Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelättyä pienempi uhka Itämerelle

Kotimaa
 

Venäjän suuret eläintilat ja niiden miljoonien asukkien jätökset ovat Suomenlahdelle paljon pienempi uhka kuin vielä kymmenen vuotta sitten pelättiin. Tuolloin ympäristöministeriö varoitti kanankakkapommista, joka uhkasi tehdä tyhjäksi Pietarin alueella tehdyt vesiensuojelutoimet.

Vaikka lantaa on paljon, mereen saakka pääsee vain pieni osa lannan ravinteista. Tämä todettiin Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkimuksessa vuonna 2009. Saman vahvisti Itämeren suojelukomissio Helcomin tutkimus vuonna 2012.

Syken tutkimuksessa sen sijaan tunnistettiin kymmenkunta riskitilaa, joissa lantaa käsitellään huolimattomasti ja varastoaltaat vuotavat. Udarnik on yksi niistä.

Syken erikoistutkija Seppo Knuuttila pitää tärkeänä, että riskitilojen päästöihin puututaan, jotta varmistetaan, etteivät varastot vuoda tai murru. Näin kävi Laatokan lähellä Nevskajan kanalassa vuonna 2011, jolloin lanta-allas tyhjeni kokonaan.

"Tunnistettujen riskikohteiden osalta kaikki vesiensuojelutoimet ovat perusteltuja. On hyvä, että edes yksi taho on ottanut vihdoin, yli puolen vuosikymmenen jälkeen, tutkimusten suositukset huomioon", Knuuttila sanoo.

Eläintilojen akuutteihinkaan vuotoihin ei ole aikaisemmin puututtu. Eläintilojen päästöjä ei Venäjällä valvota ollenkaan.

Kokonaisratkaisua Venäjän lantaongelmaan ei saada – ravinteiden kierrätys ei toimi Suomessakaan.

Jos lanta-altaat pitävät, lanta on Knuuttilan mukaan parempi pitää altaissa tai suppealla alueella kasassa kuin levittää pelloille, joita ei viljellä.

"Lannan levittäminen viljelemättömälle pellolle lisää oleellisesti huuhtoutumien riskiä, koska ravinteita ei poistu lainkaan sadon mukana", Knuuttila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat