Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvana saadut antibiootit voivat lihottaa

Antibiootteja määrätään liikaa, vaikka niillä on myös haittavaikutuksia

Kotimaa
 
Antibiootteja määrätään muun muassa korvatulehduksiin.
Antibiootteja määrätään muun muassa korvatulehduksiin.

Alle kaksivuotiaana antibiootteja syöneet lapset saattavat lihoa muita herkemmin, selviää tuoreesta suomalaistutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan etenkin elämän ensimmäisen puolen vuoden aikana tai toistuvasti kahden ensimmäisen elinvuoden aikana saadut antibiootit vaikuttavat sekä lapsen painoon että pituuteen.

Suomalaistutkimuksessa verrattiin 12 000 terveen espoolaislapsen neuvolatietokannoista saatuja kasvutietoja ja Kelan lääkeostorekisterin tietoja lasten käyttämistä antibiooteista.

"Antibiootteja saaneet lapset olivat muita isompia ja lihavampia. Mitä enemmän heille oli annettu antibiootteja, sitä enemmän se näytti vaikuttaneen kasvuun", kertoo professori, lasten infektiolääkäri Harri Saxén Husin Lastenklinikalta.

Saxénin mukaan antibioottien vaikutus kasvuun oli suurempi pojilla kuin tytöillä. Syytä tähän ei tiedetä. Alle puolivuotiaana tai yli neljä kertaa alle kaksivuotiaana antibiootteja saaneet pojat olivat noin kolmanneksen todennäköisemmin ylipainoisia kuin ne ikätoverit, jotka eivät olleet saaneet antibiootteja.

Siitä, miten pitkään antibioottien vaikutus kestää ja ovatko lapset esimerkiksi vielä viisivuotiaana ylipainoisia, tarvittaisiin jatkotutkimus, Saxén sanoo.

Antibioottien vaikutusta eläinten kasvuun on hyödynnetty karjataloudessa jo 1950-luvulta alkaen.

Mekanismia, jolla antibiootit edistävät eläinten kasvua, ei kuitenkaan tunneta.

Antibiootit muokkaavat suoliston mikrobistoa erityisesti imeväisiässä. Suomalaistutkimuksessa tarkastellut lapset olivat saaneet Saxénin mukaan antibiootteja suun kautta todennäköisesti hengitystie- ja korvatulehduksiin.

Hänen mielestään antibiootteja määrätään liikaa, ja niiden antamisessa pikkulapsille pitäisi olla erityisen varovainen.

"Antibiooteilla voi olla haittavaikutuksia, joita ei vielä tunneta."

Tutkimustulos antaakin Saxénin mukaan yhden lisäsyyn vähentää turhia antibioottikuureja. Hänen mukaansa lapset eivät tarvitse flunssaan ja lieviin hengitystietulehduksiin antibiootteja, sillä ne eivät tehoa viruksen aiheuttamiin tauteihin.

"Suurin syyllinen turhiin antibioottikuureihin on lääkärikunta. Myös vanhemmat voisivat kysyä lääkäriltä, onko antibioottien määrääminen lapselle varmasti tarpeellista."

Varhaisella ja runsaalla antibioottien käytöllä voi olla osuutta jopa lasten maailmanlaajuisen ylipainoepidemian kehittymiseen, Saxén sanoo.

"Lapset alkoivat lihoa noin 30 vuotta sitten, vaikka heille annetun ruuan määrä ei olennaisesti kasvanut. Tähän voi olla syynä muukin kuin liikunnan väheneminen", hän arvioi.

Tutkimuksessa antibioottien kasvua edistävä vaikutus näytti korostuvan niin sanottujen laajakirjoisten antibioottien kohdalla. Ne tehoavat moniin eri bakteereihin.

Saxénin mukaan pitäisikin suosia kapeakirjoisia antibiootteja, kuten penisilliiniä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat