Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sydänkohtauspotilas toipuu todennäköisimmin Keski-Pohjanmaalla – hoitoprosentti paras Suomessa

Kokkolassa kardiologi tulee töihin myös vapaa-ajallaan

Kotimaa
 
Trond Trosdahl
Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa sydäninfarktipotilaiden kuolleisuus on Suomen pienin. Ylilääkärit Tero Pinola (vas.) ja Jussi Sia tekivät potilaalle kiirastorstaina sepelvaltimon varjoainekuvausta ja pallolaajennusta.
Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa sydäninfarktipotilaiden kuolleisuus on Suomen pienin. Ylilääkärit Tero Pinola (vas.) ja Jussi Sia tekivät potilaalle kiirastorstaina sepelvaltimon varjoainekuvausta ja pallolaajennusta. Kuva: Trond Trosdahl

Sydänkohtauksen hoidon tulokset vaihtelevat huomattavasti alueittain. Keski-Pohjanmaalla sydäninfarktin saaneista 91 prosenttia oli vuoden kuluttua hengissä, Keski-Suomen alueella vain 82 prosenttia. Uudellamaalla hengissä selvisi keskimäärin 86 sadasta potilaasta. Luvut perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuodelta 2011 keräämiin tietoihin.

Meilahden sydäntutkimusosaston osastonlääkärin Ilkka Tieralan mukaan eroihin on kaksi selvää syytä: vakavia infarkteja hoidetaan liian monessa sairaalassa, ja ensihoidon taso vaihtelee.

Fakta

Soita hätänumeroon

 Sydäninfarkti oireilee yleensä voimakkaana puristavana kipuna rinnassa. Kipu voi tuntua myös leuassa, olkapäässä tai närästyksen kaltaisena. Aina suoranaista kipua ei ole.

 Jos rintakipua on kestänyt viisi minuuttia, soita hätänumeroon. Älä lähde omin avuin lääkäriin.

 Sydäninfarkti voi aiheuttaa äkillisen sydänpysähdyksen. Jos potilas menee elottomaksi, soita heti hätänumeroon. Sieltä neuvotaan, miten toimia.

 Sydänpysähdyksen saaneen rintalastaa pitää painella noin sata kertaa minuutissa. Puhaltaa ei tarvitse, jos ei ole saanut elvytyskoulutusta.

 Toimi nopeasti. Ilman elvytystä aivojen hapenpuute aiheuttaa kuoleman muutamassa minuutissa.

"Vakavia eli ST-nousuinfarkteja hoidetaan kaikissa yliopisto- ja keskussairaaloissa. Osassa hoidettavien määrä jää liian pieneksi. On ihan selvä kansainvälinen tutkimusnäyttö, että mitä enemmän on hoidettavia potilaita, sitä parempia ovat hoitotulokset", Tierala sanoo.

Eroista huolimatta sydäninfarktien hoitotulokset ovat parantuneet kymmenen viime vuoden aikana selvästi koko maassa keskimäärin. Se johtuu hoitokäytännön muutoksesta.

Vakavat infarktit hoidetaan nykyään ensisijaisesti pallolaajennuksella mieluiten kahden tunnin kuluessa infarktin alkamisesta. Nopea hoito edellyttää ympärivuorokautista kardiologista päivystystä hoitopaikoissa.

"Kemissä, Lappeenrannassa ja Kotkassa päivystystä ei vieläkään ole", Tierala sanoo.

Tärkeintä on koko toiminnan sujuvuus. Esimerkiksi hyvä yhteistyö ensihoidon kanssa on potilaan selviämisen kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Hoidon keskittäminen ei selitä kaikkea. Kaikkein parhaat hoitotulokset on viime vuosina saavutettu pienessä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa, jossa hoidetaan vain noin 60 vakavaa infarktia vuosittain.

Siellä kaksi kardiologia on vapaaehtoisesti sitoutunut tulemaan töihin, jos virka-ajan ulkopuolella sattuu välitöntä hoitoa vaativia infarkteja. Osastonylilääkäri Jussi Sia arvioi, että pientä kuolleisuutta selittävät ainakin lyhyet välimatkat.

"Potilaat saadaan sairaalaan noin puolessa tunnissa. Hoitoketju on pienessä sairaalassa myös yksinkertainen, ja jatkohoito on järjestetty hyvin", Sia sanoo.

Ensihoidolla on potilaan selviämisessä ratkaiseva merkitys. Diagnoosin pitää olla oikea heti ensihoidon alkaessa. Jos kyseessä on vakava infarkti, potilas pitää saada pallolaajennukseen välittömästi.

"Potilaita ei aina saada hoitoon riittävän nopeasti", Tierala sanoo.

Ensihoidon kehittämisessä kyse on rahasta. Ambulanssien ja lääkärihelikopterien lisääminen maksaa.

Sairaalahoidossa hyvä hoito on sen sijaan jo lyhyellä aikavälillä huonoa halvempaa.

Ylimääräinen odotus, sairaalapäivät ja odotuksesta johtuvat vauriot tulevat nopeasti hyvin kalliiksi. Helsingin Meilahdessa pallolaajennuksen hinta yksittäisenä hoitokokonaisuutena on jopa laskenut 13 viime vuoden aikana. Vuonna 2002 se maksoi nykyrahassa yli 7 000 euroa. Tämän vuoden taksa vastaavalle hoidolle on 6 005 euroa. Sairaalassaoloaika on lyhentynyt, ja välineiden hinnat on kilpailutettu alas.

Vakava sydäninfarkti hoidetaan nopealla pallolaajennuksella. Hs.fi/Kuukausiliite

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat