Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puheenjohtajat HS-haastattelussa

Juha Sipilä arvostelee aiempia keskustan pääministereitä: "Virheitä ovat tehneet kaikki"

Juha Sipilän mukaan Vanhasen ja Kiviniemen hallitukset arvioivat taloustilanteen väärin

Kotimaa
 
Juha Sipilä, mikä on suurin tabu suomalaisessa politiikassa?
Juha Sipilä, mikä on suurin tabu suomalaisessa politiikassa?
HSTV:n puheenjohtajatentissä keskustan Juha Sipilältä kysyttiin muun muassa politiikan tabuista.
Osa 5/8: Juha Sipilä, keskusta

Kaikkien pitää tinkiä – paitsi ehkä maatalousyrittäjän, jota on jo kuritettu muutenkin.

Näin voi tiivistää keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän näkemyksen Suomea seuraavalla vaalikaudella odottavista talkoista.

Sipilä on vaalien alla toistuvasti korostanut, että kukaan ei voi olettaa pääsevänsä helpolla.

"Maatalous on jo joutunut maksumieheksi", perustelee Sipilä rajaustaan ja tarkoittaa muun muassa Venäjän asettamia vientirajoituksia maitotuotteille.

Gallupsuosikki Sipilä ei hyväksy käsitystä, jonka mukaan Suomi voisi luopua koko maan asuttuna pitämisestä. Keskustalle tärkeää periaatetta voikin pitää jonkinlaisena politiikan tabuna, sillä harva poliitikko mistään puolueesta on sitä kyseenalaistanut.

Tilastot kuitenkin osoittavat, että vaikean työttömyyden alueilla, esimerkiksi Kainuussa tai Lapissa, työttömyys ei ole merkittävästi hellittänyt pitkään aikaan. Eikö poliitikkojen pitäisi reilusti kertoa kansalaisille, että maan kaikkia osia ei ole varaa tulevaisuudessa kehittää?

"Ei niitä syrjäisiä alueita ole mihinkään kehitettykään."

Sipilä sanoo uskovansa, että biotalouden investointien kautta koko maahan saadaan työpaikkoja niin, että nykyiset kriisialueet vielä komeilevat tilastojen parhaimmistona. "Koko Suomen tasapainoinen kehittyminen on kaikkien etu."

Sipilä ehdotti viime viikolla laajaa yhteiskuntasopimusta, jollainen pitäisi tehdä puolueiden, työnantajien ja työntekijöiden edustajien sekä yrittäjien kesken. Tavoitteena olisi sopia vaikeista työmarkkinauudistuksista vaalien jälkeen, mutta ennen varsinaisia hallitusneuvotteluja.

Tiistaina hän tarkensi aikataulua sanomalla, että neuvotteluja käytäisiin rinnakkain hallitusneuvotteluiden kanssa.

Yksittäisistä kysymyksistä Sipilä ei vielä suostu sanomaan paljoa. Esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikentämiseen liittyvät asiat käsitellään vasta osapuolten välisissä neuvotteluissa. Hän sanoo kuitenkin että esimerkiksi yli 60-vuotiaan ansiosidonnaisen turvan kestoa ei ole mielekästä leikata. "Joustot koskisivat ennen muuta työuransa alkupäässä olevia."

Sipilä perustelee vaitonaisuuttaan keskustelukulttuurilla, joka on sellainen, että kaikenlaiset uudet esitykset tyrmätään tyypillisesti saman tien. Jos neuvottelupöytään ylipäätään päästään. Esimerkiksi ay-liikkeen halukkuus yhteiskuntasopimusneuvotteluihin on toistaiseksi kysymysmerkki.

Sipilä sanoo, ettei ole kysellyt kenenkään halukkuutta. "Sellaiseen ei ole edes mandaattia."

"Nyt pitää luopua sellaisesta ajattelusta, että mitä me tästä saamme", Sipilä opastaa. Hän uskoo kaikkien ymmärtävän että Suomi on poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa. Poikkeukselliset ajat vaativat uutta ajattelua.

"Asioista pitää päästä sopuun, muuten Suomella ei ole toivoa."

Vesa Ranta
Juha Sipilä uskoo biotalouden pitävän koko maan asuttuna ja nostavan nykyiset kriisialueet uuteen kukoistukseen.
Juha Sipilä uskoo biotalouden pitävän koko maan asuttuna ja nostavan nykyiset kriisialueet uuteen kukoistukseen.

Sipilä sanoo pelkäävänsä että äänestysprosentti laskee tulevissa vaaleissa entisestään. Varsinkaan nykyisen hallituksen vaalikauden loppu ei anna erityisen imartelevaa kuvaa politiikan kyvystä ratkaista ongelmia.

Virheitä on hänen mukaansa tehty myös keskustavetoisten hallitusten johdolla. Esimerkiksi Vanhasen ja Kiviniemen hallitukset tekivät virheellisen arvion Suomen tilanteesta. Eläke- ja sote-uudistukset olisi hänen mukaansa pitänyt tehdä tuolloin.

"Kukaan ei ole syytön."

Kataisen hallituksesta moni lähti kesken kauden. Sipilä sanookin, että mahdollisen Sipilän hallituksen ministereiden on pidettävä kiinni eräästä asiasta. "Ministerit istuvat kautensa loppuun."

Sipilä toppuuttelee itseensä kohdistuvia pääministeripuheita. Hän muistuttaa, että iso osa äänestäjistä ei ole kertonut mielipidekyselyissä kantaansa.

"Eikä tässä kukaan mitään yksin tee. Minulla ei ole harhakäsityksiä omista kyvyistäni. Tavoitteena on että tehdään vähemmän asioita, mutta tehdään ne loppuun."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat