Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peräkärryillä törmäillään ennen kaikkea parkkipaikoilla

Kevät tuo teille tukun peräkärryjä. Valmisteluissa oleellista on KKK.

Kotimaa
 
Asiantuntija neuvoo: Näin peräkärrykuljetuksesi sujuu turvallisesti
Asiantuntija neuvoo: Näin peräkärrykuljetuksesi sujuu turvallisesti
Peräkärryvahingot aiheuttavat vuosittain lukuisia turhia vaaratilanteita ja onnettomuuksia. Vahingot maksavat vakuutusyhtiöille miljoonia vuodessa. Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen kertoo, mitä jokaisen kuskin tulisi tehdä kuljettaakseen puutavaransa, multansa tai keinutuolinsa peräkärryllä turvallisesti. Toimittaja: Jukka Happonen, kuvaus & editointi: Terhi Liimu.

Kevät merkitsee peräkärryjen joukkopaluuta tien päälle.

Tämä tarkoittaa myös liikennevahinkojen määrän kasvua etenkin kevään edetessä toukokuulle.

"Meidän mökkikulttuurissamme raijataan kaikenlaista mökille. Tällöin myös vahingot lisääntyvät", sanoo Liikennevakuutuskeskuksen yhteyspäällikkö Tapio Koisaari.

Liikennevakuutuksesta korvattavia vahinkoja yhdistelmille, joissa on peräkärry ja joko henkilöauto tai pakettiauto, sattuu vuosittain noin 700–800. Määrä on pysynyt tasaisena vuodesta toiseen.

Vuosina 2009–2013 vahinkoja tuli yhteensä 3 600. Niistä lähes puolet eli noin 1 600 oli peruuttamisvahinkoja tai törmäyksiä kadunvarteen pysäköityihin ajoneuvoihin.

Tasan puolet, 1 800, sattui parkkipaikoilla.

"Peruuttamisvahingot ovat kirkkaasti yleisin syy. Peruuttaminen ja kärryn oikaiseminen kaarteessa ovat ne hankalimmat asiat", Koisaari sanoo.

Luvuista puuttuvat tapaukset, joissa vain vahingon aiheuttaneelle tulee aineellisia vaurioita.

"Tällaisia vahinkoja voi olettaa tapahtuvan joka vuosi kohtalaisen paljon", Koisaari sanoo.

Talven jälkeen käyttöönotossa olennainen kirjainyhdistelmä on KKK, sanoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Kunto.

Kuormitus.

Kulkeminen.

Kärrystä tulee Pohjosen mukaan tarkistaa ennen kaikkea sähkölaitteiden toimivuus, renkaiden kulumat ja se, kestääkö pohja painavaa lastia vai onko se haurastunut.

"Erityisesti, jos kärry on maannut koko talven pihakuusen alla", Pohjonen sanoo.

Eniten huolellisuutta vaatii kuormaus. Kuorma on kiinnitettävä niin, ettei kärrystä putoa ajon aikana tavaraa tielle. Kappaletavara tulee kiinnittää kuormaliinoilla kärryyn, ei toisiinsa. Irtoaines, kuten sora tai klapit taas pysyvät matkassa pressuilla, verkolla tai kuomulla.

"Välineitä kyllä löytyy, jos löytyy tahtoa", Pohjonen sanoo.

Peräkärryn suurin vetonopeus on 80 kilometriä tunnissa.

B-ajokortilla kuljetettavan peräkärryn enimmäismassa on tavallisesti 750 kiloa. Kärry saa olla painavampi, jos ajoneuvon ja kärryn kokonaismassa on korkeintaan 3 500 kiloa ja peräkärry on vetoautoa kevyempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat