Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienituloisille lisää rahaa – SAK:n veroehdotus iskisi asumistuen kannustinloukkuun

SAK vastaa asumistuen kannustinloukkukeskusteluun julkistamalla oman mallinsa tulomenetysten pehmentämiseksi

Kotimaa
 

Suomessa vellovassa työllistämiskeskustelussa on viime viikkoina tarkennettu katseet erityisesti asumistukeen ja sen muodostamiin kannustinloukkuihin.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK julkistaa tänään tiistaina oman ratkaisuehdotuksensa: mallin, jolla on tarkoitus helpottaa pienipalkkaisen työn vastaanottamista. Veromuutosten kautta malli hyödyttäisi myös keskituloisia, ja toisaalta suurituloiset häviäisivät vain hieman.

Ennen mallin yksityiskohtia on syytä esitellä itse ongelma.

Jos asumistuen ja muiden sosiaalietuuksien varassa elävä saa töitä, lisätulot leikkaavat etuuksia usein niin rajusti, ettei työpaikkaa kannatakaan ottaa vastaan.

Jos työmarkkinatuella oleva ihminen saa töitä esimerkiksi 1 500 euron edestä, kahden lapsen perheessä uusista palkkatuloista yli 70 prosenttia katoaa verotukseen ja tukien vähenemiseen.

Jos on jäänyt 2 000 euron palkalta ansiosidonnaiselle, samainen työ ei hyödyttäisi lainkaan, sillä palkkatyön tuomista lisäeuroista jäisi käteen vain yksi sentti, kun samaan aikaan tuet sulaisivat alta.

Keikkatyötä, osa-aikatyötä ja pienipalkkaista työtä ei tällöin välttämättä kannata ottaa vastaan. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat kovia, joten seudulla tilanne on vielä pahempi.

Valtiosihteeri Martti Hetemäki kiinnitti asiaan huomioita HS:ssä maaliskuun lopulla: "Kun vuokra korvataan sataprosenttisesti tuilla ja ne tuet menettää, ja joutuu itse maksamaan vuokran kun menee töihin, muodostaa se pahan kannustinloukun."

SAK on nyt rakentanut kahdesta eri keinosta mallin, jolla loukkua saataisiin väljennettyä.

Ensinnäkin asumistuen tulorajoja höllennettäisiin.

Fakta

Mikä kannustinloukku?

 Kannustinloukulla tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa töitä ei kannata tehdä, koska se ei taloudellisesti kannata.

 Loukku syntyy siitä, että palkkatulojen kasvaessa myös veroja pitää maksaa enemmän ja samalla tulonsiirtoja alkaa leikkaantua pois.

Oheisessa esimerkkigrafiikassa asumistuki leikkautuu kokonaan pois noin 2 000 euron kuukausipalkalla, mutta SAK:n mallissa vähäistä tukea voisi saada vielä 2 300 euron palkalla.

Tämän verran vaikutus olisi yhdenlaisessa kotitaloudessa, mutta käytännössä muutoksen vaikutus riippuu asumistuen suuruudesta, mikä puolestaan vaihtelee esimerkiksi kunnan, perhekoon ja työtulojen mukaan.

Myös asumistukea pienentävän palkkatulon leikkauskulma loivenisi eli asumistukensa saisi pitää nykyistä suuremmilla tuloilla.

"Muutos hyödyttäisi yli 100 000 kotitaloutta", arvioi SAK:n projektiekonomisti Henri Keränen.

Muutos hyödyttäisi kahta reittiä: pelkillä tuilla elävien kannattaisi ottaa työtä vastaan ja toisaalta jo työssäkäyvillä asumistuen saajilla rahaa jäisi enemmän käteen.

Toinen puoli mallia on, että verotuksessa tehtävää työtulovähennyksen euromäärää kasvatettaisiin. Kun nykyään työtulovähennys pienentää palkasta maksettavaa veroa parhaimmillaan 1 025 euroa vuodessa, jatkossa sama huojennus voisi olla peräti 1 300 euroa. Myös tämä kasvattaisi työstä käteen jäävää ansiota.

Mahdollinen seuraava pääministeripuolue keskusta on myös esittänyt työtulovähennyksen kasvattamista, mutta hieman vähemmän eli enimmillään 1 240 euroon.

SAK kohdentaisi työtulovähennystä nykyistä selvemmin pienituloisille, kun taas keskusta antaisi vähennyksen edelleen myös suurituloisille.

Kun nykyään suurimman huojennuksen voi saada alle 33 000 vuosituloilla, SAK:n mallissa enimmäismäärän voisi saada alle 25 000 euron vuosituloilla. Tai kun nykyään pientä työtulovähennystä voi saada vielä 117 000 euron vuosituloilla, SAK:n mallissa huojennus häviäisi kokonaan yli 95 000 euron vuosituloilla.

Siis suurempi verohuojennus, mutta ei kaikkein suurituloisimmille.

Samalla kuntaveron ansiotulovähennykseen sekä valtion tuloveroasteikkoon pitäisi tehdä joitakin muutoksia.

Kokonaisuutena verotus kevenisi hieman alle 71 000 euron vuosituloilla ja selvemmin alle 40 000 euron tuloilla. Verotus kiristyisi yli 70 000 euroa tienaavilla, mutta maltillisesti.

SAK:n pääekonomistin Olli Kosken mukaan malli on yritetty rakentaa plus miinus nolla -muotilla niin, ettei häviäjiä synny.

Jos katsotaan käytettävissä olevia tuloja, suurin hyöty tulee 1 000–2 500 euron kuukausipalkalla, mutta vielä 4 500 euron kuukausituloilla rahaa jäisi nykyistä enemmän käteen.

Yli 6 000 euron kuukausipalkalla käteen jäävä tulo sen sijaan pienentyisi vähän, noin 7 euroa kuussa.

"Suunnilleen sen verran, mitä kaksi kahvia maksaa ravintola Kämpissä", Keränen suhteuttaa.

Tästä syystä Koski ei usko, että heidän mallinsa aiheuttaa vastustusta missään puolueessa. SAK:n ja Sdp:n linjat ovat lähellä toisiaan muutenkin, ja porvarileiriin Koski vetoaa sillä, että jopa pankkiiri Björn Wahlroos on sanonut, että asumistuki on loukuttava ja että työtulovähennystä tulisi kasvattaa.

Toisaalta, jos häviäjiä ei ole eikä raha kasva puussa, maksajaksi jää – valtio.

SAK:n esittämät muutokset maksaisivat noin 300 miljoonaa euroa. Keränen ja Koski ehdottavat, että malli voitaisiin rahoittaa SAK:n aikaisemman verolinjauksen sisältämillä veronkorotuksilla. Lisätuloja saataisiin ennen kaikkea perimällä kiinteistöveroa sekä perintö- ja lahjaveroa nykyistä laajemmalta alueelta, käytännössä esimerkiksi metsämaasta sekä sijoitusvakuutuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat