Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnwatch: Lidlissä paras valikoima eettisesti tuotettuja suklaamunia

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Lidlin Favorina-munat on valmistettu sertifioidusta kaakaosta.
Lidlin Favorina-munat on valmistettu sertifioidusta kaakaosta. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Finnwatch-järjestön tutkimuksen mukaan Lidlissä myydään huomattavasti enemmän vastuullisuussertifioituja pääsiäismunia kuin muissa kauppaketjuissa. Lidl pärjäsi kilpailijoitaan paremmin myös Finnwatchin viime vuoden lopulla tekemässä konvehtivertailussa, jossa niin ikään vertailtiin vastuullisuutta.

Lidlin sesonkivalikoimassa olevista pääsiäismunista noin 60 prosenttia on saanut UTZ-sertifikaatin. Kaikilla Lidlin omalla merkillä myytävillä Favorina-pääsiäismunilla on kaakaon UTZ-sertifikaatti. Se tarkoittaa, että suklaa on tuotettu sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävästi.

S-ryhmän, Ruokakeskon, Suomen Lähikaupan ja Stockmannin valikoimissa ei ole lainkaan vastuullisuussertifioituja pääsiäismunia. Finnwatchin mukaan lähes kaikkien kauppaketjujen valikoimasta löytyy kuitenkin Rainforest Alliance -sertifioituja Maraboun pääsiäissuklaarakeita. K-ryhmän isoista marketeista löytyi myös Reilu kauppa -sertifioituja suklaatipuja.

"Tulos on muiden ketjujen osalta surkea. Kaakaon tuotannon erittäin vakavat lapsityövoimaan ja ihmiskauppaan liittyvät ongelmat ovat kaikkien tiedossa", Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo yhtiön tiedotteessa.

Maailman kaakaosta noin 70 prosenttia tulee Länsi-Afrikasta. Viljelmillä työskentelee kaksi miljoonaa lasta, joista moni on järjestön mukaan ihmiskaupan uhri. Alipalkkaus, pitkät työpäivät ja huono työturvallisuus ovat alituisia ongelmia.

Finnwatchin mukaan suklaamunakaupan suurin kansainvälinen brändi, Ferreron omistama Kinder, kertoo suklaansa sisältävän yhteensä 30 prosenttia UTZ, Rainforest Alliance ja Reilu kauppa -sertifioitua kaakaota. Tuotesertifiointia ei Kinderilläkään ole.

Maailman suklaanvalmistajien kärkeen kuuluva italialainen Ferrero on julkisesti kertonut pyrkivänsä sertifioimaan käyttämänsä suklaan vuoteen 2020 mennessä.

"Vuosikausien päähän asetettu vastuullisuustavoite on OECD:n monikansallisia yrityksiä koskevan ohjeiston vastainen. Ohjeisto kehottaa yrityksiä puuttumaan lapsityövoiman hyväksikäyttöön viipymättä tehokkaimmilla mahdollisilla keinoilla. On hyvä, että jotain on jo tehty, mutta tahti on aivan liian hidas", Vartiala sanoo.

Selvitystä tehdessään Finnwatch törmäsi myös suklaavalmistajien erilaisiin vastuullisuusväitteisiin, joilla ei ollut katetta pakkauksissa olevissa merkinnöistä.

Ketjujen Finnwatchille antamissa vastauksissa mainittiin vastuullisuuden takeena muun muassa kaakaoyritysten omat sertifikaatit "Quality Cocoa for a Better Life" ja "Source Trust". Myös pääsiäissuklaata Suomessa markkinoiva Belfine kertoo verkkosivuillaan sertifiointien ulkopuolisesta vastuullisuusohjelmasta.

Finnwatch ei pidä niitä luotettavina.

"Nämä eivät vastaa kolmannen osapuolen sertifiointeja. Suhtaudumme kuluttajia harhaan johtaviin merkintöihin ja vastuuväittämiin erittäin kriittisesti", Finnwatchin Vartiala toteaa tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat