Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ortodoksisessa kirkossa syttyi riita yli tuhat vuotta vanhoista opeista

Arkkipiispa vei Helsingin metropoliitan toimet puitavaksi Konstantinopolin patriarkaattiin. Kiistan ytimessä ovat keskiaikaiset elämänohjeet, joiden kanssa kirkko on kipuillut vuosia.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Pirjo ja Kuisma Suopela pohtivat, saattavatko kokemansa nöyryytyksen ja kiusaamisen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen arvioitavaksi. Ortodoksikirkkoa vaivaa heidän mukaansa piispojen mielivalta selibaattisääntöjen noudattamisessa. Maratoonari Kuisma Suopela valitsi kuvaan pappien yhteisjoukkueen juoksupaidan entisiltä ajoilta. "Pappeus ei lähde minusta, vaikka oikeudet on viety."
Pirjo ja Kuisma Suopela pohtivat, saattavatko kokemansa nöyryytyksen ja kiusaamisen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen arvioitavaksi. Ortodoksikirkkoa vaivaa heidän mukaansa piispojen mielivalta selibaattisääntöjen noudattamisessa. Maratoonari Kuisma Suopela valitsi kuvaan pappien yhteisjoukkueen juoksupaidan entisiltä ajoilta. "Pappeus ei lähde minusta, vaikka oikeudet on viety." Kuva: Vesa Ranta

Helsinki/Tervola. Suomen ortodoksisessa kirkossa maaliskuun alussa roihahtanut oppiriita on kärjistynyt niin, että ortodoksien johtaja arkkipiispa Leo vei Helsingin tapahtumat puitavaksi ortodoksikirkon tärkeimpään keskukseen.

Jupakka alkoi, kun Helsingin metropoliitta Ambrosius kutsui luterilaisen Helsingin piispan Irja Askolan Uspenskin katedraalin alttarille. Ortodoksikirkon perinteen mukaan sinne ei mennä, jos siellä ei ole jumalanpalvelukseen liittyvää tehtävää.

Alkoi ryöpytys, jossa arkkipiispa Leo tuomitsi Ambrosiuksen teon julkisesti. Ambrosius perusteli kutsua ekumeenisena eli kirkkojen välisen yhteistyön eleenä.

Metropoliitta Ambrosius
Metropoliitta Ambrosius

Kirjelmöinti ortodoksien keskukseen on lähes ennenkuulumatonta. Leon selvityspyynnön sai Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti eli kirkon pyhä synodi. Synodi on piispainkokous.

Suomen ortodoksinen kirkko on osa Istanbulissa sijaitsevaa Konstantinopolin patriarkaattia, mutta se tekee itseään koskevat päätökset itsenäisesti. Konstantinopolin synodista voi siis tulla Suomen ortodoksiselle kirkolle enintään suosituksia.

"On se silti painava kannanotto", toteaa Ambrosius, 69.

Arkkipiispa Leo ei halua kommentoida jupakkaa.

Kiistan ytimessä ovat ortodoksikirkon toimintaa ohjaavat kaanonit eli elämänohjeet. Ne ovat yli tuhat vuotta vanhoja.

Leo kirjelmöi Istanbuliin paitsi Askolan katedraalivierailusta myös siitä, että Ambrosius on vuosien aikana vihkinyt papeiksi miehiä, jotka ovat eronneet vaimostaan, ja miehiä, joiden vaimot eivät ole ortodokseja. Kaanonien mukaan tällaiset miehet eivät kelpaa papeiksi.

"Kirkon pitää poiketa, ja se on poikennut ennenkin, kaanonien noudattamisesta, jos on painavia syitä, kuten esimerkiksi se, että papille on tarve", Ambrosius perustelee.

Leon ja Ambrosiuksen riita on osa syvempää juopaa. Yhdellä puolella ovat paikoillaan pysymisen vaalijat ja toisella puolella nykyajan arvomaailmaa ja kirkkojen välistä yhteistyötä kannattavat ortodoksit.

Jupakka nosti esiin mielivallan kaanonien soveltamisessa. Yhtäällä piispa on vihkinyt papeiksi eronneita miehiä, toisaalla kirkko on ottanut pappeuden uusiin naimisiin menneeltä.

Arkkipiispa Leo
Arkkipiispa Leo

Kuisma Suopela, 61, joutui luopumaan pappeudestaan. Syy oli, että leskeksi jäätyään hän avioitui uudelleen. Pappi rikkoi sääntöjä.

Vaimo Pirjo Suopela ei ole toipunut kirkon kolme vuotta sitten antamasta täystyrmäyksestä. Alkuvaiheen syvin masennusjakso on helpottanut, mutta musiikin varhaiskasvattajan työkyky ei ole palautunut.

Tervolassa asuvat Suopelat kirjelmöivät eduskunnan oikeusasiamiehelle. Vastaus ei rohkaissut: asiat ovat kirkon sisäisiä, eikä niihin ole yhteiskunnalla valtaa puuttua.

Nyt Pirjo Suopela on toiveikas. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) vastasi juuri sähköpostiin.

"Hän kyseenalaistaa oikeusasiamiehen ratkaisun. Tuomiojan mielestä toisenlaiseenkin ratkaisuun olisi voinut päätyä ottaen huomioon lakien keskinäisen ristiriitaisuuden. Asian viemistä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen kannattaa hänen mukaansa arvioida."

Kuisma Suopela ei usko oman tilanteensa enää muuttuvan. "On silti kysyttävä, mitä tapahtuu seuraaville. Kuinka paljon ihmisarvon pilkkaamista kirkko uskaltaa harjoittaa Suomessa, länsimaisessa demokratiassa, ilman että kukaan puuttuu?"

Suopela tietää, että jotkut leskenä seurustelevat ovat parhaillaankin ahdingossa.

Metropoliitta Ambrosiuksella on kaanoneihin selvä kanta: "Voi kysyä, tarvitsemmeko keskiajalla kirjoitettuja, yksityiskohtaisia sääntöjä, joita noudatetaan valikoivasti. Meidän pitää voida päivittää ihanteitamme."

Hän katsoo, että 62 000 jäsenen ortodoksikirkolla on annettavanaan enemmän kuin julkisista oppiriidoista uskoisi.

"Pääsiäispalveluksemme televisioidaan suorana kolmen tunnin lähetyksenä jo ties kuinka monetta vuotta. On ainutlaatuista, että pienen vähemmistökirkon palveluksen katsotaan kiinnostavan koko väestöä niin paljon."Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat