Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampere panee työttömiä siivoamaan katuja

"Ponnahduslauta tulevaan", "kaikki voittavat", kommentoidaan kokeilua

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Lars Enbom (vas.) ja Hannu Anttila pitävät katuja puhtaina Tampereen keskustassa.
Lars Enbom (vas.) ja Hannu Anttila pitävät katuja puhtaina Tampereen keskustassa. Kuva: Reijo Hietanen

Pitkäaikaistyöttömät siivoavat tänäkin keväänä Tampereen katuja ja keskustaa. Kolme miestä on jo aloittanut siivoamisen, ja kaksi aloittaa myöhemmin. Kaikilla on takana vähintään pari vuotta työttömyyttä.

Kun kaupunki talvella kertoi hankkeen jatkumisesta, reaktio oli arvattavissa: keskustelupalstoilla ja kahvipöydissä on aina tiedetty, että juuri katujen siivoamiseen työttömät sopivat.

Siivoajien omat arviot ovat kiihkottomampia. "Ei meitä ole laitettu tähän, olemme hakeneet tähän", sanoo Lars Enbom, 35.

Siivouspartio liikkuu iltapäivisin ja iltaisin parin kilometrin säteellä keskustasta. Kulkuvälineenä on pieni sininen pakettiauto, jonka kojelaudalla on keltainen vilkku. Takeissa ei näy kaupungin tunnuksia. Työnä on kerätä irtoroskat, tyhjentää roskikset ja korjailla sitä, mikä on rikki.

"Heti kun on vähän lämpimämpää ja porukka lähtee piknikille, roskikset täyttyvät. Moni taputtaa selkään ja sanoo, että hyvää työtä teette."

Eroja tietysti on kaupungin työntekijöihin, jotka tekevät osin samaa työtä. "Meillä on työsuhde sellainen, ettei jatkosta tiedä ja sopimukset ovat lyhyitä. Ei tiedä, ennen kuin on paperi nenän edessä, se on ikävä puoli", sanoo uusia tulokkaita kouluttava Hannu Anttila, 45.

Enbom ja Anttila ovat silti tyytyväisiä, kun töitä on. Palkka on noin 1 700 euroa kuussa plus ilta- ja lauantailisät.

Anttila valmistui talonrakentajaksi 2011 eikä alan paikkoja ole ollut tarjolla. Turhautuminen iski, kun edes haastatteluihin ei päässyt.

"Ilman muuta paras vaihtoehto on olla täällä nyt. Saa enemmän rahaa ja tuntee olevansa jossain mukana. Tämä on ponnahduslauta tulevaan."

Samaa sanoo Enbom, joka on taustaltaan automaatioasentaja.

"Kyllä se passivoisi istua vain kotona. Ei tulisi lähdettyä mihinkään. Mieluummin tämä kuin tyhjä kohta CV:ssä."

Miesten palkan maksaa Tampereen Sarka Oy, kaupungin sosiaalinen yritys. Sen mukaan kaikki voittavat hankkeessa: niin työttömät kuin kaupunkilaisetkin, jotka saavat siistimmän kaupungin. Tällä tietoa hanke jatkuu vuoden loppuun.

Edellytys on vähintään 300 päivää työmarkkinatukea.

"Me olisimme saaneet toisen tai kolmannenkin ryhmän, koska meille on tullut paljon tarjokkaita. Periaate on, että kaikki haastatellaan, ja aina kun ryhmään tulee paikkoja, nostamme heitä töihin", sanoo yhtiön toimitusjohtaja Katja Piiksi.

"Me toivomme tälle jatkoa. Jos tämä toimii yhtä hyvin kuin viime vuonna, niin luottavaisin mielin olemme."

Myös ministeriö kiittelee.

"Esimerkki osoittaa, että kunnat voivat palveluja järjestäessään käyttää julkisissa hankinnoissa sosiaalisia kriteerejä ja näin tarjota mielekkäitä työtehtäviä heikossa työmarkkina-asemassa oleville", sanoo hallitusneuvos Päivi Kerminen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat