Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kympin tyttö ja valtakunnan virallinen tiukkapipo

Kotimaa
 
Ville Tietäväinen
Kuva: Ville Tietäväinen

Kympin tyttö. Looginen ja tunnollinen. Niin työteliäs, että alaiset eivät tahdo jaksaa tahtia, jossa sähköposteja saattaa kilahdella vaikka neljältä yöllä.

Sekä poliittiset vastustajat että puoluetoverit ovat yhtä mieltä siitä, että kristillisdemokraatteja vuodesta 2004 johtanutta Päivi Räsästä, 55, ei asiakysymysten heikosta hallinnasta voi moittia.

Samalla hän on valtakunnan virallinen tiukkapipo, joka puheillaan Ylen Homoillassa 2010 laukaisi kirkosta eroamisten aallon. Homoseksuaalisuuden lisäksi hän vastustaa muun muassa aborttia. Hän on pohtinut julkisesti rohkeutta toimia vaikka vastoin lakia, jos se on Jumalan sanan vastainen.

Syvästi uskovaisen Räsäsen tapa sekoittaa kristinuskoa politiikkaan on Suomessa harvinainen. Monella se nostattaa karvat pystyyn. Omassa puolueessaankin hän lukeutuu vanhoilliseen siipeen.

Osa puolueväestä on sitä mieltä, että Räsäsen johdolla moraalikysymykset ovat nousseet puolueessa turhan tärkeiksi, sanoo hänet hyvin tunteva kansanedustajaehdokas ja entinen europarlamentaarikko Sari Essayah (kd). Moralisoinnin sijaan puolueen pitäisi heidän mielestään keskittyä enemmän esimerkiksi perhe- ja sosiaalipolitiikkaan.?

Toisaalta juuri perhepolitiikassa Räsänen onnistui kampeamaan kristillisdemokraateille yhden hallituskauden suurimmista voitoista. Hallitus veti pois kristillisdemokraattien vastustaman ehdotuksen, jossa kotihoidon tuki olisi jaettu molempien vanhempien kesken.

Räsäsen puheenjohtajakaudella kristillisdemokraattien kannatus eduskuntavaaleissa on sulanut. Vuoden 2003 vaaleissa puoluetta äänesti 5,3 prosenttia äänioikeutetuista. Pari viikkoa sitten julkaistu HS-gallup povasi sille ääniä kaksi prosenttiyksikköä vähemmän. Varmaa ei ole edes se, että Räsänen itse saa uusittua kansanedustajapaikkansa.

Viime vuoden vaaleissa kristillisdemokraatit putosivat europarlamentista, vaikka äänisaalis oli hyvä. Sen jälkeen osa puoluejäsenistä alkoi puuhata Räsäsen syrjäyttämistä puheenjohtajan paikalta, vaikka hänet oli vuonna 2013 valittu kahdeksi vuodeksi. Tilalle nostettiin Essayahia. Sekavan näytelmän jälkeen Essayah ilmoitti, ettei ole käytettävissä.

Puolueessa rivien hajaantumista on selitetty yritykseksi saada Essayahin vetämänä parempi menestys 17 päivän päästä pidettävissä eduskuntavaaleissa. Puolueen sisäpiiriläisen mukaan mukana on myös uupumusta Räsäsen kielteiseen julkisuuskuvaan.

"Osa ihmisistä on kyllästynyt siihen kritiikkiin, jota Päivi saa liberaalimmilta kansanosilta. He eivät jaksa kantaa Päivin ristiä enää."

Viime kesän syrjäyttämispuuhailun keskellä Räsänen piti asemastaan niin tiukasti kiinni, että moni alkoi jo pelätä puolueen hajoamista. Politiikassa hänelle on aiheuttanut pettymyksiä se, että kova työ ja tunnollisuus ei välttämättä aina johda palkintoon. Myös kirkosta eroamiset satuttivat Räsästä.

Siviiliammatiltaan Räsänen on lääkäri. Perheeseen kuuluu viisi lasta ja mies, Kansanlähetysopiston rehtori Niilo Räsänen.

Tämän kevään eduskuntavaalit saattavat hyvinkin olla viimeiset, joihin Räsänen puheenjohtajana kristillisdemokraatit luotsaa. Jos menestystä ei tule, puoluetta yli kymmenen vuotta johtanut Räsänen vaihtunee Essayahiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat