Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen heittää roskiin yli 20 kiloa ruokaa vuodessa

Kuluttajan kannattaa mennä ruokakauppaan ostoslistan kanssa

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Roskiin menee paitsi tähteitä, myös avaamattomia pakkauksia.
Roskiin menee paitsi tähteitä, myös avaamattomia pakkauksia. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Jokainen suomalainen heittää roskiin 20–30 kiloa ruokaa vuodessa. Suuri osa syötäväksi kelpaavaa, usein avaamattomissa pakkauksissa.

Eniten ruokaa haaskaavat kotitaloudet, peräti puolet enemmän kuin kaupat. Roskakoriin päätyy etenkin hedelmiä, kasviksia ja leipää.

Toisaalta esimerkiksi henkilöstöravintoloiden ja koulujen hävikki on huolestuttavampaa sen vuoksi, että jätteeksi päätyvän ruuan valmistamisen ja kuljettamisen synnyttämät päästöt ovat tulleet turhaan.

Tyrmistyttäviä lukuja ja keinoja niiden kohentamiseen pohdittiin paneelikeskustelussa, johon osallistuivat muun muassa kokki ja ruoka-alan yrittäjä Jyrki Sukula, elintarvikeketjun hävikkiä tutkinut Kirsi Silvennoinen Luonnonvarakeskuksesta ja henkilöstöravintolojen hävikkiin perehtynyt ISS-ruokailupalvelujen kehityspäällikkö Tero Tirkkonen.

"Suomalaisten kulutuksen ympäristövaikutuksista ruoan osuus on yli kolmannes ja ilmastovaikutuksistakin 15–25 prosenttia. Mätänevästä ruokajätteestä syntyy kaatopaikalla metaania, hiilidioksidia 25 kertaa voimakkaampaa kasvihuonekaasua", Silvennoinen huomautti.

Panelistit vaativat hävikin puolittamista. Se ei onnistu ilman kuluttajien asennemuutosta.

"Ruoka merkitsee ravintoloitsijalle ja kauppiaalle rahaa, ja hävikki on menetettyä rahaa. Vain kuluttaja unohtaa kauppakassien kanssa kotiin tultuaan, että ruoka on rahan arvoista ja heittelee sitä huolettomasti pois", Sukula sanoi.

Häntä ihmetytti, että tutkimusten mukaan suurin osa suomalaisista menee kauppaan ruokaostoksille ilman minkäänlaista ostoslistaa tai suunnitelmaa. Silloin tulee tehtyä turhia hankintoja. ´

Kaupatkin aiheuttavat tarpeetonta hävikkiä pitäessään hyllyissään useita vaihtoehtoja samasta tuotteesta. Esimerkiksi ketsuppilaatuja saattaa olla tarjolla lähes kolmekymmentä merkkiä. Varsinainen syyllinen tähänkin ylitarjontaan on kuluttaja, joka haluaa kaupassa saada tietyn tuotteen. Jollei sitä ole, hän pettyy eikä kenties tule uudestaan.

"Kaupat ostavat liikaa varastoon juuri tämän vuoksi. Ne pelkäävät asiakkaan suuttuvan, jos mämmi on loppunut pääsiäisen alla hetkeä ennen sulkemisaikaa. Sen vuoksi sitä jää väistämättä yli", Sukula sanoi.

Samasta syystä niin kouluruokaloihin kuin henkilöstöravintoloihinkin rahdataan liikaa ruokaa.

"Ettei se vain loppuisi kesken, vaikka todellisuudessa ruokailijat lappavat lautasilleen liikaa ja jättävät osan syömättä", Tirkkonen muistutti.

Panelistit toivoivat, että kuluttajat oppisivat arvioimaan paremmin käyttötarpeensa ja tyytymään suppeampiin lounaslistoihin.

"Olisi viisaampaa keskittyä enemmän laatuun kuin määrään. Kun ruoka valmistetaan laadukkaista raaka-aineista, se maistuu paremmin ja hävikki jää pienemmäksi", Sukula sanoi.

Hän kokeili taannoin kouluruokailun tason parantamista kirkkonummelaisessa koulussa, jossa lapset saivat syödä kiireettä ja kokki kertoi heille päivän ateriasta. Ruoka maistui, ja hävikki pieneni huomattavasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat