Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät haikailevat Helsingin ykköspuolueeksi

Osmo Soininvaaran ja Anni Sinnemäen lähtöä politiikasta on vaikea paikata

Kotimaa
 
Pomppuenergiaa vihreiden tarpeisiin
Pomppuenergiaa vihreiden tarpeisiin
Vihreiden vaalikontti Helsingin Narinkkatorilla toimii täysin omavaraisella energialla. Tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto ideoi vaalikontin katolle rivin aurinkopaneeleja. Lasten ja leikkimielisten aikuisten iloksi Käpylehto kehitteli myös pomppuenergiaa. Pomppumatolla hyppimällä saadaan leikkijuna kulkemaan radalla. Helsingin vihreiden puheenjohtaja Pauliina Lehtinen pitää Käpylehdon ideoita loistavina vihreiden imagoon sopivina juttuina.
Helsingin Sanomat kävi ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta. Sarja päättyy tähän.

Kallion kaupunginosa Helsingissä on työväenliikkeen vahvaa aluetta mutta nykyään myös vihreiden valtakuntaa. Itä-Helsingin Vesalasta lähtöisin oleva vihreiden eduskuntavaaliehdokas Maria Ohisalo löysi vaalitilaisuudelleen paikan Kulmahuoneesta, läheltä Kallion kirkkoa.

Leipäjonoissa käyvistä väitöskirjaa tekevä Ohisalo, 30, on suurelle yleisölle tuntematon, mutta ainakin vihreät nuoret ovat hänestä silmin nähden innoissaan.

Illan teemana on feminismi politiikan keskiössä. Ohisalo on pyytänyt keskustelukumppanikseen Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajan Juhana Vartiaisen, 56, joka yllättäen asettui kokoomuksen vaaliehdokkaaksi.

"Olin kuullut, että Juhana Vartiainen on feministi, vaikka kuuluukin taloussetien joukkoon", Ohisalo kertoo. Hän ei tosin pyytäessään tiennyt, että Vartiainenkin yrittää eduskuntaan.

Benjamin Suomela
Juhana Vartiainen (kok) ja Maria Ohisalo (vihr) haluaisivat feminismin nousevan Ruotsin tapaan esille Suomen vaalikeskusteluissa.
Juhana Vartiainen (kok) ja Maria Ohisalo (vihr) haluaisivat feminismin nousevan Ruotsin tapaan esille Suomen vaalikeskusteluissa.

Vihreille on ehditty povata Helsingissä ankeita aikoja, koska viime vaalien suosikit Osmo Soininvaara ja Anni Sinnemäki eivät enää lähde ehdolle.

Gallupit ovat kuitenkin lupailleet puolueelle neljän paikan lisäksi yhtä lisäpaikkaa, joten nyt vihreät haikailevat jopa Helsingin ykköseksi, jos kokoomuksen asema horjuu. Helsingissä edustajapaikkoja on jaossa nyt 22 eli yksi enemmän kuin neljä vuotta sitten eduskuntavaaleissa.

Vihreiden Ohisalo myöntää kuitenkin, että "skaba on kova". Hän itse ei vielä ole kärkinimien joukossa.

Monet vihreät pitävät selvänä, että Pekka Haavisto ja Outi Alanko-Kahiluoto pitävät paikkansa. Presidentinvaalien menestys siivittää edelleen Haavistoa. Alanko-Kahiluoto puolestaan on ollut paljon esillä eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja sote-asioissa.

Sinnemäen tilalle eduskuntaan noussut Johanna Sumuvuori ehti jo vähän harjoitella edustajauraa. Näkyvää kampanjaa käyvät myös valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Emma Kari ja viime kevään eurovaaleissa Helsingistä yli 5 000 ääntä kerännyt näyttelijä-juontaja-yrittäjä Antero Vartia.

Vasemmistoliitto mainostaa punavihreyttään, joten Helsingin vihreät seuraavat tilannetta hermostuneina.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan puolueesta menee Helsingissä kolme ehdokasta "heittämällä läpi". Häntä itseään pidetään varmana läpimenijänä. Myös kansanedustaja Silvia Modigin asema on vahva.

Kansalaisaktivistina tunnettu Dan Koivulaakso ja nuorisotutkija Veronika Honkasalo kisaavat mahdollisesta kolmannesta paikasta.

Kokoomuslaiset surevat Jan Vapaavuoren siirtymistä pois politiikasta. Hänen tilalleen tarjotaan taloustieteilijä Vartiaista, jonka ehdokkuutta kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb pitää lottovoittona.

Pitkän linjan demari on ollut vasta muutaman viikon kokoomuslainen. Toisaalta Vartiaisen ajatukset ovat edustaneet jo pitkään demareiden oikeistolaitaa. Hänellä on tukijoita eri puolueissa laidasta laitaan.

"Olen saanut valtavan myönteistä palautetta", Vartiainen itse vakuuttaa.

Kokoomuksen konkareista varmana läpimenijänä pidetään Ben Zyskowiczia.

Ympäristönsuojelijana ja ulkopolitiikan taitajana tunnetun Pertti Salolaisen uskotaan uusivan paikkansa. Jaana Pelkonen taas on ollut näkyvästi esillä erityisesti vapaamman alkoholipolitiikan puolestapuhujana, mikä taannee suosion.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty jäi viime vaaleissa varapaikalle, mutta nyt hänen mahdollisuuksiin uskotaan, vaikka viime syksynä hänen lausunnoistaan nousi kohu.

Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola kisaa täysillä ja uhkaa jopa ohittaa kansanedustaja Sari Sarkomaan.

Sdp pitänee neljä paikkaansa, sillä ehdokaslista on vahva. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma ja ulkoministeri Erkki Tuomioja kilpailevat puolueen ykköspaikasta.

Monet uskovat, että presidentti Tarja Halosen puoliso, professori Pentti Arajärvi kerää ison äänipotin.

Pitkäaikaisen kansanedustajan Rakel Hiltusen luopuminen tekee tilaa tulokkaille. Entinen kansanedustaja ja ministeri Tuula Haatainen havittelee kahdeksan vuoden tauon jälkeen paluuta eduskuntaan ja kisaa etenkin kansanedustaja Päivi Lipposen kanssa. Valovoimaisia kilpailijoita ovat kuitenkin Pilvi Torsti ja Nasima Razmyar.

Keskustalle Helsinki on aina ollut vaikea paikka, mutta nyt paikkamäärä noussee kahteen. EU-uraa tehnyt Olli Rehn ja Helsinkiin ehdolle siirtynyt kansanedustaja Paula Lehtomäki lienevät läpimenijöitä.

Perussuomalaisten kolme paikkaa olisi taattu Jussi Halla-ahon avulla, mutta hän päätti pysyä europarlamentissa. Europarlamentaarikko Sampo Terho saanee paikan, samoin poliisikansanedustaja Tom Packalén.

Rkp:n pelastus on paluuta tekevä Eva Biaudet.

Kristillisdemokraateilla ei ole Helsingistä kansanedustajaa – eikä todennäköisesti tule nytkään.

Vihreiden Ohisalon ja kokoomuksen Vartiaisen feminismikeskustelu etenee niin hyvässä hengessä, että Ohisalo toivoo yhteistyön jatkuvan eduskunnassa.

HS:n vaalipiirisarja löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat