Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käveleekö uskonnollinen autonomia perusoikeuksien yli?

Kotimaa
 
Seppo Koskinen
Seppo Koskinen

HS kysyi asiantuntijoilta, kuinka uskonnollisten yhteisöjen ja Suomen lainsäädännön ja perusoikeuksien väliseen ristiriitaan tulisi suhtautua. Asiantuntijat pohtivat esimerkkinä oikeusasiamiehen antamaa päätöstä Kuisma Suopelan tapauksessa.

Oikeusasiamiehen mielestä päätös pappeuden menettämisestä kuuluu kirkon sisäisen autonomian piiriin.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen

"Nykyään uskonnot toimivat omien sääntöjensä mukaisesti ja yhteiskunta joustaa. Sen pitäisi tietysti olla toisin päin eli niin, että yhteiskunta pitää kiinni perusperiaatteistaan ja uskonnot joustavat. Evankelisluterilainen kirkko on näitä miettinyt, ja se on muuttunut niin, ettei sen kohdalla ole vastaavia ongelmia. Mutta ortodoksinen kirkko ja juutalaisuus ovat ristiriidassa yhteiskuntamme perusperiaatteiden kanssa esimerkiksi siinä, kuinka ne suhtautuvat homoseksuaaleihin ja naisiin."

"Vaatimus siitä, että pappi pysyy leskenä, ei sovi sekään maallistuneen suomalaisen järjestelmän perusperiaatteisiin. Kuisma Suopelan tapauksessa kyse oli kirkon työntekijästä, joka oli sitoutunut aikoinaan tiettyihin kirkon asettamiin toimintatapoihin. Yhteiskunnan tulisi kuitenkin huolehtia, että vain sellaiset sitoumukset sitovat, jotka eivät ole ristiriidassa yhteiskunnan perusperiaatteiden kanssa. Vuoden alussa tuli voimaan yhdenvertaisuuslaki, jossa on kättä pidempää vastaaviin tapauksiin."

Historian professori ja diakoni Jukka Korpela

"Suomen lait eivät näemmä välttämättä koske ortodokseja. On toki niin, että työpaikoilla pitää noudattaa työn luonteeseen liittyviä sääntöjä, mutta se, mitä oikeusasiamies ei selvästi ymmärtänyt, on että ortodoksikirkon kaanonit on kasattu yksittäisistä päätöksistä, joita noudatetaan mielivaltaisesti, vähän kuin päivän fiiliksen pohjalta."

"Samalla logiikalla muslimien sharialait voidaan asettaa Suomen lakien edelle. Muslimien piirissä on radikalisoitumista, mutta niin myös ortodoksien piirissä Venäjällä. Suomeen on tullut paljon maahanmuuttajaortodokseja Venäjältä. Jonain päivänä voidaan olla tilanteessa, jossa viis veisataan Suomen laeista, koska on parempia uskonnollisia lakeja. Ongelma ei nyt ole iso, mutta kymmenen vuoden kuluttua se ehkä on."

Perus- ja ihmisoikeustutkija Juha Lavapuro "Vanhoillisten uskonnollisten yhteisöjen arvot ja tavat verrattuna yhteiskunnan perusarvoihin – kysymys on vaikea monikulttuurisuuden ja moniarvoisuuden kannalta. Perustuslaissa niitä ei haluta tukahduttaa. Uskonnollinen autonomia ei kuitenkaan oikeuta loukkaamaan perus- ja ihmisoikeuksia."

"Uutta yhdenvertaisuuslakia kyllä sovellettaisiin pappeuden menettämisessä. Lopputulos voisi silti olla, että erilainen kohtelu olisi oikeutettua, jos hyväksyttävänä päämäärän pidettäisiin uskonnonvapauteen perustuvaa kirkon autonomiaa. Se ei myöskään olisi vastoin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kantaa vastaavissa asioissa."

"Kaanoneilta pitää kyllä edellyttää suurta täsmällisyyttä. Mietityttää, että onko näyttöä mielivallasta tai suosimisesta, jos toisaalla avioliitostaan eronneita miehiä on vihitty papeiksi. En lietsoisi sharian pelkoa. Perustuslaissa on otettu selvä kanta siihen, että uskonnonvapauden nojalla ei saa loukata perus- ja ihmisoikeuksia. Meillä katsotaan esimerkiksi, että tyttöjen ympärileikkaus on törkeä pahoinpitely."

Jukka Korpela
Jukka Korpela
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat