Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatteri murtaa nuorten vastarintaa

Poliisi pyysi nuoria Kampin keskuksesta päihdevalistukseen tapaamaan toipuvia narkomaaneja

Kotimaa
 
Moonica lopetti narkkaamisen vasta kun kaikki oli tuhoutunut
Moonica lopetti narkkaamisen vasta kun kaikki oli tuhoutunut
Tähtiverstas-yhdistys tekee päihdevalistusta teatterin keinoin. Yhdistyksen kokemusasiantuntija, toipuva narkomaani Moonica kertoo, miten hän itse aloitti huumeiden käyttämisen. Toimittaja: Minna Passi, kuvaus: Outi Pyhäranta, leikkaus: Outi Pyharanta ja Kristiina Marttinen.

Ekstaasi, alkoholi, kannabis. "Mutta käyttö ei ole minulle mikään ongelma. Ei ole ollut vieroitusoireita, jos olen ollut viikon käyttämättä", nuori kertoo.

"Alkoholia olen lähinnä juonut ja ottanut jotain lääkkeitä. En edes tiennyt, mitä ne oli", toinen sanoo.

He kuuluvat noin parinkymmenen 16–22-vuotiaan nuoren porukkaan. Ryhmä hengailee melkein joka ilta Kampin keskuksessa tai Rautatieasemalla Helsingin keskustassa. Usein hengailuun liittyy päihteidenkäyttöä.

Monet niin sanotuista Kampin nuorista eivät käy koulussa tai töissä, mutta nyt kolme heistä istuu ammattikoulun salissa Vallilassa.

Useampiakin nuoria piti tulla, mutta he jäivät nukkumaan, koska edellinen ilta oli sujunut railakkaasti.

Nuoret ovat paikalla poliisin pyynnöstä, koska poliisi on huolissaan porukan päihteidenkäytöstä.

"Olen yrittänyt selittää heille, millaista narkomaanin elämä on, mutta minusta tuntuu, että he eivät oikein usko, kun poliisi kertoo. Monilla heistä on vielä turvaverkkoa ja voi olla vaikeaa hahmottaa, mitä se tarkoittaa, jos sen menettää", sanoo vanhempi konstaapeli Kirsi Säkkilä Helsingin poliisista.

Nyt samaa asiaa avaavat Tähtiverstas-yhdistyksen asiantuntijat.

Tähtiverstaan luennot alkavat tositapahtumiin perustuvalla teatterilla, jonka on tarkoitus murtaa nuorten vastarintaa.

"Huumoria ja surua pitää olla sopivassa suhteessa", sanoo toiminnanjohtaja, päihdetyöntekijä Mia Jussinniemi.

Teatterin jälkeen yhdistyksen kokemusasiantuntijat kertovat, millaista narkkarin elämä on. Moonica on keski-ikäinen toipuva narkomaani. Hän käytti kaikkea mahdollista 18 vuotta.

"Kun aloin odottaa vauvaa, halusin lopettaa, mutta en pystynytkään. Ajattelin, että meistä tulee ihan tavallinen perhe, mutta ei se mennytkään niin", Moonica kertoo.

"Onnellinen maalaiselämä oli sellaista, että amfetamiinia käyttivät minun lisäkseni mieheni ja vanhin poikamme ja perheessä oli kolme muutakin lasta. Kun olin menossa tyttäreni synnytykseen, jouduin sairaalassa pakkohoitoon, koska olin niin sekaisin. Se siitä ensimmäisen lapsenlapsen vastaanottamisesta."

Moonican vanhin poika kuoli kolarissa 21-vuotiaana huumevelkojen vuoksi tehdyn ryöstön jälkeen.

Kolmekymppinen nainen, toinen toipuva narkomaani, kertoo hurjasta kaksoiselämästään.

"Ennen kuin olin 18-vuotias, olin piikkikoukussa. Päivisin kävin koulussa ja töissä, iltaisin käytin ja myin huumeita. Lukion toisella luokalla minulla todettiin hepatiitti."

Vuonna 2009 nainen löysi elämänsä rakkauden. Oli auto, koira ja kissa.

"Yhtenä päivänä löysin mieheni kuolleena sohvalta. Hän oli kuollut, mutta minä en, vaikka olimme vetäneet samanlaiset annokset. Sekään ei saanut minua lopettamaan. Viimeiset vuodet piikitin ja itkin."

Nuoret kuuntelevat totisina. Naisten kertomuksia on vaikeaa sivuuttaa "lässyttämisenä ja pätemisenä", kuten yksi nuorista kuvaa aiempia kokemuksiaan päihdevalistuksesta.

Moonica ojentaa vertaistukiryhmän esitteen. Hän jakaa poliisin huolen nuorista. Nuoret itse eivät tunnista ongelmaa.

"Sitten kun asiat alkavat mennä huonosti, luvatkaa edes se, että haette päihderiippuvuuteen apua ennen kuin kuolette", Jussinniemi sanoo.

Outi Pyhäranta HS
Tähtiverstas-yhdistys tekee päihdevalistusta teatterin keinoin ympäri Suomea. Yhdistyksen näyttelijät Juha Uutela ja Saana Peltola saivat yleisön nauramaan mutta myös totiseksi.
Tähtiverstas-yhdistys tekee päihdevalistusta teatterin keinoin ympäri Suomea. Yhdistyksen näyttelijät Juha Uutela ja Saana Peltola saivat yleisön nauramaan mutta myös totiseksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat