Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääsiäinen on kyläkauppojen juhlaa

Perinneherkkujen lisäksi matkailijoille varataan juustoja ja tummaa olutta sekä paikallisia erikoisuuksia

Kotimaa
 
S-Market Ruka
Mari Saarela palveli Andre Snellmania Rukamarketissa.
Mari Saarela palveli Andre Snellmania Rukamarketissa. Kuva: S-Market Ruka

Pääsiäinen on kyläkauppiaille kulta-aikaa. Kauppa käy erityisen hyvin hiihtokeskuksissa, mutta kyläkauppiaat tekevät hyvän tilin myös Etelä-Suomen kesämökkikunnissa.

Myynti kasvaa kahdesta syystä: ihmisiä on liikkeellä runsaasti, ja he ostavat juhlan kunniaksi tavallista kalliimpaa.

Levimarketissa myynti kaksinkertaistuu pääsiäispyhinä. Perinteisten pääsiäisherkkujen lisäksi matkailijat hankkivat paikallisia erikoisuuksia.

"Lapin kaloja, kuten rautua, poron sisäfileetä, hillasiirappia, kuusenkerkkäjuomaa", luettelee kauppias Satu Syväjärvi.

Levimarketin asiakkaat ovat lähes yksinomaan matkailijoita. Valikoima poikkeaa suuresti tavallisesta lappilaisesta ruokakaupasta.

"Valikoima on laajempi. Esimerkiksi juustoja alkaa olla runsaasti. Silti sattuu välillä, että helsinkiläinen asiakas kysyy jotain tiettyä juustoa, jota meiltä ei löydy."

S-market Ruka Kuusamossa kaksin- tai kolminkertaistaa myyntinsä pääsiäisen aikaan. Marketpäällikkö Jouni Karjalainen muistuttaa, että pääsiäinen on tänä vuonna myynnin kannalta ihanteelliseen aikaan: ei liian lähellä vappua. Siihen on varauduttu kaupassa suurin tilausmäärin.

"Mämmiä ja lammasta menee paljon, ja kukkia ostetaan runsaasti. Tummia oluita matkailijat ostavat enemmän kuin paikalliset."

Hiihtolomakauteen verrattuna pääsiäisen matkailijat ovat liikkeellä juhlamielellä. Esimerkiksi poronlihaa ostetaan paljon eri muodoissa.

"Käristyslihaa, sisä- ja ulkofileetä, kylmäsavufileetä. Kuivalihaakin menisi, jos olisi mistä myydä. Poronlihan pula-aika näkyy tuotteiden saatavuudessa", Karjalainen sanoo.

Karjalaisen mukaan matkailijat eivät Kuusamossa ollessaan etsi samoja erikoistuotteita kuin helsinkiläisissä liikkeissä myydään.

"Paikalliset tuotteet kiinnostavat: kalanmäti, leipäjuusto, lakkahillo, erilaiset kalasäilykkeet, Kuusamo-juusto."

K-supermarket Kittilässä sekä matkailijat että paikalliset asiakkaat ovat innostuneet perinteisestä ruotsalaisesta påskmust-juomasta.

"Kotikaljatyyppinen virvoitusjuoma on tullut meille rajan takaa. Jouluna sitä myydään julmust-nimellä", kertoo kauppias Tea Hyttinen.

Eteläisimmässä osassa Suomea moni aloittaa pääsiäisenä kesämökkikauden. Sulkavalaisessa K-extra Rissasessa tämä näkyy selvästi suurempana myyntinä.

"Pääsiäinen on meille kesänavaus. Liikkujia on paljon, ja mietimmekin, pitäisikö aukioloaikoja pidentää. Tarvetta näyttää olevan. Tänä vuonna olemme vielä pyhäpäivät kiinni", sanoo kauppias Ari Rissanen.

Suurin osa lomapaikkakuntien kaupoista on auki sekä pitkänperjantain että molemmat pääsiäispäivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat