Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuton kustannuksista löytyy monta totuutta

Perussuomalaisten kustannusraportti ei kerro koko totuutta – kuten eivät muidenkaan tekemät laskelmat

Kotimaa
 
antti aimo-koivisto Lehtikuva
Maahanmuuttajien ikäjakauma painottuu parhaaseen työikään.
Maahanmuuttajien ikäjakauma painottuu parhaaseen työikään. Kuva: antti aimo-koivisto Lehtikuva

Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi torstaina tutkimuksen, jossa laskettiin maahanmuuton kustannuksia Suomelle. Tilastotieteilijä Samuli Salmisen laskelmien mukaan maahanmuuttajista koituu Suomelle noin 700 miljoonan euron kustannukset vuodessa.

Maahanmuutto ei ole vielä noussut eduskuntavaaleissa keskeiseksi teemaksi, mutta nyt keskustelu voi vilkastua.

Tulos ei ollut sinänsä yllätys. Perussuomalaiset ajavat tunnetusti tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa, ja Salminen on aktiivinen toimija maahanmuuttokriittisellä Homma-foorumilla.

Tutkimus sai odotetun ristiriitaisen vastaanoton. Aihepiiriin perehtynyt tutkija Pekka Myrskylä luonnehtii laskelmia Ilta-Sanomissa "mielettömiksi".

Suoraa vertailukohtaa tutkimukselle ei ole. Teollisuusmaiden järjestö OECD laski vuonna 2013, että Suomen julkinen talous hyötyisi maahanmuutosta, toisin kuin esimerkiksi Saksa.

Viime aikoina Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Elinkeinoelämän valtuuskunta ovat julkaisseet maahanmuuton talousvaikutuksista myönteiset raportit. Ne eivät kuitenkaan esittele yhtä yksityiskohtaisia laskelmia nettohyödyistä kuin perussuomalaisten raportti.

Skandaalinkäryä oli ilmassa vuonna 2011, kun Turun kaupungin tilaama selvitys maahanmuuton kustannuksista ensin salattiin ja sitten vuoti julkisuuteen. Raportista selvisi, että maahanmuuttajien vuokrakodit ja niiden kodinkoneet kuluvat nopeammin, koska perheet ovat suurempia ja ruokaa tehdään kuumemmissa uuneissa.

Lopullista totuutta kustannuksista on turha haikailla. Kustannusten laskennassa pitäisi huomioida äärimmäisen monipuolisia tilastotietoja ja silti täydentää tietoja oletuksilla.

Perussuomalaisten raportissa tiedot on kerätty arvostetuista lähteistä, kuten Tilastokeskukselta, mutta kaikkea ei ole huomioitu. Syrjään jäävät muun muassa maahanmuuttajien perustamien yritysten maksamat yhteisöverot ja kiinteistöverot. Myös maahanmuuttajista maksetut pakolliset eläkevakuutusmaksut puuttuvat pääosin luvuista.

Näiden ja muiden erien jättäminen pois laskuista on perusteltavissa tutkimuksen kysymyksenasettelulla ja käytännön rajoitteilla, mutta silti ne tekevät tulkinnasta epävarmempaa.

Yksiselitteistä on lähinnä se, että maahanmuutto korjaa Suomen ikäjakaumaa, joka painottuu yhä enemmän eläkeikäisiin.

Maahanmuuttajien ikäjakauma painottuu parhaaseen työikään. Tosin työikäisetkään eivät suoraan tuo hyötyjä kansantalouteen. Perussuomalaisten tutkimuksen mukaan Irakissa ja Somaliassa syntyneillä tulonsiirtojen vaikutus painuu pakkaselle myös työllistyneillä.

Hyvä nyrkkisääntö on se, että mihin tahansa lukuihin maahanmuuton kustannuksista kannattaa suhtautua varauksellisesti.

Konkreettisinta uutta tietoa perussuomalaisten tutkimuksessa on laaja vertailu kymmenen suurimman kansallisuusryhmän aiheuttamista kustannuksista.

Raportin mukaan Somaliassa syntyneet maksavat Suomelle noin 14 000 euroa vuodessa, kun mittarina käytetään julkisen talouden nettovaikutuksia. Samalla mittarilla esimerkiksi Saksassa syntyneet kartuttavat valtion kassaa noin 2 000 eurolla.

Numeroihin kannattaa tässäkin suhtautua kriittisesti. Suuria eroja saapumismaiden välillä tuskin kukaan kiistää – ne perustuvat vahvaan tilastotietoon ja ovat lisäksi odotettuja.

"Irakilaiset ja somalialaiset ovat tulleet paljolti pakolaisina tarkoituksella pysyä hengissä. Työhön pääsy ei ole varmaan ykköstavoite. Heillä ei ole mitään, eli elämä on aloitettava asunnosta ja keittiötavaroista", Myrskylä toteaa Ilta-Sanomille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat