja Serenade Helsingistä Tukholmaan ja Baltic Princess Turusta Tukholmaan. Serenaden on määrä lähteä huomenna kello 17. Baltic Princess lähtee 23 tunnin risteilylle joka päivä.

Vikingin laivoista Suomen lipun alla seilaavat muut paitsi Cinderella, eli Amorella, Grace, Mariella, Rosella ja Gabriella.

Liitot ovat jo pyytäneet muita kuljetusliittoja tukemaan tukilakkoa. Jos nämä suostuvat tähän, koko meritse käytävä ulkomaanliikenne saattaa hiljalleen pysähtyä.

Tällöin pysähtyisi tonnimäärältään 90 prosenttia ja arvoltaan noin 75 prosenttia ulkomaankaupasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat