Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useamman nuoren selkä reistailee – lukiolaisten osuus niskakipuisista lisääntynyt

Staattisen istuma-asennon lisäksi kipujen syynä voivat olla perintötekijät, stressi tai unihäiriöt

Kotimaa
 
Testaa kuulutko niskakipuisten riskiryhmään
Testaa kuulutko niskakipuisten riskiryhmään
Turkulainen fysioterapeutti Sannakaisa Vastamäki näyttää Anton Johansin kanssa kaksi kotitestiä, joiden avulla voit kokeilla kuulutko niskakipuisten riskiryhmään. Jos huomaat liikerajoituksia testien aikaan, kiinnitä jatkossa huomiota istuma-asentoosi. Jos niskakivut jatkuvat omatoimisesta harjoittelusta huolimatta, käänny kouluterveydenhoitajan tai fysioterapeutin puoleen. Toimittaja Toni Lehtinen. Kuvaus ja editointi Vesa-Matti Väärä.

Kolmetoistavuotiaalla Atte Ahonpäällä on päänsärky, joka vaivaa pari kertaa viikossa. Myös hartiat ovat usein kipeänä. Siksi hän on päässyt fysioterapeutti Alli Railevirran tutkittavaksi Tampereella. Nuori mies harrastaa uintia kuudesti viikoksi ja viettää ruudulla vain noin tunnin päivässä.

Railevirta tutkii Ahonpään ryhtiä, niskaa ja asentoja, mittailee selkää skoliometrillä ja pyytää tätä liikuttamaan ylävartalon lihaksia joka suuntaan. Railevirran analyysi on selvä: päätä ja niskaa särkee, mikä johtuu purentalihasten ja yläniskan ylijännityksestä.

Kuminauhaharjoitus auttaa kireyteen. Kun oven päälle asetettavaa nauhaa vetelee alaspäin, vatsalihakset ja hartiat tekevät työtä. Samalla niskan lihakset rentoutuvat.

"Hyvä perusryhti on kaiken perusta", Railevirta sanoo.

Reijo Hietanen
13-vuotias Atte Ahonpää saa fysioterapeutti Alli Railevirralta jumppaneuvoja yläselän ylijännityksen helpottamiseksi.
13-vuotias Atte Ahonpää saa fysioterapeutti Alli Railevirralta jumppaneuvoja yläselän ylijännityksen helpottamiseksi.

Yhä useampi nuori kärsii niska-hartiaseudun sekä alaselän yhdistelmäkivuista. Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan lähes kolmasosa kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista kärsii viikoittaisista niska- hartiakivuista. Nuorten niskakipua väitöskirjassaan tutkinut tamperelainen fysiatrian erikoislääkäri Minna Ståhl kertoo, että nuorten niskakipujen raju yleistyminen alkoi 1990-luvun alussa.

"Niskan ja alaselän yhdistelmäkivusta kärsivien osuus on jatkanut kasvua 2000-luvullakin", Ståhl kertoo.

Fakta

Ennaltaehkäise nuoren niskakipuja

 Huolehdi nuoren riittävästä unensaannista. Yläasteikäinen tarvitsee yhdeksän tuntia hyvälaatuista unta. Älypuhelimien ja tabletlaitteiden käyttö kannattaa lopettaa tunti ennen nukkumaanmenoa.

 Niska- ja hartialihasten sekä yläselän kestävyys- ja voimaharjoittelu vähentää niskakipuja ja niihin liittyvää toiminnallista haittaa. Ylävartaloa kuormittava liikunta ehkäisee niskaoireita. Hyviä liikuntamuotoja ovat muun muassa mailapelit, koripallo ja hiihto.

 Niskakipujen taustalla on usein psyykkistä kuormittuneisuutta. Stressi aktivoi hartialihaksen tahdosta riippumattomia pieniä motorisia yksiköitä. Niskakipujen lievittämisen tärkein askel voikin olla stressitekijöiden selvittäminen ja poistaminen.

Tutkimuksessa 9–12-vuotiaiden koululaisten niskakipuja seurattiin neljän vuoden ajan. Yli 40 prosentille tutkimuksen alussa kivuttomista lapsista ilmaantui niskakipuja seurannan aikana. Jopa viisi prosenttia lapsista kärsi kroonistuneesta niskakivusta.

Nuoret niskakipuiset ovat tuttu näky hierojan vastaanotolla. Urheiluhieroja, toimitusjohtaja Jari Antikainen Suomen Urheiluhierontakeskuksesta kertoo, että nuorten osuus asiakaskunnasta on kasvanut tasaisesti kymmenen vuoden aikana.

"Varsinkin lukiolaisten osuus on lisääntynyt tosi paljon. Usein kolme neljä käyntiä tuo pienen helpotuksen, mutta jos mikään ei muutu nuoren arjessa, hän palaa asiakkaaksi nopeastikin", Antikainen sanoo.

Osa nuorista ottaa jumppaohjeet tosissaan.

"Usein muutos tapahtuu vasta kantapään kautta, eli kun niskakivut aiheuttavat niin kovia jatkuvia päänsärkyjä, ettei nuori pysty toimimaan", Antikainen sanoo.

Hän näkee kipujen lisääntymisen syiksi liikunnan vähäisyyden ja epäergonomiset työskentelyasennot. Tutkijan mukaan liikunnalla ei ole kuitenkaan niin suurta yhteyttä niskakipuihin kuin on oletettu. Paljon liikkuvallakin voi olla niskakipuja.

"Yleisesti voidaan sanoa, että sillä, miten monta kertaa viikossa harrastaa liikuntaa, ei ole yhteyttä niskakipuihin. Tietyillä liikuntamuodoilla kuitenkin on vaikutuksia. Yläraajoja dynaamisesti kuormittava liikunta näyttäisi ehkäisevän niskavaivoja ennalta", Ståhl sanoo.

Turkulainen opiskelija Anton Johans, 22, on käynyt fysioterapiassa abiturienttivuodesta alkaen. Niskavaivat alkoivat hänellä runsaasta urheilusta huolimatta.

"Kivut alkoivat pitkien lukupäivien myötä. Vasta fysioterapiassa osasin yhdistää päänsäryt niskakipuihin", Johans kertoo.

Vesa-Matti Väärä
Turkulaisen Anton Johansin niskakivut alkoivat lukiossa. Nyt hän käy fysioterapeutilla muutaman kerran vuodessa. Fysioterapeutti Sannakaisa Vastamäki neuvoo hänelle liikkuvuus- ja lihakuntoharjoitteita.
Turkulaisen Anton Johansin niskakivut alkoivat lukiossa. Nyt hän käy fysioterapeutilla muutaman kerran vuodessa. Fysioterapeutti Sannakaisa Vastamäki neuvoo hänelle liikkuvuus- ja lihakuntoharjoitteita.

Niskakipujen hoidoksi suositellaan yleisesti venyttelyä ja aerobista liikuntaa. Tutkijoiden mukaan niiden hyöty on osoittautunut vähäiseksi. Venyttelyä tärkeämpää on pitää huolta niskan, hartioiden ja yläselän lihaskunnosta.

"Liikkuvuuden lisäksi myös lihakset on saatava kuntoon. Lihasten motorisen kontrollin avulla nuori pystyy hallitsemaan paremmin työskentelyasentoaan", fysioterapeutti Sannakaisa Vastamäki Apex Fysioterapiasta muistuttaa.

Minna Ståhlin mukaan nuorten niskakipujen syytä pitää etsiä myös muualta kuin huonosta ryhdistä.

Esimerkiksi tietokoneiden ja älypuhelimien käyttö ei ole ongelma epäergonomisen käyttöasennon takia, vaan laitteiden käytön aiheuttamien stressi- ja unihäiriöiden vuoksi.

"Älypuhelimen käyttö tai vaikka pelikonsolin pelaaminen ei ole välttämättä staattista, vaan nuori vaihtaa jatkuvasti asentoa. Ongelmaksi näkisin enemminkin sen, että niiden käyttöä jatketaan iltamyöhään. Laitteiden sinivalolla on todettu olevan haitallisia vaikutuksia aivojen melatoniinituotantoon."

Unihäiriöiden lisäksi myös muut psykosomaattiset oireet, kuten stressi, ahdistuneisuus ja masennus heijastuvat niskaan. Myös perimällä on huomattava vaikutuksensa.

"Jos pitäisi valita ne nuoret, joille ryhdytään antamaan ennaltaehkäisevää kuntoutusta, valitsisin ne, joiden vanhemmilla on niskakipuja ja joilla on epämääräisiä kipuja, unihäiriöitä ja muita stressioireita", Ståhl sanoo.

Niskakipujen ennaltaehkäisy olisikin tärkeää, sillä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet lisääntyvät väestön vanhetessa. Nuoruusajan niskakivut kuormittavat kroonistuessaan terveydenhuoltoa ja heikentävät aikuisen työkykyä.

"Tilanne pahenee, kun pleikkarikansa tulee aikuisikään. Oireista on vaikea päästä eroon, jos niitä on kerännyt vuosia. Ryhdin muuttaminen aikuisiässä ei ole parin kuukauden homma, vaan siinä voi mennä pitkään", Jari Antikainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat