Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Munansyönti voi vähentää diabetesriskiä

Tutkimus: Neljä kananmunaa viikossa pienensi riskiä yli kolmanneksella

Kotimaa
 
Liisa Takala
Jos ruokailutottumukset ovat muuten terveelliset, kananmunan kolesteroli ei uhkaa terveyttä.
Jos ruokailutottumukset ovat muuten terveelliset, kananmunan kolesteroli ei uhkaa terveyttä. Kuva: Liisa Takala

Kananmunia syövillä on pienempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen. Heidän verensä glukoosipitoisuus on matalampi kuin niiden, jotka syövät vain vähän munia.

Tällaiseen tulokseen päädyttiin Itä-Suomen yliopiston tekemässä tutkimuksessa, jonka tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Neljä kananmunaa viikossa syövien riski sairastua kakkostyypin diabetekseen oli noin 37 prosenttia pienempi verrattuna niihin, jotka söivät yhden kananmunan viikossa.

Runsaammasta kananmunan syönnistä ei havaittu merkittävää lisähyötyä.

Itä-Suomen yliopisto selvitti Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 yli 2 300 miehen ravitsemustottumuksia. Miehet olivat iältään 42–60-vuotiaita. Lähes 20 vuoden seurannan aikana 432 miestä sairastui kakkostyypin diabetekseen.

Kananmunia syövät miehet sairastuivat diabetekseen harvemmin, vaikka huomioon otettiin muut tekijät kuten liikunta, painoindeksi ja tupakointi sekä vihannesten ja kasvisten syönti.

Ulkomailla aiemmin tehdyissä tutkimuksissa kananmunan ja diabeteksen yhteyttä ei ole löydetty tai sairastumisriski on kasvanut.

"Aiemmissa tutkimuksissa runsas kananmunan käyttö yhdistyi huonompiin elintapoihin kuten tupakointiin, vähäiseen liikuntaan tai prosessoitujen lihatuotteiden kuten pekonin syöntiin. Tulokset saattavat osittain selittyä näillä muilla tekijöillä", sanoo ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.

Joissakin tutkimuksissa on todettu, että kolesterolin saanti olisi yhteydessä heikentyneeseen sokeriaineenvaihduntaan ja siten lisäisi diabeteksen riskiä. Koska kananmuna sisältää paljon kolesterolia, sen on ajateltu lisäävän diabeteksen riskiä.

"Kananmuna sisältää paljon muutakin kuin kolesterolia. Siinä on hyviä rasvahappoja, erittäin hyvälaatuista proteiinia, vitamiineja, mineraaleja", Virtanen sanoo.

Kolesteroli ruokavaliossa on Virtasen mukaan saanut pitkälti synninpäästön. Perusterveillä ihmisillä kolesteroli ei näyttäisi olevan yhteydessä suurempaan sydäntautien riskiin.

"Mutta ihmisillä, joilla jo on tyypin 2 diabetes, suurempi kananmunien käyttö näyttäisi olevan yhteydessä suurempaan sydäntautien riskiin."

"Pitää muistaa, ettei kananmuna yksin riitä ehkäisemään diabetesta, vaan se vaatii kokonaisvaltaisesti hyvät elintavat."

Virtasen mukaan tutkimus vahvistaa, ettei elintarvikkeiden terveysvaikutuksia voi ennustaa yksittäisen ravintoaineen kuten kolesterolin perusteella.

Ravitsemusala onkin viime vuosina siirtynyt tutkimaan enemmän elintarvikkeiden ja erilaisten ruokavalioiden terveysvaikutuksia yksittäisten ravintoaineiden sijaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat