Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppa hääti vaaliehdokkaat tuulikaapista – "Poliitikko on kuin spitaalinen"

Monet kaupat ja ostoskeskukset ovat kieltäneet kampanjoinnin sisätiloissaan puolueettomuussyistä

Kotimaa
 
Markus jokela
Vihreiden ehdokkaat Emma Kari ja Leo Stranius kampanjoivat tihkusateessa Narinkkatorilla Kampin keskuksen edessä. "Totta kai kylmä tulee", Stranius myöntää. Hän pyrkii pysymään lämpimänä kerrospukeutumisella. "Tässä hommassa pitää vähän kestää", Kari toteaa.
Vihreiden ehdokkaat Emma Kari ja Leo Stranius kampanjoivat tihkusateessa Narinkkatorilla Kampin keskuksen edessä. "Totta kai kylmä tulee", Stranius myöntää. Hän pyrkii pysymään lämpimänä kerrospukeutumisella. "Tässä hommassa pitää vähän kestää", Kari toteaa. Kuva: Markus jokela

Lämpömittari oli vajonnut pakkaselle ja viima lennätti hiekkaa silmiin Askolan S-marketin pihalla.

Eduskuntavaalikampanjaa tekevät kansanedustajat Pia Kauma (kok) ja Eero Lehti (kok) olivat kaupan edessä kohtaamassa kansalaisia. He päättivät paeta hetkeksi kylmyyttä marketin tuulikaappiin. Sieltä heidät kuitenkin heitettiin ulos "kuin ilkivaltaa tehneet nuorisorikolliset", Kauma kirjoitti blogissaan tiistaina.

Fakta

Haluatko tavata ehdokkaan?

Helsingissä kampanjoidaan lauantaina ainakin näissä paikoissa:

 Lasipalatsin ympäristö

 Narinkkatori Kampin keskuksen edessä

 Munkkivuoren ostoskeskus

 Tallinnanaukio Itäkeskuksen edessä

 Jakomäen ostoskeskus

Tulevat eduskuntavaalit ovat Kaumalle jo seitsemännet vaalit. Hänestä kampanjointi on vaikeutunut viime aikoina.

"Poliitikko on kuin spitaalinen", hän kuvaa.

Onko niin, että vaalikampanjaa tekevä poliitikko on kaupoissa ei-toivottu henkilö?

Kyllä, toteaa hallintojohtaja Anne Schneider alueosuuskauppa Varuboden-Oslasta, johon Askola kuuluu. Edes ovensuuhun ei saa tulla äänestäjiä kalastelemaan.

"He saavat olla parkkipaikalla jossain kauempana, jos eivät häiritse asiakkaiden asioimista", Schneider toteaa.

Asia vahvistetaan myös monista kauppakeskuksista. Syynä on pyrkimys puolueettomuuteen: kaupallinen tila ei voi tunnustaa väriä, ettei osa asiakkaista kaikkoa.

"Olemme halunneet säilyttää uskonnossa ja politiikassa täysin puolueettoman aseman", selittää Kampin keskuksen johtaja Heli Vainio.

Turun Hansakorttelin toimitusjohtajalla Timo Palviaisella on puolueettomuuden lisäksi toinenkin syy, miksi ehdokkaiden on pysyttävä taivasalla, oli takatalvi tai ei.

"Pyrimme kontrolloimaan sitä, että mahdollisimman vähän tulisi järjestysongelmia, kun poliittiset tapahtumat aina vetoavat tunteisiin."

Kauppakeskus Hansassa kampanjointi on sallittu ainoastaan siellä järjestettävien vaalipaneelien yhteydessä. Paneeleja on muissakin ostoskeskuksissa.

Mitään uutta ehdokkaiden porttikiellossa ei kuitenkaan ole. Kauman käsitys siitä, että suhtautuminen olisi tiukentunut, ei kauppakeskusten mukaan pidä paikkaansa.

Esimerkiksi HOK-Elannon kaupoissa, Itäkeskuksessa ja Kampin keskuksessa käytäntö on ollut sama jo usean vuoden ajan.

Kaupat ja ostoskeskukset vetävät ehdokkaita, koska niissä kansalaisia on helposti tavoitettavissa. Ostoskeskusten ulkopuolella kampanjointi onkin sallittu.

Muun muassa Kampin keskuksen edessä oleva Narinkkatori ja Itäkeskuksen Tallinnanaukio kuhisevat ehdokkaita.

Sen sijaan pääkaupunkiseudun ABC-asemille ehdokkaat eivät ole tervetulleita edes pihalle jakamaan esitteitään.

ABC:itä hallinnoivasta HOK-Elannosta kerrotaan, että kampanjointi on kielletty myös asemien edustalla "turvallisuussyistä".

ABC-asemia on moitittu pikkupaikkakuntien keskustojen näivettämisestä. Ensin ne imevät keskustojen palvelut ja sitten kieltävät kampanjoinnin ainoassa julkisessa tilassa, jossa kuntalaiset enää pyörivät?

Ei sentään.

"Tästä ei ole ketjutason ohjeistusta", kertoo ABC-ketjun ketjujohtaja Antti Heikkinen SOK:lta. Kampanjointi on sallittu, jos alueosuuskauppa niin haluaa ja pystyy takaamaan puolueille tasapuolisen kohtelun.

Esimerkiksi Koillismaalla ehdokkaat ovat tervetulleita ABC-asemien pihoille.

"Emme ole rajoittaneet kampanjointia ollenkaan", sanoo Koillismaan osuuskaupan toimitusjohtaja Henrik Karvonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat