Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa kahvia paahdetaan jo useissa pienpaahtimoissa

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Vuoden barista Kalle Freese harjoitteli Seattlessa tällä viikolla pidettäviin baristojen MM-kisoihin.
Vuoden barista Kalle Freese harjoitteli Seattlessa tällä viikolla pidettäviin baristojen MM-kisoihin. Kuva: Sirpa Räihä HS

Suomeen on noussut nopeaan tahtiin uusia kahvipaahtimoita. Pienpaahtimoita löytyy isoista kaupungeista aina Helsingistä Rovaniemelle.

"Sanoisin, että niitä on noin parikymmentä riippuen vähän, mikä lasketaan pienpaahtimoksi", kahviyrittäjä Kalle Freese kertoo.

Freese valittiin kaksi viikkoa sitten toistamiseen vuoden baristaksi. Tällä viikolla hän edustaa Suomea baristojen maailmanmestaruuskilpailuissa Yhdysvaltojen Seattlessa.

"Suomessa on tapahtunut iso murros viimeisen viiden vuoden aikana siinä, että kahvia juodaan myös maun takia, eikä pelkästään tavan vuoksi."

Silloin kahvia juodaan vähemmän mutta laadukkaampaa. Paradoksaalisesti samaan aikaan kun Suomessa tummapaahtoisen kahvin juonti yleistyy, muualla maailmassa vaaleapaahtoisuus alkaa olla trendi.

"Se johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että tummempipaahtoinen kiinnostaa suomalaisia, koska se maistuu erilaiselta", Freese arvioi. "Osittain se voi olla myös imagojuttu."

Vaaleapaahtoisuus vaatii Freesen mukaan usein raakakahvilta parempaa laatua, sillä maut erottuvat siitä helpommin. Hän itse ei niinkään ole kiinnostunut paahtoasteista. Tärkeintä on raaka-aineen laatu.

"Maailman mittakaavassa kahvi ei koskaan ole ollut yhtä hyvää kuin nyt. Raakakahvin saatavuus on kehittynyt huimasti ja laatu on hyvää", Freese sanoo.

Mitkä kahvitrendit ovat juuri nyt pinnalla?

Käsinsuodattaminen sekä juuri alkukesäksi Suomeen rantautuvat kylmäuutosmenetelmällä valmistetut kahvit, vastaa Speciality Coffee Association of Europe Suomen puheenjohtaja, kahviasiantuntija Karoliina Mäkelä.

"Ideana on uuttaa melko karkeaksi jauhettu kahvi kylmään veteen usean tunnin tai jopa noin puolen vuorokauden ajan. Lopputuloksena on tasapainoinen, mieto ja jopa hieman makea kahvi, joka matalahappoisuutensa vuoksi on myös vatsaystävällisempää", hän kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat