Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintojen aloittamista kiirehtinyt uudistus toimii itseään vastaan: välivuosi kiinnostaa entistä useampia

Tutkija kaipaa lisää opinto- ja uraohjausta erityisesti lukioihin. Toisille välivuosi voi olla hyödyksi.

Kotimaa
 

Tuoreen tutkimuksen mukaan runsas neljännes nuorista aikoo pitää välivuoden ennen jatko-opintoja. Vuosi sitten vain viidennes nuorista mietti välivuoden pitämistä. Välivuosi kiinnostaa etenkin tyttöjä.

Kun koulu loppuu -tutkimukseen vastasi yli 7 200 yläkoulu- ja lukioikäistä nuorta. Tutkimuksen tekivät Taloudellinen tiedotustoimisto TAT ja tutkimusyritys T-Media.

Kasvatustieteen tohtori Erja Kuurila näkee yhdeksi syyksi uudistuksen, joka tähtäsi opiskelujen rivakampaan aloittamiseen. Kevään 2016 yhteishausta alkaen korkeakoulujen on varattava kiintiö ensikertalaisille hakijoille.

"Ammatinvalinnan on osuttava kerralla nappiin", Kuurila sanoo.

Ongelmana on Kuurilan mielestä se, että nuori menettää paikkansa ensikertalaisten kiintiössä, jos ottaa vastaan vääräksi osoittautuvan oposkelupaikan.

"Ei ihme, että nuoret haluavat puntaroida alaa tarkasti. Tämä on ristiriidassa haku-uudistuksen kanssa, jonka piti nopeuttaa nuorten pääsyä koulutukseen ja siirtymistä työelämään", Kuurila sanoo.

Kuurilan väitöstutkimuksen mukaan epävarmoin perustein tehty alavalinta ei tue opintojen etenemistä ja valmistumista.

"Vielä valmistumisen kynnyksellä nämä nuoret voivat miettiä, valitsivatko he oikean alan."

"Välivuosi voi tukea nuorta ammatinvalinnassa, etenkin jos sen voi käyttää työkokemusta kartuttaen", Kuurila sanoo.

Välivuotta ei kuitenkaan tarvita, jos nuori on saanut kunnollista ohjausta koulutusalan valintaan. Kuurilan mielestä opintojen ohjausta pitäisi lisätä varsinkin lukioissa.

On vaikeaa arvioida, lisääkö korkeakoulujen haku-uudistus välivuosia tänä vuonna, sanoo ylitarkastaja Ilmari Hyvönen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

"Uudistuksen tavoitteena on nopeuttaa opiskelemaan pääsyä. Toista paikkaa hakevien asemaa ei saa lain mukaan kuitenkaan kohtuuttomasti vaikeuttaa."

"On muistettava, että pelkän opiskelupaikan hakemisen ja saamisen vuoksi ei menetä asemaansa ensikertalaisena hakijana, vaan vasta kun opiskelupaikan on ottanut vastaan", Hyvönen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat