Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin ohjus repii tankin kappaleiksi – armeija paljastaa sotaoppinsa uudella sivustolla

Myös siviilit pääsevät Puolustusvoimien verkko-oppimisympäristöön PvMoodleen hiomaan sotilastaitojaan

Kotimaa
 
Panssarintorjuntaohjus tuhoaa tankin kilometrien päästä
Panssarintorjuntaohjus tuhoaa tankin kilometrien päästä
Amerikkalaisvalmisteinen TOW-ohjus pystyy tuhoamaan panssarivaunun jopa 3,7 kilometrin päästä. Se voidaan asentaa myös telakuorma-auton päälle. Kuva: Puolustusvoimat.
Tausta

Näin pääset PvMoodleen

Puolustusvoimien verkko-oppimisympäristöön PvMoodleen pääsee internetosoitteesta www.pvmoodle.fi. Siellä on kirjautumissivu, joka kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Siviileille ja reserviläisille käyttäjätunnuksen luonti edellyttää kansalaisen asiointitilin luomista. Asiointitilin voi luoda PvMoodlen kirjautumissivulla olevan suoran linkin kautta tai osoitteessa https://asiointitili.suomi.fi.

Puolustusvoimat odottaa, että sen verkossa tapahtuvan opetuksen suosio kasvaa rajusti tänä vuonna. Opetus tapahtuu Puolustusvoimien käyttämällä PvMoodle-verkkoalustalla. Sitä voivat käyttää kaikki 15 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

PvMoodlessa voi käydä esimerkiksi katsomassa, miltä näyttää, kun panssarivaunu ajaa tiheässä metsässä, kuinka kranaatinheitinmiehistö korjaa tultaan tai kuinka panssarintorjuntaohjusjärjestelmästä tehdään ampumavalmis.

Lisäksi verkossa esitellään yksityiskohtaisesti asejärjestelmiä ja siellä pääsee lukemaan Puolustusvoimien ohjesääntöjä. Verkossa ei kuitenkaan ole turvaluokitukseltaan salaista tietoa.

PvMoodlen käyttäjien määrä kasvaa erityisesti siksi, että varusmiehille on ruvettu tänä vuonna luomaan tunnuksia sinne. Ensi vuoden alusta alkaen jo kaikki varusmiehet saavat käyttäjätunnukset ja salasanat.

Tällä haavaa PvMoodlea käyttää sotataitojen ja -tietojen opiskeluun noin 17 000 ihmistä. Käyttäjistä enemmistö on jo siviilejä, sillä kantahenkilökunnan osuus on 6 000.

Puolustusvoimat arvioi, että käyttäjien kokonaismäärä voi tänä vuonna kasvaa peräti 30 000:een.

"Kirjautumisia on nyt viikoittain 90 000–100 000. Työtiloja PvMoodlessa on jo noin 2 500", kertoo majuri Tuomas Tihula Puolustusvoimien palvelukeskuksesta.

Vesa moilanen
Puolustusvoimien verkko-oppimisympäristöä PvMoodlea käyttää sotataitojen ja -tietojen opiskeluun jo nyt noin 17 000 ihmistä.
Puolustusvoimien verkko-oppimisympäristöä PvMoodlea käyttää sotataitojen ja -tietojen opiskeluun jo nyt noin 17 000 ihmistä.

Raskas raketinheitin tulittaa 12 rakettia minuutissa
Raskas raketinheitin tulittaa 12 rakettia minuutissa
Hollannista käytettyinä ostetut raskaat raketinheittimet ovat maavoimien tulivoimaisinta kalustoa. Suomi on etsimässä niihin jopa satojen kilometrien päähän kantavaa ampumatarviketta. Kuva: Puolustusvoimat.

Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva oppimisalusta tai -ympäristö. Se on käytössä esimerkiksi useissa yliopistoissa. PvMoodle on Puolustusvoimien versio siitä.

Moodleen voidaan rakentaa erilaisia työtiloja verkossa tapahtuvaa opiskelua varten. Työtiloissa voi olla hyvin monipuolista opetusmateriaalia, kuten tekstiä, kuvia, videoita ja animaatiota. Opiskelija pääsee niihin käsiksi tietokoneen tai mobiilisovelluksen avulla. Työtiloissa voi myös chattailla ja järjestää tenttejä.

PvMoodlessa on saatavilla hyvin monipuolista sotilastaitoihin liittyvää materiaalia. Koulutusmateriaalia on arvomerkkivisasta mekanisoidun pataljoonan taisteluun asti.

Materiaalin määrä vaihtelee kuitenkin aselajeittain ja puolustushaaroittain. Joissakin on vielä aukkoja, joita paikataan luultavasti vuosien mittaan.

Leopardin edestä kaatuu puuta kuin heinää
Leopardin edestä kaatuu puuta kuin heinää
Puolustusvoimilla on käytössään yli sata Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunua. Sodassa niitä käyttävät mekanisoidut taisteluosastot ja Karjalan jääkäriprikaati. Kuva: Puolustusvoimat.

PvMoodlessa on kaikille avoimien kurssien ja materiaalin lisäksi myös rajoitettuja kursseja. Tällaisten kutsukurssien sisällön näkevät vain ne, jotka on hyväksytty oppilaiksi.

Esimerkiksi valtakunnalliset maanpuolustuskurssit ovat juuri ottaneet PvMoodlen käyttöönsä.

"Seuraavien kolmen vuoden aikana teemme sata ohjesääntöä, opasta ja käsikirjaa. Niihin kaikkiin tehdään tentti, jolla henkilö voi osoittaa, että on oppinut asiat. Moodleen tulee sekä opetusmateriaali että tentti", sanoo Puolustusvoimien koulutuspäällikkö Hannu Hyppönen.

Hyppönen on linjannut tälle vuodelle, että PvMoodlen kehittämisen painopiste on asevelvollisten kouluttamisessa.

"Odotuksemme kohdistuvat nimenomaan reserviläiseen. Laajennamme niin, että kaikissa kertausharjoituksissa, joihin se sopii, hyödynnettäisiin PvMoodlea tukemaan omaehtoista kertausharjoituksiin valmistautumista", hän kertoo.

"Olen käyttänyt kärjistettyä esimerkkiä, että kertausharjoitus alkaa maanantaina pois lukien niiden osalta, jotka ovat suorittaneet omatoimisen kurssin Moodlessa. Heillä se alkaa tiistaina."

Rynnäkköpanssarivaunu näyttää tulivoimansa
Rynnäkköpanssarivaunu näyttää tulivoimansa
Neuvostoliitossa valmistettu BMP-2-vaunu on toinen Puolustusvoimien käytössä oleva rynnäkköpanssarivaunutyyppi. Suomi on juuri päättänyt modernisoida BMP-2:t. Kuva: Puolustusvoimat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat