Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus yrittää pelastua nöyryytykseltä Uudellamaalla

Kotimaa
 
Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.
Helsingin Sanomat käy ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta. Osa 12/13

Stockmannin Hullut päivät ja vaalihulina ajavat Tapiolan parkkipaikat tukkoon.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kuitenkin tuntee "salaisen" parkkipaikan, jolta löytyy peräti kolme vapaata paikkaa. Lepomäki kurvaa paikoista tilavimmalle.

"Otan tuon, kun siihen osuu blondikin vaurioittamatta muita autoja", Lepomäki sanoo.

Lepomäellä on varaa vitsailla. Vaaleista hiuksistaan huolimatta hän on vastakohta blondivitsien ihmiskuvalle. Lepomäki on kerännyt mainetta tiukkana talouskeskustelijana, joka ajaa valtiontalouteen kulukuria, verotukseen kevennyksiä ja työehtosopimuksiin joustoja.

Vaalitoreilla muut ehdokkaat ovat huvittuneet siitä, kun Lepomäki ei myötäile äänestäjiä vaan sanoo suoraan olevansa heidän kanssaan eri mieltä.

Lepomäen odotetaan uusivan paikkansa, jonka hän sai varasijalta Jyrki Kataisen lähdettyä viime vuonna Brysseliin.

Kaisa Rautaheimo HS
Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki vastaili taloutta koskeviin kysymyksiin lauantaina Tapiolassa. "Yhteisöllisyys on kadonnut. Valtion pitäisi tarjota kaikki", Lepomäki harmitteli usein kohtaamaansa ajatusmallia.
Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki vastaili taloutta koskeviin kysymyksiin lauantaina Tapiolassa. "Yhteisöllisyys on kadonnut. Valtion pitäisi tarjota kaikki", Lepomäki harmitteli usein kohtaamaansa ajatusmallia.

Espoosta löytyvät kokoomuksen uskollisimmat äänet.

"Luulen, että tässä Tapiolan Stockan katoksen alla kokoomuksen kannatus on yli 50 prosenttia", sanoo pääministeri Alexander Stubb, jonka ympärillä käy kovin kuhina.

Uusimaa on vaalipiireistä suurin ja tärkein. Lisäksi neljän suuren puolueen puheenjohtajista kolme on ehdolla vaalipiiristä. Perussuomalaisten Timo Soini ja Stubb lienevät taas koko Suomen äänikuninkaat, tässä järjestyksessä. Sdp:n Antti Rinne kerää vähemmän ääniä.

Iso kysymys on, montako paikkaa keskusta rohmuaa kokoomukselta. Perusveikkaus on, että kokoomus menettää kaksi ja keskusta lisää kaksi paikkaa.

Myös Lepomäki on huomannut, että jotkut kokoomuksen kannattajista harkitsevat tällä kertaa keskustaa. "Olen sanonut niille, jotka harkitsevat keskustaan vaihtamista, että se on ääni punamullalle [keskustan ja sdp:n hallitukselle]. Niin se tasan tarkkaan on."

Kokoomuksen ja keskustan välisessä kisassa nähtiin dramatiikkaa, kun kokoomuksen ehdokkaaksi lähdössä ollut Anne Berner päättikin valita puolueekseen keskustan.

Lastensairaalahankkeen vetäjänä kunnostautunut Berner on vahva ehdokas äänestäjäryhmässä, joka vaalislangissa tiivistetään "koulutetuiksi espoolaisiksi perheenäideiksi". Näille äänestäjille oli ylitarjontaa ehdokkaista jo ennen Berneriä.

Kokoomuksen naiskansanedustajista Lepomäki, Outi Mäkelä, Raija Vahasalo, Pia Kauma ja Sanna Lauslahti joutuvat pitämään tuoleistaan tiukasti kiinni.

Purjehtijana tunnettu Sari Multala kamppailee tuoreena kasvona edellä mainittujen naisedustajien äänistä. Vantaalaisena Multala vie ääniä myös kokoomuksen ainoalta vantaalaiselta edustajalta Tapani Mäkiseltä, joka on putoamisvaarassa.

Hjallis Harkimo pääsee uutena eduskuntaan ja voi viedä yrittäjien ääniä Eero Lehdeltä. Panttivankina julkisuuteen noussut terrorismiasiantuntija Atte Kaleva voi ohittaa äänissä poliisien ehdokkaan Kari Tolvasen.

Keskustan listalta läpi menevät Bernerin lisäksi Matti Vanhanen ja Antti Kaikkonen. Neljännelle ja mahdolliselle viidennelle paikalle on paljon tarjokkaita.

Kokoomuksen ja keskustan ulkopuolella kannatusliikkeet ovat vähäisempiä. Sdp ja perussuomalaiset menettänevät yhdet paikat, jotka menevät vasemmistoliitolle ja vihreille.

Sdp:n ehdokaslista Uudellamaalla heikkeni, kun Lauri Ihalainen vaihtoi vaalipiiriä ja Mikael Jungner jätti eduskunnan. Ennakoiduista kuudesta paikasta neljä menee kansanedustajille Antti Lindtmanille, Maarit Feldt-Rannalle ja Maria Guzeninalle sekä puheenjohtaja Rinteelle.

Loput kaksi tai kolme paikkaa ovat auki. Toimittaja Timo Harakka pärjää tunnettuudellaan. Michael Moberg kerää Jungnerin jättämiä sinipunaisia ääniä. Kimmo Kiljunen maanittelee eläkeläisiä. Merja Kuusisto puolustaa paikkaansa Tuusulan äänillä. Joona Räsänen yrittää kaapata Lohjan äänet eduskunnan jättävältä Matti Saariselta.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin vetovoima ja äänisaalis tuovat puolueelle todennäköisesti kuusi paikkaa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö kerää kovan äänisaaliin. Puolueen eduskuntaryhmän entinen kaitsija Pirkko Ruohonen-Lerner menee myös läpi.

Lopuista paikoista mittelevät ainakin tasa-arvoista avioliittolakia tukemalla puoluejohtoa uhmannut Arja Juvonen, nuorisojyrä Simon Elo, terveys- ja sosiaaliasioita painottava Johanna Jurva, helluntailainen arvokonservatiivi Mika Niikko ja köyhien edustajaksi asemoitunut Pietari Jääskeläinen.

Vihreät voi saada Uudeltamaalta kolme tai neljä paikkaa. Viime vaalien ääniharava Tuija Brax lähti Sydänliittoon, joten ykkösnimi listalla on Jani Toivola.

Jyrki Kasvi näyttäisi palaavan eduskuntaan.

Kolmannelle ja mahdolliselle neljännelle paikalle on tyrkyllä kansanedustaja Johanna Karimäki, jota haastavat ainakin Inka Hopsu, Tiina Elo ja Susanna Rahkonen.

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund kerää jättipotin ääniä, mutta se tuskin riittää nostamaan puolueen paikkamäärää neljään. Toisen paikan ottaa kansanedustaja Mikaela Nylander. Kolmannesta paikasta kamppailevat ainakin maanviljelijöiden suosikkina pidetty kansanedustaja Thomas Blomqvist ja rakennusvalvontapäällikkönä työskentelevä arkkitehti Veronica Rehn-Kivi.

Vasemmistoliiton kahdesta paikasta kisaa neljä ehdokasta: kansanedustaja Kari Uotilan haastavat Pia Lohikoski, Jussi Saramo ja Antero Eerola.

Kristilliset saattavat uusia paikkansa. Siitä kisaavat kansanedustaja Jouko Jääskeläinen ja haastaja Antero Laukkanen.

Perässähiihtäjä: Vain hullu lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin
Perässähiihtäjä: Vain hullu lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin
Toimittaja Unto Hämäläisen Perässähiihtäjä-videoblogissa pohditaan tällä kertaa sitä, mikä saa ihmisen lähtemään ehdolle vaaleissa. Kampanjointiin uppoaa rahaa ja aikaa, joten seisominen räntäsateessa torilla vaatii ainakin sisäsyntyistä paloa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat