Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lupa pihapuiden kaatoon voi maksaa satasia

Useimmiten kaatoon ei tarvita maksullista lupaa. Lupataksat vaihtelevat kunnittain.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Yrittäjä Jukka Kuikka työskenteli puussa, kun Puunkaatoa Kuikka -yritys kaatoi vanhan vaahteran Tapanilassa. Tontin haltija päätti kaadattaa pihoja varjostavan puun.
Yrittäjä Jukka Kuikka työskenteli puussa, kun Puunkaatoa Kuikka -yritys kaatoi vanhan vaahteran Tapanilassa. Tontin haltija päätti kaadattaa pihoja varjostavan puun. Kuva: Sirpa Räihä HS

Vanha vaahtera kaatui keskiviikkona ammattivoimin omakotitontilta Helsingin Tapanilassa. Tontin haltija Markku Rautio päätti kaadattaa tonttien rajalla olevan puun, sillä vanha ja huonokuntoinen vaahtera lisäsi talon katon sammaloitumista ja varjosti pihoja.

Kaatopäätös sai vauhtia maanantaina, kun vaahterasta rysähti maahan iso oksa aidan viereen Raution puolelle.

"Onneksi ei pudonnut naapurin auton päälle", Rautio sanoo.

Asemakaava-alueella pihapuita saa kaataa ilman kunnan viranomaisen lupaa, jos sillä ei ole suurta merkitystä maisemalle. Muutoin siihen tarvitaan maksullinen maisematyölupa.

Taksat maisematyöluvissa vaihtelevat kunnittain. Helsingissä lupa maksaa 80 euroa. Espoossa minimitaksa on 130 euroa, mutta usein sen päälle vaaditaan 90 euron maksu vastaavasta työnjohtajasta.

Vantaalla minimitaksa on 540 euroa. Vantaan lupapäällikkö Ilkka Rekosen mukaan taksan suuruus kertoo, ettei lupaa ole tarkoitettu muutaman pihapuun kaatoon. Hänen mukaansa tyypillinen maisematyöluvan hakija on taloyhtiö, joka haluaa kaataa parikymmentä isoksi kasvanutta puuta parkkipaikan reunalta, koska ne koetaan haitaksi.

Sen sijaan muutaman pihapuun kaatamisen ei katsota haittaavan maisemaa eikä niille tarvitse hakea kaupungin lupaa.

"Asemakaavalla suojellut puukujanteet tai kulttuurihistoriallisesti arvokkaat ympäristöt ovat asia erikseen", Rekonen sanoo.

"Olemme pyrkineet aktiivisesti siihen, että viranomaiset puuttuvat ihmisten elämään mahdollisimman vähän. Käytäntöä on lievennetty usean vuoden ajan."

Rekonen muistuttaa, että naapureille puunkaadoista on hyvä ilmoittaa.

Vantaa on esimerkki kaupungista, joka on höllentänyt valvontaansa. Kuntaliiton johtavan lakimiehen Ulla Hurmerannan mukaan kuntien suhtautuminen puiden kaatoon vaihtelee.

"Joskus se on ollut hirveän tiukkaa, mutta monissa kunnissa käytäntöä on nyt väljennetty. Ei ole resursseja lähteä katsomaan jokaista yksittäistä puuta, vaan mieluummin annetaan ohjeistuksia", hän sanoo.

"Osa kunnista haluaa yhä lupakäsittelyn kautta katsoa tarkemmin, mitkä puut on maisemallisesti mahdollista kaataa."

Monia mietityttää, mitä tarkoitetaan maisemallisesti merkittävällä puulla eli milloin maisematyölupa tarvitaan. Ympäristöministeriön yliarkkitehti Pekka Lukkarisen mukaan kunnan rakennusvalvonnasta voi tarkistaa, vaatiiko puunkaato maisematyöluvan vai ei.

"Kysyminen ei maksa mitään, ja nykyään kuvien lähettäminen sähköpostilla on helppoa."

Vaasassa ja Porissa kaupungin viranomaiset tarkastavat kaikki kaadettavaksi suunnitellut puut. Porissa tarkastetaan läpimitaltaan vähintään kymmensenttiset puut.

"Käymme yleensä paikan päällä tekemässä pienimuotoisen maisema-arvion. Katselmus on maksuton", puistotyönjohtaja Pirkka Kevätkylä kertoo.

"Suurin osa katselmuksista päätyy puunkaatolupaan. Joskus kaatoon liittyy istutusvelvoite, josta sovitaan."

Helsinki on laatinut puunkaadosta ohjeet. Pääkaupunkiseudun kunnilla on myös yhteinen ohjeistus. Helsingin ohjeiden mukaan pihapuita saa kaataa ilman maisematyölupaa, jos niitä ei ole suojeltu asemakaavassa, jos niitä kaadetaan enintään viisi ja tontille jää puita.

Puut voi kaataa myös, jos ne eivät ole maisemalle merkittäviä kuten komeita yksittäispuita, puuryhmiä tai puukujanteita. Ympäristölleen vaaralliset puut voi kaataa. Rajapuiden kaatoon tarvitaan naapurin suostumus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat