Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta oli kuin karnevaali

Kotimaa
 

Eduskunnan loppukausi oli kaoottinen, kun lakiesityksiä kaatui sekä hallituksen että opposition aloitteesta. Eduskunnan arvovalta oli koetuksella.

"Ei ollut eduksi koko poliittiselle järjestelmälle tämä loppusuoran karnevaali", myöntää puhemies Eero Heinäluoma.

Hän sanoo, ettei vaalikauden loppuun saisi jättää näin valtaisaa määrää lakiesityksiä. Koko vaalikaudella annettiin 944 lakiesitystä, viimeisen vuoden aikana 367.

"Tuli valtaisa ruuhka ja paine saada ne ulos", Heinäluoma sanoo. Kuitenkin, hän lisää, vaalikaudella raukesi vain 12 lakiesitystä, mikä on vähemmän kuin edellisellä kaudella.

Eduskunnan työn oli sovittu päättyvän lauantaina 14. maaliskuuta. Moni vaati ylimääräistä kokousta seuraavalle viikolle, että papereitta maassa olevien terveydenhoitolaki olisi saatu voimaan. Heinäluoma ei suostunut.

"Kaikkien pitää luottaa siihen, että aikataulu toimii. Ja samat säännöt pitää olla kaikille asioille: ei asioita voi arvottaa niin, että olisi erityisistunto vain jotakin asiaa varten", puhemies sanoo.

Hän mainitsee vaalikauden "maaleiksi" kuuden miljardin sopeutusohjelman, tupon, eläkeratkaisun ja eurokriisin hoidon. "Huteja" olivat työttömyyden nousu, kuntauudistus, sote-uudistus ja rakenneuudistuksen kuivuminen kokoon.

Uusi eduskunta aloittaa ahtaissa väistötiloissa.

"Istuntosali on intiimimpi. Se voi tarkoittaa värikkäämpiä keskusteluja. Usein tila vaikuttaa siihen, miten ihmiset toimivat ja keskustelevat. Puhemiehellä on haaste pitää sali järjestyksessä", Heinäluoma sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat