Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueet eivät ota riskejä julisteissa

Vaalijulisteet ilmestyvät katukuvaan tänään. Ne eivät herätä tänäkään vuonna HS-raadissa innostusta.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva / Lehtikuva
Tyhjät vaalimainostelineet odottivat julisteita Helsingin Siltamäessä viime viikolla.
Tyhjät vaalimainostelineet odottivat julisteita Helsingin Siltamäessä viime viikolla. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva / Lehtikuva

Väritön, hajuton ja mauton.

Niin kuvailee eduskuntapuolueiden vaalijulisteita julistesuunnittelun asiantuntija, Aalto-yliopiston emerita professori Marjatta Itkonen, itsekin graafinen suunnittelija.

"Tilanne on joka vaaleissa sama, eivät nämä näköjään muutu. Meillä pelätään rohkeaa ja uutta. Meidän sananlaskut, joululaulut ja muut lähtevät liikkeelle siitä, että ei sitä vaatteilla koreilla."

Tänä vuonna seitsemän eduskuntapuoluetta on julkaissut vaalijulisteen, Rkp:lla ei ole ollut sellaista näissä tai edellisissä eduskuntavaaleissa.

Arvio on yhtä kielteinen kuin edellisten tai sitä edellisten eduskuntavaalien raatien yleinen mielipide.

Raadit ovat vuosien varrella moittineet vaalijulisteita haljuudesta ja epäselvyydestä, eikä Itkosen arvio ole yhtään sen mairittelevampi. Julisteet ovat hänen mukaansa edelleen hyvin konservatiivisia, jopa suomalaisella mittapuulla.

Julisteiden varovaisuus selittyy niiden poliittisella tehtävällä, huomauttaa politiikan ja sukupuolentutkija Jaana Kuusipalo Tampereen yliopistosta.

"Puoluetoimistossa on mietitty tarkkaan, mitkä äänestäjät meidän täytyy pitää ja keitä tarvitaan lisää."

Rohkeampi ilmaisu saattaisi karkottaa äänestäjiä, Kuusipalo aprikoi.

Tänä vuonna vaalijulisteissa on mielenkiintoisia samankaltaisuuksia poliittisen kentän eri laidoilla, toteaa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

"Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset muodostavat jännän parin symboleineen. Kristillisten juliste on melko sama kuin Sdp:llä."

Jokisipilän mukaan julisteista huomaa, että niillä on eri tavoitteita.

Esimerkiksi vihreät kommentoivat julkisuuskuvaansa ja perussuomalaiset menevät vaaleihin samantyylisellä julisteella kuin vuonna 2011.

Missä puolueet sitten ovat onnistuneet?

Itkonen nostaa esille asiapuolelta kokoomuksen ja vihreät. Molemmat puolueet ovat miettineet selkeän viestin, johon juliste nojaa. Kokoomuksella se on työ, vihreillä luonto. Aiheet ovat Itkosesta tuttuja eivätkä puolueet yritä selittää niitä liialla tekstillä.

Myös Kuusipalo mainitsee kokoomuksen ja vihreät, mutta myös vasemmistoliiton ja keskustan esimerkeiksi selkeästä poliittisesta viestistä.

Jokisipilä taas pitää kokoomuksen ja perussuomalaisten julisteita toimivina.

Itkosen mukaan tärkein kohdeyleisö jää kuitenkin huomioimatta.

"Eivät nämä puhuttele niitä ihmisiä, joita pitäisi puhutella. Niitä nuoria, joita on satojatuhansia ja jotka eivät tiedä, kannattaako äänestää."

Tänä vuonna seitsemän eduskuntapuoluetta on julkaissut vaalijulisteen. Rkp:lla ei ole ollut vaalijulistetta näissä tai edellisissä eduskuntavaaleissa.

Syy siihen on puoluesihteeri Johan Johanssonin mukaan se, että puolue haluaa korostaa ehdokkaitaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat