Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienpuolueista kärkkyy eduskuntaan yli 500 ehdokasta – "Kaikki me olemme pettyneitä vanhoihin puolueisiin"

Pettymys vanhoihin puolueisiin yhdistää Muutos 2011:n, Piraattipuolueen ja Skp:n ehdokkaita

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
"Melko uusliberaalissa porukassa tässä istun", arvioi Euroopan vasemmiston viuhkaa heilutteleva Skp:n ehdokas Juha-Pekka Väisänen Muutos 2011:n Tuula Komsin (vas.) ja Piraattipuolueen Eena Värnen mielipiteitä.
"Melko uusliberaalissa porukassa tässä istun", arvioi Euroopan vasemmiston viuhkaa heilutteleva Skp:n ehdokas Juha-Pekka Väisänen Muutos 2011:n Tuula Komsin (vas.) ja Piraattipuolueen Eena Värnen mielipiteitä. Kuva: Rio Gandara HS
Eduskuntavaalit pidetään 19. huhtikuuta. Ennakkoäänestys kotimaassa 8.–14. 4. ja ulkomailla 8 .–11. 4. 2015.

"Kaikki me olemme pettyneitä vanhoihin puolueisiin", löytää Piraattipuolueen Eena Värne, 28, yhteisen sävelen kolmen varsin erilaisen pienpuolueen ehdokkaan välille.

Seitsemän eduskunnan ulkopuolelle vuoden 2011 vaaleissa jäänyttä pienpuoluetta on asettanut kevään vaaleihin yhteensä yli 500 ehdokasta. Eniten ehdokkaita on nyt Itsenäisyyspuolueella, 155.

Viime eduskuntavaaleissa "muut puolueet" keräsivät yhteensä kaksi prosenttia annetuista äänistä.

Uudeltamaalta Raaseporista eduskuntaan havitteleva Värne liittyi vihreisiin luonnontieteiden opintojensa alussa. Pian hän kuitenkin havaitsi puolueen suhtautumisen esimerkiksi ydinvoimaan "ihan liian takapajuiseksi". Piraateissa hän on nyt ollut jo vuosia.

Tuoreempi loikka on takanaan kouluttaja Tuula Komsilla, 50. Hän on kirjoilla Kangasalla, mutta pyrkii Arkadianmäelle Helsingistä.

Komsi oli vielä aiemmin tänä vuonna perussuomalaisten jäsen. Hän pettyi puolueen laimentuneisiin linjauksiin esimerkiksi Natosta ja eurosta.

Helsingistä eduskuntaan pyrkivä Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen, 48, heräsi politikointiin opiskellessaan julkista taidetta 1990-luvun alussa Meksikossa. Siellä protestien aiheena oli esimerkiksi puutteellinen roskien kuljetus.

Suomessa Väisänen liittyi vasemmistoliittoon mutta huomasi pian, että puolueen hinku hallitukseen jopa kokoomuksen kanssa sumentaa aatetta liikaa.

"Sama meno on johtajilla ollut, olivatpa alla Suvi-Annen (Siimes ) korkokengät tai Paavon (Arhinmäki ) tennarit", Väisänen moittii. Hän maalailee tilalle laajaa kansainvälistä vasemmiston rintamaa, joka yhdistäisi kaikki nykymenoon tyytymättömät.

Mutta miksi Suomessakin on neljä vasemmistopuoluetta?

"Onhan meillä jo yhteistyötä, esimerkiksi Varsinais-Suomessa ollaan vaaliliitossa", Väisänen kertoo, mutta sotkee ensin itsekin Ktp:n eli Kommunistisen työväenpuolueen – Rauhan ja sosialismin puolesta ja Stp:n eli Suomen työväenpuolueen.

Pienpuolueita moititaan usein yhden asian liikkeiksi, mutta esimerkiksi Piraattien tavoitteet ovat Värnen mukaan "laajentuneet ihan hirveästi". Alun perin tavoitteena oli kansalaisten sähköisten oikeuksien puolustaminen, josta nykyään huolehtii Effi-järjestö: "Emme halua toiseksi Effiksi, vaan tärkeitä meille ovat kaikki yksilönvapaudet translakia myöten."

"Me ei räpelletä minkään translain kanssa, vaan ajamme koko Suomen etua. Esimerkiksi oma valuutta ja itsenäinen keskuspankki pitää olla. Mutta emme kannata kommunismia, vaan markkinataloutta", Komsi piirtää hajurakoa Piraatteihin ja Skp:hen.

Skp:n Väisänen moittii Komsia impivaaralaiseksi: "Ei rajoja voi panna kiinni, vaan tarvitaan kansainvälistä otetta, sillä markkinatkin ovat kansainväliset."

Komsi puolustaa Impivaaraa eli suomalaista kulttuuria ja katsoisi siksi myös tarkkaan, ettei Suomeen päästetä "tuhoisia aineksia".

"Mutta kuka heidät valitsee?" Värne kysyy.

"Kulttuuri on aina fuusiota", Väisänen puolustaa monikulttuurisuutta.

Talouspolitiikassa pienpuolueitten edustajilla on enemmän yhteistä. Kaikki kolme ajavat jonkinlaista perustuloa.

Kiivaimmin miljardien eurojen leikkauslistoja vastustaa Väisänen: "Kymmenessä vuodessa julkiselta sektorilta on siirtynyt yli 50 miljardia euroa eli yhden valtionbudjetin verran yksityiselle sektorille esimerkiksi optioina."

"Liika sääntely ei taloudessa kannata, sillä sitä pystytään kyllä kiertämään", Värne sovittelee.

Komsi näkee kaiken pahan alkuna euron, "johon Lipponen vei meidät väkisin".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat