Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susijahdista kantelu Euroopan komissioon

Luonto-Liiton mielestä metsästys rikkoo EU:n luontodirektiiviä

Kotimaa
 
Juha Metso
Luonto-Liiton mielestä vaihtoehtoisia keinoja susien aiheuttamien vahinkojen estämiseksi ei pohdittu, kun suden kannanhoidollinen metsästys aloitettiin.
Luonto-Liiton mielestä vaihtoehtoisia keinoja susien aiheuttamien vahinkojen estämiseksi ei pohdittu, kun suden kannanhoidollinen metsästys aloitettiin. Kuva: Juha Metso

Ympäristöjärjestö Luonto-Liitto on kannellut Suomen susijahdista Euroopan komissioon.

Liiton mielestä tiukasti suojellun suden metsästys rikkoo EU:n luontodirektiiviä.

Kantelussa todetaan, että kannanhoidollinen metsästys on luontodirektiivin vastainen sekä perusteluidensa että toteutuksensa osalta.

Suden kannanhoidollinen metsästys tuli mahdolliseksi uuden sudenhoitosuunnitelman myötä. Maa- ja metsätalousministeriön mielestä kannanhoidollinen metsästys voitiin aloittaa, koska susikanta on vahvistunut merkittävästi viime vuodesta.

Metsästyksen aloittamista ministeriö perusteli sillä, että täyssuojelu ei ole hillinnyt salametsästystä eikä sillä ole saavutettu paikallisyhteisöjen hyväksyntää.

"Vaihtoehtoisia keinoja, kuten erilaisia menetelmiä petovahinkojen estämiseksi sekä tiedotuksen ja neuvonnan kehittämistä, ei kuitenkaan ole arvioitu tai edellytetty toteutettaviksi. Tämän vuoksi täyssuojelusta luopumiselle ei ole perusteita", Luonto-Liitto toteaa.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa on 220–245 sutta, kun viime vuonna määrä oli vielä 140–155.

Luonto-Liiton mukaan kannan kasvu voi kertoa siitä, että poliisin kiristynyt valvonta vuonna 2014 on vähentänyt salametsästystä.

"Uusin kanta-arvio antaa tukea päätelmälle, että suden täyssuojelu voi toimia, kunhan valvonta on riittävää, sanoo Luonto-Liiton susikampanjavastaava Ilkka Hiltunen.

"Tappolupien määrän lisääminen ei ole missään mielessä kestävää susipolitiikkaa", hän jatkaa.

Kantelussa kiinnitetään huomiota myös siihen, että sutta koskevan metsästysajan muutostarvetta ei ole arvioitu.

Nykyisellään poikkeuslupien toimeenpano ajoittuu suden lisääntymisaikaan, mikä on ristiriidassa sekä luontodirektiivin että metsästyslain kanssa.

Helmi–maaliskuussa 2015 kaadettiin poikkeusluvilla kaikkiaan 17 sutta.

Kaatoluvat oli tarkoitus kohdistaa nuoriin susiin, mutta toteutuneessa jahdissa ammuttiin huomattava määrä aikuisia susia.

EU:n tiukasti suojelema susi on määritelty Suomessa erittäin uhanalaiseksi.

Kannanhoidollisia poikkeuslupia sudenmetsästykseen ei ole myönnetty vuoden 2007 jälkeen, jolloin susien määrä alkoi laskea salametsästyksen vuoksi.

Pienimmillään kanta oli vuonna 2013, jolloin susien määräksi arvioitiin 120–135.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat