Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tummapaahtoisen kahvin suosio kasvaa rajusti Suomessa

Tummat paahdot ja pienpaahtimot haastavat perinteistä Juhla Mokkaa

Kotimaa
 
3 kahvia aamuun, päivään ja iltaan
3 kahvia aamuun, päivään ja iltaan
Herkuttele kahvilla baristan ohjeilla. Vuoden baristana palkittu Kalle Freese suunnitteli Helsingin Sanomille kolme kevättalveen sopivaa kahvijuomaa. Toimittaja: Eeva-Liisa Pere, kuvaus ja leikkaus: Ville Männikkö

Suomalaiset ovat kahvikansaa ylitse muiden. Suomalainen juo keskimäärin 9,5 kiloa kahvia vuodessa.

Litroissa se tarkoittaa noin 158 litraa kahvia henkeä kohden. Se taas tekee noin 1 265 kahvikupillista.

Määrät ovat sitä luokkaa, että kahvin kovimmalla käyttäjäryhmällä muki on nenän edessä lähes taukoamatta.

Kahvin kulutus on kuitenkin hienoisessa laskussa – viime vuonna suomalaiset kuluttivat yhden kahvipaketillisen verran vähemmän kuin edellisvuonna.

Kun määrällisesti kahvinjuonti ei voi enää lisääntyä, muutokset tapahtuvatkin asiantuntijoiden mukaan kahvinjuontitavoissa.

Kaupan myyntiluvuista selviää, että vaikka vaaleapaahtoisen kahvin osuus kaikesta nautitusta kahvista on yhä noin 85 prosenttia, tummapaahtoisen kahvin myynti kasvaa rajusti.

"Tummapaahtoisen kahvin myynti on kasvanut jo muutaman vuoden ajan noin 30 prosentin vauhtia", SOK:n valikoimapäällikkö Jussi Mannila kertoo.

Fakta

Kolme kahvin paahtoastetta

1 Vaaleaa paahtoa käytetään yleensä arabica-kahvien paahtamisessa. Kahveissa on runsaasti hapokkuutta. Toimii parhaiten suodatin-, presso- tai pannuvalmistuksessa.

2 Keskipaahto on maailmalla tavallisin paahto, mutta Suomessa keskipaahdostakin puhutaan usein tummana paahtona. Keskipaahdossa kahvin makeat ominaisuudet ovat voimistuneet, mutta hapokkuus on jo saattanut heiketä. Suodatinkahvin lisäksi sopii espressokoneeseen tai mokkapannulle.

3 Tummasta paahdosta on olemassa useita eri paahtoasteita ja nimityksiä. Vaaleassa espressopaahdossa paahto on vielä miellyttävä ja makea. Käytetään espressoissa etenkin Pohjois-Italiassa.

Ranskalaisessa paahdossa papu tulee hyvin ruskeaksi, melkein mustaksi. Käytetään ranskalaistyylisessä maitokahvissa. Kofeiinin määrä ei muutu paahdon edetessä.

 

Lähde: Petri Nieminen, Terho Puustinen: Kahvi. Suuri suomalainen intohimo

Suomen kahvimarkkinoita hallitsee liki yksinvaltiaana Pauligin Juhla Mokka 40–45 prosentin markkinaosuudellaan. Se tarkoittaa, että lähes joka toinen maassamme juotu kahvikuppi on Juhla Mokkaa.

Toisella sijalla on Meiran Kulta Katriina noin viidenneksen markkinaosuudellaan.

Kaupan hyllyllä on kuitenkin käynnissä muutos: nimikkeitä on tullut lisää.

Perinteisiä merkkejä haastavat paitsi kauppojen omat merkit, ulkomaiset tummapaahtoiset kahvit sekä kotimaiset pienpaahtimot.

Myös Paulig toi Juhla Mokasta tummapaahtoisen version kaupan hyllyyn kolme vuotta sitten. Meiran Kulta Katriinan tummapaahto puolestaan lanseerattiin kaksi vuotta sitten.

Pienpaahtimoita puolestaan on syntynyt etenkin suuriin kaupunkeihin. Asiantuntijoiden mielestä kahvialalla on tapahtumassa sama murros kuin on ravistellut panimoalaa.

"Asiaa voisi verrata hyvin olutpuoleen", Pauligin markkinointijohtaja Karri Kauppila myöntää.

Kahvista on hänen mukaansa tullut oluen tapaan puheenaihe, jossa trenditietoiset kaupunkilaiset ovat edelläkävijöitä.

"Maantieteelliset erot ovat suuria. Tummempia kahveja ja erikoiskahveja nautitaan erityisesti pääkaupunkiseudulla", Kauppila kertoo.

Pienpaahtimoiden merkityksestä kertoo jotakin sekin, että Paulig osti keväällä 2014 Robert Pauligin pienpaahtimon.

"Joustava pienpaahtimo tarjoaa mahdollisuuden kokeilla erikoistuotteita ja erilaisia paahtoja", Kauppila kertoo.

Kahvinimikkeiden määrää ovat lisänneet viime vuosina myyntiin tulleet uudenlaiset kahvikoneet, joihin kahvi lisätään yksittäisissä kapseleissa.

Kahvin kokonaismyynnistä kahvikapselit kattavat vasta noin kolme prosenttia, mutta niillä on myyntiä paljon suurempi merkitys kahvikulttuurille, Pauligin Kauppila arvioi.

"Onko kahvista tulossa viinikokemus? Sen sijaan, että keitetään pannullinen kahvia, otetaankin yksi kuppi ja maistellaan eri makuja ja laatuja", hän pohtii.

Helsingin Eläintarhan Nesteellä ollaan kahvin suhteen kuitenkin perinteisellä linjalla.

Pelikoneella kahvimuki kädessään taukoa viettävä kattopeltiseppä Ben Strömberg kertoo pakkaavansa päivittäin töihin mukaan litran termospullon kahvia.

"Kaikki menee päivän aikana. Juon yleensä Juhla Mokkaa maidon kanssa. Olen maistanut tummempipaahtoisiakin, mutta en oikein pitänyt niistä."

Kahvi aloittaa aamun ja päättää illan.

"Kahvi ei piristä tai vaikeuta unensaantia. Voin juoda hyvin kahvia ja mennä heti nukkumaan", Strömberg kertoo.

 

Juttuun haastateltu lisäksi Meiran toimitusjohtaja Raimoa Sinisaloa sekä Ruokakeskon tiedottaja Minttu Tirkkosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat