Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ehdokas lupaa alistua äänestäjien verkkotahtoon – vaikka olisi itse eri mieltä

Taiteilija ja kansanedustajaehdokas Jani Leinonen äänestyttää kantansa verkossa. Tavoite on innostaa politiikkaan niitä, jotka ovat tähän asti jättäneet vaalit väliin.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Leinonen Leinosen paikalla Helsingin Postitalon kupeessa. Eduskuntavaaliehdokas, kuvataiteilija Jani Leinonen on teettänyt vaalijulisteita, joihin äänestäjä saa sovittaa omat ajatuksensa tai ainakin oman päänsä.
Leinonen Leinosen paikalla Helsingin Postitalon kupeessa. Eduskuntavaaliehdokas, kuvataiteilija Jani Leinonen on teettänyt vaalijulisteita, joihin äänestäjä saa sovittaa omat ajatuksensa tai ainakin oman päänsä. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Sinäkin olet Leinonen. Näin ehdottaa verkkosivuillaan kansanedustajaehdokas Jani Leinonen, 37.

Hän lupaa, että sinä saat päättää hänen mielipiteensä. Toisin sanoen kansanedustajana hän antaisi kansalaisten päättää verkossa hänen kantansa eduskunnan kaikkien äänestysten alla.

"Pääset luomaan kansanedustajaehdokkaan, jollaista ei ole koskaan ollut. Pääset äänestämään siitä, mitä mieltä minä olen asioista, ja mitkä ovat arvoni", Leinosen verkkosivut kertovat.

Eikä kyseessä ole mikään markkinointitempaus. Leinonen todella on hankkinut tarvittavat sata ihmistä perustamaan valitsijayhdistyksen, ja Jani Leinonen on virallisesti ehdokkaana Helsingin vaalipiirissä.

Leinonen on paitsi kansanedustajaehdokas, myös tunnettu kuvataitelija. Ehkä parhaiten hänet muistetaan tempauksesta, jossa hän vei McDonald'sista Ronald McDonald -muovipatsaan.

Mutta mikä tai mitä ehdokas Leinonen on? Taideperformanssi, keskustelunavaus, demokratiakritiikkiä vai ihan oikea ehdokas, joka pyrkii tosissaan eduskuntaan?

"En oikein tiedä itsekään, varmasti kaikkea tuota. Tarkoitus on pohtia, mitä on demokratia ja mitä on äänestäminen", Leinonen vastaa.

Hän vannoo olevansa ehdokkuutensa kanssa tosissaan. Toisaalta hän tietää, että läpipääsy vaatisi noin 15 000 ääntä. Saman verran kuin koko keskustapuolue sai Helsingin vaalipiiristä viime vaaleissa. Se on paljon yhden miehen vaalilistalle.

Leinosen päätavoite on herättää kiinnostusta politiikkaan.

"Harrastan itse politiikkaa, olen siitä innoissani ja äänestäminen on hienointa mitä tiedän, mutta nuoremmille ihmisille politiikka voi olla hyvin kaukainen ja omituinen järjestelmä."

Hän toivoo, että hän voisi olla sisäänheittäjänä niille, joita politiikka ei ole aiemmin kiinnostanut.

Leinonen tietysti toivoo, että sisään heitetyt myös jäisivät. Hän haluaa taistella pinnallisuutta vastaan ja saada ihmiset sitoutumaan mutta pelkää, onko keino lopulta oikea. Projekti saattaa houkutella puoleensa lähinnä politiikan turisteja.

Leinonen määrittelee projektinsa ääripopulistiseksi. Kyseessä on ääriesimerkki siitä, mitä demokratia voisi olla. Kaikki altistetaan kansan tahdolle.

Ja kansan tahto voi olla täysin vastakkaista Leinosen omalle tahdolle. Se hirvittää häntä jo etukäteen. Pahimmassa kauhukuvassa hänen äänensä muuttuisi vaa'ankieliääneksi esimerkiksi abortin kaltaisessa omantunnon asiassa. Hän on jo miettinyt, voisiko äänestää sellaisessa asiassa omaa näkemystään vastaan. Sen hän on kuitenkin äänestäjilleen luvannut.

"En edelleenkään ole varma, onko ehdokkuuteni loistava vai todella paska idea."

Ainakin se on idea, jota pitää kokeilla.

Samaa mieltä on vapaa tutkija, avoimen demokratian asiantuntija Joonas Pekkanen.

"Demokratia tarvitsee ympärilleen innovointia. Ei voida ajatella, että demokratia on jotenkin valmis ja saavuttanut lakipisteensä. Demokratiaa pitää koko ajan kehittää, jotta päästään lähemmäs sen ydintä."

Pekkanen työskentelee parhaillaan EU-komission rahoittamassa D-cent-hankkeessa, jossa kehitetään kansalaisille verkkotyökaluja vaikuttamiseen ja osallistumiseen.

Kansalaiset pääsevät vaikuttamaan harvakseltaan vaaleissa ja muulloin edustuksellisesti, mutta vaikuttaminen voisi olla paljon arkisempaa.

"Päätöksentekojärjestelmämme on yhä ajalta ennen internetiä. Verkko on mullistanut työ- ja muussa elämässä kuitenkin kaiken muun, muttei tätä. Nykyaikaiset työkalut auttaisivat yhteistä päätöksentekoa."

Pekkanen näkee kansalaisten uusien vaikuttamiskeinojen tiellä ainakin perinteet: vakiintuneet instituutiot kuten puolue-elimet, valtioneuvo ja eduskunta. Asiat on totuttu hoitamaan niiden kautta.

Poikkeus tästä on kansalaisaloite, joka on juuri sitä uutta, internetin avulla tapahtuvaa kansalaisten arkista vaikuttamista, jota Pekkanen kaipaa lisää. Aloite on jo näyttänyt voimansa esimerkiksi sukupuolineutraalin avioliittolain tapauksessa.

"Verkossa kerättävä kansalaisaloite on Pohjoismaidenkin mitassa poikkeuksellista. Silti virkamiehet ja poliitikot eivät tunnu olevan siitä ylpeitä. Innostumisen sijaan vaikutetaan olevan ennemminkin harmissaan, kun kansalaiset osallistuvat."

Pekkanen oli viime vuoden lopulla kehittelemässä avoin puolue -konseptia, jossa äänestäjät olisivat saaneet reaaliaikaisesti pitkin vaalikautta muodostaa avoimen puolueen kansanedustajan kannan. Ihmiset olisivat saaneet rekisteröityä ehdokkaan taakse, ja päättää verkossa, mitä puolueen edustaja kulloinkin eduskunnassa äänestää.

Ehdokkaan ympärillä olisi ollut myös laaja asiantuntijajoukko, jolle äänestäjät olisivat voineet luovuttaa äänestyspäätöksensä. Näin heidän ei tarvitsisi äänestää vaalikauden aikana satoja tai tuhansia kertoja, vaan he voisivat luovuttaa mandaattiinsa parhaaksi katsomalleen asiantuntijalle, joka linjaa äänestyspäätöksiä heidän puolestaan.

Malli olisi ollut aika raskas, vaatinut lähdekoodia, asiantuntijajoukon ja paljon työtä – ja tietysti sen, että avoimen puolueen ehdokas olisi mennyt läpi. Ainakaan näissä vaaleissa mallia ei lähdetty viemään eteenpäin.

"Eikä aikakaan välttämättä ollut kypsä. Suomessa ei ole riittävän suurta tyytymättömyyttä nykytilanteeseen, jotta tämä olisi vielä ajankohtainen. Espanjassa verkko-osallistumista hyödyntävä Podemos on kuitenkin jo suurin puolue. Ehkä avoin puolue toteutetaan myöhemmin, mutta toivon, että tämän Leinosen kevyen pilotin jälkeen puolueet jo poimivat kilpaa ideoita tästä prototyypistä", Pekkanen sanoo.

Leinonen oli mukana suunnittelemassa avointa puoluetta, ja kun sitä ei vielä näihin vaaleihin pystytetty, hän päätti lopulta viedä projektin läpi yksin. Kevyempänä versiona, jossa kannanmuodostajien ei tarvitse rekisteröityä, vaan jossa kuka tahansa voi äänestää Leinoselle kannan hänen verkkosivuillaan. Äänestys on käynnissä parhaillaankin.

"Jos oikeasti pääsisin läpi, sitten äänestäjien pitäisi rekisteröityä. Nyt sitä ei vielä tarvita, koska kyseessä eivät ole oikeat päätökset."

Pekkanen pitää Leinosen projektin heikkoutena sitä, että siitä puuttuu asiantuntijakerros ja oman äänestysmandaatin siirtäminen eteenpäin.

Vahvuus on osallistumisen helppous ja yksinkertaisuus.

"Tällaista kokeilukulttuuria tarvitaan lisää", Pekkanen sanoo.

Parhaimmillaan Leinosen projekti voi inspiroida ihmisiä miettimään, millä tavoilla voi muodostaa yhteistä mielipidettä.

Tutkija Pekkanen uskoo, että ehdokas Leinosta voivat äänestää ihmiset, jotka eivät koe yhtäkään perinteistä puoluetta omakseen vaan hakevat vaihtoehtoa. Leinonen voi olla myös ratkaisu äänestäjille, jotka valitset mieluummin yksittäisen ehdokkaan, antavat äänensä protestiksi tai jättävät äänestämättä.

Syyt kuulostavat yllättävän samoilta, joilla selitettiin perussuomalaisten suosiota neljä vuotta sitten.

Pekkanen tosin ei näe Leinosta kovin luontevaksi valinnaksi perussuomalaisten kannattajille. Leinosen sivuilla päivittyvien mielipiteiden kirjo näyttää silmämääräisesti arvioituna siltä, että äänestämässä ovat käyneet pääasiassa vasemmistolaisesti ja liberaalisti kuin oikeistolaisesti tai konservatiivisesti ajattelevat.

"Jos perussuomalaisten kannattaja menee katsomaan Leinosen sivua, hän luultavasti ajattelee äänensä menevän hukkaan. Vihervasemmistolaisiksi kallistuneet kannat voivat näin alkaa voimistaa itse itseään", Pekkanen näkee.

Leinonen itse on vasemmistolainen. Hän ei kuitenkaan toivo vasemmistolaisten ääniä – vaan heidän, jotka eivät ole aiemmin äänestäneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat