Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhtaampaa ilmaa ja muhevat pellot – moni hyötyy takatalvesta

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Takatalvi ajoi Pipsa Grönin etsimään uusia lapasia Helsingin keskustan Sokoksesta, kun edelliset olivat kuluneet rikki. "Muuten olisin jättänyt oston ensi syksyyn."
Takatalvi ajoi Pipsa Grönin etsimään uusia lapasia Helsingin keskustan Sokoksesta, kun edelliset olivat kuluneet rikki. "Muuten olisin jättänyt oston ensi syksyyn." Kuva: Outi Pyhäranta HS

Maanviljelijät
Takatalvi, varsinkin siihen liittyvä märkä lumi, on Suomen pelloille hyvä asia tähän aikaan vuodesta.

Jos lumipeite sulaa pois kovin aikaisin, pellot voivat päästä kuivumaan liikaa kevätauringossa ja -tuulessa. "Peltojen kosteustilanne tasoittuu, kun saadaan lunta", kertoo ProAgrian kehityspäällikkö Terhi Taulavuori.

Kovin paljon pitempään takatalven ei sopisi silti jatkua. Maanviljelijöille olisi parasta päästä aloittamaan peltojen muokkaus ja viljely jo huhtikuun lopussa.

Kaupunkilaisten keuhkot

Kaupunkilaisetkin pääsevät hyötymään märästä takatalvesta. Katupölyn määrä on vähentynyt merkittävästi ja ilmanlaatu parantunut.

"Pölykausi, joka oli aika voimakas viime viikkoina, on nyt toistaiseksi laantunut, koska tienpinnat ovat kosteita eikä pöly pääse ilmaan", sanoo ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen Helsingin seudun ympäristöpalvelusta.

Takatalvi antaa lisäaikaa kadunpuhdistajille, jotka voivat kosteassa säässä harjata hiekoitusta pois ilman, että katupöly pöllyää pahasti. Lisäksi sateinen sää huuhtoo pölyhiukkasia kaduilta pois.

"Tänään ja eilen ilma on ollut todella puhdasta."

Sisäharrastepaikat

Takatalvesta voivat saada etua sisällä sijaitsevat harraste- tai oleskelupaikat. Esimerkiksi lapsille tarkoitetussa sisäpuistossa HopLopissa kuluva takatalvi on jo lisännyt kävijämääriä, kertoo HopLopin toimitusjohtaja Tomi Pulkki.

"Emmehän me huonoja säitä voi toivoa, mutta en minä nyt kovin surullinenkaan ole yrityksen puolesta", Pulkki toteaa.

Samoin kauppakeskukset, joissa suomalaiset viettävät yhä enemmän aikaa, huomaavat sään vaikutuksen kävijöiden määrässä. Oleskelu kauppakeskuksissa lisääntyy takatalvena, kertoo Jumbon kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro.

Talvivaatteiden myyjät

Vaikka ihmiset olisivat jo keväisissä tunnelmissa, takatalvi palauttaa osan lämpimien vaatteiden etsintään. Esimerkiksi Sokoksissa talvivaatteiden myynti on noussut kuluvan takatalven myötä, sanoo HOK-Elannon Sokoksen ketjujohtaja Henriikka Puolanne.

"Tavaratalojen johtajat kertoivat, että takkimyynti on kasvanut."

Puolanne arvelee kylmän sään vaikuttavan ihmisten ostokäyttäytymiseen, vaikka he tietäisivätkin kevään pian koittavan.

"Sama juttu kuin bikinien myynnissä. Yksi lämmin päivä riittää siihen, että niitä lähdetään hakemaan."

Hiihtokeskukset

Lumen määrällä on iso merkitys laskettelukeskuksille, ei tosin rinteiden lumenpuutteen vuoksi.

"Takatalvi on paras mahdollinen mainoskampanja, sillä lumi näkyy kaduilla", sanoo Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti.

Lauri Rotko
Valkea lumi houkuttelee kävijöitä hakeutumaan laskettelukeskuksiin. Laskettelijoita Messilän hiihtokeskuksessa Hollolassa.
Valkea lumi houkuttelee kävijöitä hakeutumaan laskettelukeskuksiin. Laskettelijoita Messilän hiihtokeskuksessa Hollolassa.

Lumi palauttaa talviset harrastukset ihmisten mieliin.

"Osaamme kyllä itse tehdä lunta rinteille. Mutta vaikka rinteet olisivat kuinka hyvässä kunnossa, se ei auta, jos ihmisille ei tule laskettelu mieleen."

Niinpä takatalvi näkyy hiihto- ja laskettelukeskusten asiakasmäärissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat