Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinäluoma: Eniten politiikkaa tarvitsevat äänestävät laiskimmin

Eero Heinäluoman mielestä kakkossija vaaleissa tarkoittaa varmaa hallituspaikkaa

Kotimaa
 
Studio Kulmapöytä: Mikä tilannekuvassa on epäselvää?
Studio Kulmapöytä: Mikä tilannekuvassa on epäselvää?
Politiikan tämän hetken kuumin hokema on ”tilannekuva”. Useat puheenjohtajat ovat ilmoittaneet hallitusyhteistyön edellytykseksi yhteisen taloutta koskevan ”tilannekuvan”. Studio Kulmapöytä ihmettelee, mikä taloustilanteen hahmottamisessa on niin vaikeaa? Vieraana eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd).

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) sanoo, ettei ole ikinä aiemmin tavannut vaalikentillä yhtä paljon epätietoisia kuin nyt.

"Enemmän kuin koskaan ennen olen nyt tavannut ihmisiä, jotka sanovat, että he ovat päättäneet vaihtaa puoluetta ja miettivät nyt, ketä äänestävät. Veikkaan yllätyksellisiä vaaleja. "

Heinäluoman poliittinen hoksnokka perustuu pitkään kokemukseen. Hän on ollut muun muassa puoluesihteeri, puoluejohtaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ministeri ja eduskunnan puhemies.

Tämän vaalien suuri kysymys voi olla vielä näkemättä, hän sanoo.

"Voi olla, että kahden viikon aikana jokin asia nousee. Nyt ihmiset miettivät, mikä on se peruste, millä kannan ratkaisevat."

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 70,5, mutta nyt se voi pienentyä. Äänestäjistä 40 prosenttia miettii edelleen, ja ratkaisu viipyy.

"Suurten yllätysten mahdollisuus on, kun se 40 prosenttia lähtee liikkeelle. Lopussa voi tapahtua tosi paljon."

Sami Kero HS
Eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd) mielestä vaalikeskustelun ytimessä tulisi olla työllisyys ja kilpailukyky eli se, mistä uudet työpaikat tehdään.
Eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd) mielestä vaalikeskustelun ytimessä tulisi olla työllisyys ja kilpailukyky eli se, mistä uudet työpaikat tehdään.

Heinäluoman mukaan äänestysaktiivisuuden vähenemisen riski on olemassa.

"Vaalikeskustelu ei ole jäsentynyt kuin joskus aiemmin. On erilaisia aiheita, ja keskustelu on kakofonista. On vaikea pysyä perillä. Miten tavallinen äänestäjä löytää tästä vaihtoehdot?"

Heinäluoma toivoisi keskustelua, jossa vaihtoehdot hahmottuisivat ja puolueet erottuisivat. Hänen mielestään vaalikeskustelun ytimessä pitäisi olla työllisyys ja kilpailukyky eli se, mistä uudet työpaikat tehdään.

Toiseksi pitäisi puhua säästöjen kohdentamisesta väestöryhmittäin ja kolmanneksi yhteistyöpolitiikasta eli siitä, haluaako hallitus päättää yksin vai laajemmassa yhteisymmärryksessä.

Äänestysaktiivisuus vaihtelee Suomessa sosioekonomisen aseman mukaan. Heinäluoma tietää, että suurituloiset ja hyvin koulutetut sekä viljelijät äänestävät 90-prosenttisesti, toimihenkilöt 80-prosenttisesti ja työntekijät alle 60-prosenttisesti mutta työttömät alle 40-prosenttisesti.

"Ne, jotka eniten tarvitsisivat politiikkaa avukseen, äänestävät laiskimmin. Riski on, että se vääristää eduskunnan koostumusta."

Heinäluoma sanoi Demokraatti-lehden haastattelussa, että kakkospaikan merkitys näissä vaaleissa korostuu enemmän kuin aiemmin. Jos keskusta pitää ykköspaikan, kakkospaikka voi nousta arvoon arvaamattomaan.

Keskustan mukaan heille käy yhteistyö niin kokoomuksen kuin demareidenkin kanssa. Jos kakkonen on kokoomus, tulee porvarihallitus. Jos kakkonen on Sdp, tulee punamulta. Ne tekevät erilaista politiikkaa.

Kakkospaikka vaaleissa siis takaa hallituspaikan.

"Kaksi parhaiten menestynyttä lähtee hakemaan hallituspohjaa. Näin se tapahtui viimeksi ja vuonna 2007 sekä vielä vuonna 2003. Veikkaan, että näin tapahtuu nytkin. Kun punamulta ja porvarihallitus ovat vahvasti erilaisia, vaalitulos vaikuttaa enemmän kuin yleensä."

Demareiden ja kokoomuksen välit ovat olleet koetuksella. Niiden mahtumista samaan hallitukseen on epäilty. Demareille kolmanneksi jääminen merkitsisi siis oppositiota?

Ei välttämättä, puhemies sanoo. "Kansa ratkaisee. On totta, että kokoomuksen ja demareiden välillä on ollut paljon jännitettä ja se on tullut myös julkisuuteen. Toisaalta ei sekään ole harvinaista, että on paljon jännitettä ja siitä huolimatta voidaan päätyä samaan hallitukseen."

Heinäluoma arvelee seuraavassa hallituksessa olevan vähemmän ministereitä. Kysymykseen, haluaako hän mieluummin ministeriksi kuin puhemieheksi, hän vastaa: "Aidat kannattaa hypätä aita kerrallaan."

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän yhteiskuntasopimus saa puhemieheltä tukea.

"Pitäisi löytää yhteisymmärrys, miten edessä olevat säästöt tehdään eri väestöryhmien kesken. Väistämättömät päätökset on tehtävä tasapuolisesti", Heinäluoma arvioi.

"Tämä tulee olemaan uuden pääministerin ja hallituksen testi, miten tasapuolisuus näkyy hallituksen päätöksissä. Kun vyötä kiristetään ja jos omat tukijoukot jätetään ulkopuolelle, jäljelle jäävien taakka kasvaa. Syntyy epäilys, tekeekö hallitus tasapuolista politiikkaa. Ja jos veroista ei puhuta, eivät lamatalkoot suurituloisinta kymmenestä kosketa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat