Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti: He ovat Helsingin 45 suosituinta ehdokasta eduskuntavaaleissa

Kymmenen suosituimman ehdokkaan joukossa on seitsemän istuvaa edustajaa. Kärjessä ovat Haavisto, Tuomioja ja Zyskowicz.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa Lehtikuva, Kalle Kallio HS ja Leena Koskela
Pekka Haavisto (vihr), Erkki Tuomioja (sd) ja Ben Zyskowicz (kok) ovat Helsingin vaalipiirin kolme suosituinta ehdokasta.
Pekka Haavisto (vihr), Erkki Tuomioja (sd) ja Ben Zyskowicz (kok) ovat Helsingin vaalipiirin kolme suosituinta ehdokasta. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva, Kalle Kallio HS ja Leena Koskela

Helsinkiläisten äänestäjien suosikki on vihreiden Pekka Haavisto. Tämä selviää Helsingin Sanomien TNS Gallupilta tilaamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin vaalipiirin suosituimpia ehdokkaita.

Vastaajat saivat esittää eri puolueitten ehdokaslistoilta nimiä, joita voisivat äänestää.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 Tutkimuksen näyte on poimittu internetpaneelista, joka on TNS Gallupin kansainvälisesti käyttämä tutkimusmenetelmä.

 Otos edustaa Helsingin vaalipiirin 18–74-vuotiaita.

 Haastatteluja tehtiin 1 001.

 Osallistujille esiteltiin puolueittain Helsingin ehdokkaat. Jokaisen puolueen kohdalla oli ilmoitettava, keitä kaikkia puolueen ehdokkaita voisi ajatella äänestävänsä eduskuntavaaleissa.

 Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Kysely tehtiin 20.–27. maaliskuuta.

Lähes 40 prosenttia helsinkiläisistä piti mahdollisena, että voisi äänestää Haavistoa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Haavisto olisi heidän ainoa vaihtoehtonsa. He ilmoittivat Haaviston vain mahdolliseksi valinnakseen.

Vihreiden kannattajista lähes 80 prosenttia piti mahdollisena Haaviston äänestämistä. Yli puolet Sdp:n kannattajiksi ilmoittautuneista voisi äänestää myös Haavistoa. Hän on suosittu myös vasemmistoliiton ja keskustan kannattajien joukossa.

Tutkimus osoittaa, että kokemus on valtti. Kymmenen suosituimman ehdokkaan joukossa on peräti seitsemän istuvaa kansanedustajaa.

Haaviston lisäksi kansanedustajia ovat Erkki Tuomioja (sd), Ben Zyskowicz (kok), Paavo Arhinmäki (vas), Silvia Modig (vas), Jaana Pelkonen (kok) ja Eero Heinäluoma (sd).

Suosituimpien joukossa on myös eduskuntaan paluuta yrittävä Eva Biaudet (r).

Kärkiryhmään kuuluu myös Nasima Razmyar (sd), joka jäi viime eduskuntavaaleissa ensimmäiselle varasijalle.

Kymmenenneksi sijoittunut Sdp:n Pentti Arajärvi on tehnyt pitkän uran eduskunnassa virkamiehenä ja myöhemmin professorina. Hänen suosiotaan lisännee myös tunnettu puoliso, presidentti Tarja Halonen.

Kokoomuksen kannattajien ylivoimainen suosikki on Zyskowicz, jota voisi äänestää 60 prosenttia kokoomuksen kannattajista.

Demarit taas nostavat Tuomiojan Heinäluoman edelle.

Demareista 60 prosenttia voisi äänestää Tuomiojaa.

Arhinmäki ja Modig ovat vasemmistoliiton kannattajien piirissä ylivoimainen ja yllättävän tasavahva kärkikaksikko.

Lähes puolet vasemmistoliiton kannattajista voisi äänestää myös Tuomiojaa. Kolmannes demareista taas voisi äänestää myös Arhinmäkeä ja Modigia.

Rkp:n kannattajista yli puolet voisi äänestää Biaudet'ta.

Keskustan kannattajien joukossa Olli Rehn on ykkönen ja Paula Lehtomäki kakkonen.

Perussuomalaisten ylivoimainen suosikki on odotetusti Sampo Terho.

Kristillisdemokraattien kannattajien piirissä on vaikea löytää selvää suosikkia. Kärkeen yltävät Sari Mäkimattila, Mika Ebeling, Hanna-Kaisa Simojoki ja Päivi Simi-Kim. Puolueella ei ole nyt Helsingistä kansanedustajaa.

Ehdokkaita koskevien vastausten perusteella voi päätellä, millainen on puolueen vetovoima eli kuinka moni voisi ajatella äänestävänsä puolueen asettamaa ehdokasta tai ehdokkaita.

Vetovoimaisimmat puolueet ovat tutkimuksen perusteella vihreät, Sdp ja kokoomus.

Yli puolet helsinkiläisistä voisi ajatella äänestävänsä vihreitä. Sdp:tä voisi äänestää 46 prosenttia ja kokoomusta 44 prosenttia helsinkiläisistä. Vasemmistoliiton ehdokkaita voisi äänestää runsas kolmannes.

Rkp:n ehdokasta voisi äänestää 27 prosenttia ja keskustan ehdokasta 25 prosenttia helsinkiläisistä. Keskustan vetovoimaa kasvattaa se, että Olli Rehniin suhtaudutaan myönteisesti yli puoluerajojen.

Perussuomalaisia voisi tämän tutkimuksen perusteella äänestää 13 prosenttia helsinkiläisistä.

Kristillisdemokraattien houkuttelevuus on vähäisin: vain viisi prosenttia voisi äänestää puolueen ehdokasta. Myös eduskunnan ulkopuolisten pikkupuolueiden ehdokkaiden vetovoima on tutkimuksen mukaan heikko.

Helsingin kaupunki on yhtä vaalipiiriä. Tämän kevään eduskuntavaaleissa Helsingistä valitaan 22 kansanedustajaa eli yksi enemmän kuin kevään 2011 eduskuntavaaleissa. Uudenmaan vaalipiirin tutkimustulos julkaistaan tiistain Helsingin Sanomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat