Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni rikoksen tunnustanut on saanut lievennyksen tuomioon

Vankilatuomion uhkaamat syytetyt selvisivät uuden syyteneuvottelun ansiosta ehdollisilla vankeustuomioilla

Kotimaa
 
Poliisi
Syyteneuvottelu on käynnistymässä myös niin sanotun Anton-talousrikosvyyhdin käsittelyn yhteydessä. Poliisi löysi aikoinaan kotietsinnässä rahaa erään epäillyn asunnosta.
Syyteneuvottelu on käynnistymässä myös niin sanotun Anton-talousrikosvyyhdin käsittelyn yhteydessä. Poliisi löysi aikoinaan kotietsinnässä rahaa erään epäillyn asunnosta. Kuva: Poliisi

Rikoksiin syyllistyneet ovat saaneet uuden syyteneuvottelumenettelyn myötä ensimmäistä kertaa tavallista lievempiä rangaistuksia, kun he ovat tunnustaneet tekonsa ja päässeet sopuun syyttäjän kanssa sopivasta tuomiosta ennen oikeudenkäyntiä.

Rikoksensa tunnustaneet ovat mahdollisesti onnistuneet välttämään siten joutumisen vankilaan.

Fakta

Syyteneuvottelua ei sovelleta väkivaltarikoksiin

 Rikoksesta epäilty voi saada syyteneuvottelun avulla lievemmän tuomion, jos hän tunnustaa mahdolliset rikoksensa eikä tavallista oikeudenkäyntiä tarvitse järjestää.

 Syyteneuvottelua voidaan käyttää rikoksissa, joista säädetty ankarin rangaistus on enintään kuusi vuotta vankeutta. Sitä ei sovelleta osaan seksuaalirikoksista.

Syytteistä sopimismenettely tuli lainuudistuksen myötä mahdolliseksi tammikuun alussa. Syyteneuvottelun tarkoituksena on tehostaa erityisesti laajojen ja vaikeasti selvitettävien talousrikosvyyhtien käsittelyä.

Tiettävästi Suomen ensimmäiset syyteneuvottelutuomiot annettiin maaliskuussa kolmelle miehelle talousrikoksista siivousalan yrityksessä. Tässä tapauksessa syyteneuvottelu johti etenkin kahden miehen osalta selvästi lievempiin tuomioihin kuin syyttäjä alun perin vaati.

Syyttäjä oli ehtinyt jättää ennen lainmuutosta Tuusulan käräjäoikeuteen haastehakemuksen, jossa hän vaati kahdelle syytetylle lähes kahden vuoden ehdotonta vankeustuomiota ja yhdelle hieman lyhyempää ehdollista vankeustuomiota.

Syyteneuvottelu käytiin lainmuutoksen jälkeen helmikuussa. Syyttäjä luopui neuvotteluissa vaatimuksestaan, että kaksi syytettyä olisi määrättävä vankilaan.

Käräjäoikeus hyväksyi neuvotteluissa syntyneen tuomioesityksen maaliskuussa. Oikeus langetti esityksen mukaisesti kahdelle syytetylle yhden vuoden ehdolliset vankeustuomiot ja kolmannelle yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

"Tässä jutussa syyttäjä oli ehtinyt jättää jo haastehakemuksen käräjäoikeuteen ennen syyteneuvottelujen aloittamista. Se ei ole ihan ideaaleinta kustannussäästöjen kannalta", sanoo valtionsyyttäjä Tea Kangasniemi Valtakunnansyyttäjänvirastosta.

Hänen mukaansa työvoima- ja kustannussäästöjä syntyy lähtökohtaisesti sitä enemmän, mitä varhaisemmassa vaiheessa rikosprosessia syyteneuvotteluun ryhdytään. Syyteneuvottelu voidaan käydä syyttäjän johdolla varhaisimmillaan jo poliisitutkinnan aikana, jolloin poliisi voi luopua osasta tutkintatoimista.

"Silloin se on tosin kaikkein hankalinta, koska tiedot rikoksesta tai tekokokonaisuudesta eivät ole niin kattavat kuin tutkinnan edistyttyä tai päätyttyä. Ratkaisuja joudutaan tekemään rajallisemmilla tiedoilla", Kangasniemi sanoo.

Valtakunnansyyttäjänviraston tietojen mukaan Suomessa on aloitettu syyteneuvottelumenettely tai yritetty sitä ainakin muutamissa rikosjutussa alkuvuoden aikana. Tiettävästi vain siivousalan yrityksen tapaus on ehtinyt johtaa neuvottelusopuun ja käräjäoikeuden tuomioon.

Syyteneuvottelu on pääsemässä käyntiin myös Suomen laajimmaksi luonnehditun kuittikauppajutun eli niin sanotun Anton-talousrikosvyyhdin käsittelyn yhteydessä.

Syyttäjät pyysivät maaliskuun loppuun mennessä runsaalta 30 syytetyltä vastauksia siitä, ovatko he valmiita käymään syyteneuvotteluja.

"Vastanneista puolet on valmiita neuvotteluihin. Lopullinen määrä ei ole vielä tiedossa, sillä kolmannes syytetyistä ei ole vielä vastannut", kertoo kihlakunnansyyttäjä Hannu Joona.

Helsingin hovioikeus joutuu järjestämään pääkäsittelyn ainakin osalle syytetyistä ensi syksynä, joten syyteneuvottelu ei tuo täyttä kustannushyötyä tässäkään tapauksessa.

Joonan mukaan oikeudenkäynnistä tulee silti tavallista suppeampi, jos asia ratkaistaan syyteneuvottelulla joidenkin syytettyjen osalta ennen pääkäsittelyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat