Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baltiasta tuodaan Suomeen vaarallisia autoväärennöksiä

Pajat rakentavat romuista ulkoapäin arvomerkkejä muistuttavia autoja

Kotimaa
 

Etenkin Puolassa ja Baltian maissa toimii poliisin mukaan autopajoja, joissa romuautoista kootaan kalliin näköisiä Audeja, Mercedes-Benzejä ja BMW:eitä.

Pajat ostavat Yhdysvalloista tai Keski-Euroopasta lunastuskuntoon kolaroituja autoja. Sitten usean eri auton osista kootaan yksi luksusauto, jonka alkuperä häivytetään. Lopuksi auto myydään hyvällä katteella eteenpäin.

Artikkeliin liittyvät

Suomeen koottu auto voi päätyä suoraan Baltiasta tai kiertotietä esimerkiksi Saksasta. "Yleensä tällainen auto näyttää erittäin hyvältä pintapuolisesti, mutta todellisuudessa se on vaarallinen", sanoo ylikonstaapeli Jari Tiainen keskusrikospoliisista (krp).

Romuksi paljastuva laatuauto voi merkitä ostajalle suuria taloudellista tappiota. Autoalan keskusliiton mukaan auton jälleenmyyntiarvo on olematon.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan ongelma on yleistynyt Latviassa ja Liettuassa viime vuosina. Liikennekelpoisuusyksikön päällikkö Otto Lahti kertoo, että alueella valmistuu joka vuosi satoja tai jopa tuhansia epärehellisessä tarkoituksessa kasattuja autoja.

Suomessa Trafin tietoon on tullut vuosittain vain yksittäisiä tapauksia. Lahden mukaan ongelman suuruutta on kuitenkin mahdoton arvioida tarkasti.

"Jos huijaus on tehty taitavasti, siitä ei välttämättä jää koskaan kiinni. Ja jos oma auto paljastuu romuksi korjauksen yhteydessä, harva haluaa julkisesti esitellä asiaa."

EU-käytännön mukaan tuontiautoon ei tarvitse tehdä määräaikaiskatsastusta välittömästi maahantuonnin jälkeen, jos auto on hyväksytysti katsastettu toisessa EU-maassa. Lahden mukaan räikeimmät tapaukset paljastuvat usein Suomessa ensimmäisessä huollossa, kun vikaa etsitään.

Tiainen uskoo ongelman olevan Suomessa laajempi kuin mitä viranomaisten tietoon tulleista määristä voisi päätellä.

"Ruotsissa romuista laittomasti koottuja tuontiautoja on paljastunut paljon enemmän kuin meillä, joten varmasti näitä voisi Suomessa tulla enemmän pinnalle. Täytyy kuitenkin muistaa, että markkinoiden kokoon nähden kyse on marginaalisesta ilmiöstä. Melkein kaikki Euroopasta tuodut autot ovat ihan asiallisia tapauksia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat