Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonan kanan kanala alkaa suitsia päästöjään Venäjällä

Vuotavien lanta-altaiden vesiä aletaan ohjata suodatukseen Karjalankannaksella

Kotimaa
 
Jättikanala siivoaa jätöksiään
Jättikanala siivoaa jätöksiään
Miljoonien kanojen ulosteet varastoidaan täpötäysiin altaisiin Pietarin lähellä Karjalan kannaksella. Lantaa syntyy valtavia määriä, eikä sitä nykyisin käsitellä millään tavalla. Vaikka valtaosa lannan sisältämistä ravinteista pysyy altaissa, osa rehevöittävästä fosforista päätyy myös Suomenlahteen.

Altaan sisällöstä ei voi erehtyä, vaikka kirpeä pakkanen raikastaa ilmaa.

Täpötäydessä altaassa on tonnikaupalla ulostetta. Sitä on levinnyt myös läheiseen metsään ja jokeen. Osa lannan sisältämistä ravinteista – fosforista ja typestä – päätyy ennen pitkää myös Suomenlahteen.

Lantaa Karjalankannaksella sijaitsevassa Udarnikin kanalassa syntyy paljon. Lintuhallien miljoona asukkia tuottaa sitä 120 tonnia vuorokaudessa, 43 800 tonnia vuodessa. Vuoden kuormalla täyttäisi yli 5 200 keskikokoista loka-autoa.

Broilerikasvattamon tiput ovat neljän päivän ikäisiä. Ne viettävät häkissä 36 päivää.
Broilerikasvattamon tiput ovat neljän päivän ikäisiä. Ne viettävät häkissä 36 päivää.

Lantaa ei käsitellä millään tavalla, kuten ei muillakaan Pietarin ympäristön kymmenillä, jättikokoisilla eläintiloilla. Kanojen, sikojen ja lehmien jätökset varastoidaan osin viljelemättömille pelloille, metsiin ja altaisiin.

Vaikka lantaa on tolkuttomasti, valtaosa sen ravinteista on toistaiseksi pysynyt altaissa. Mereen saakka päätyvä ravinnekuormitus on paljon pienempi kuin alueen keskisuurten kaupunkien puhdistamattomista jätevesistä aiheutuva kuormitus.

Ensiapua kaipaavia riskitiloja kuitenkin on.

Yksi niistä on 40 vuotta Pobedan kylässä toiminut Udarnik. Mäen päälle sijoitetut lanta-altaat ovat vuosien myötä täyttyneet äärimmilleen. Seinämät vuotavat, ja lantaa on valunut ympäristöön.

Juha Metso
Udarnikin kanalan johtaja Grigori Tšistjakov haluaisi saada kanalan päästöt kuriin. Nyt lanta-altaat ovat ääriään myöten täynnä ja fosforipitoisia vesiä on päässyt valumaan Suomenlahteen saakka.
Udarnikin kanalan johtaja Grigori Tšistjakov haluaisi saada kanalan päästöt kuriin. Nyt lanta-altaat ovat ääriään myöten täynnä ja fosforipitoisia vesiä on päässyt valumaan Suomenlahteen saakka.

"Altaat ovat ylikuormittuneet, ja ne vuotavat varsinkin silloin, kun on paljon vettä", kertoo kanalan johtaja Grigori Tšistjakov.

Nyt vettä on paljon: jalat uppoavat räntäsohjoon ja vellovaan liejuun.

Udarnikista päätyy läheiseen Vammeljokeen arviolta vajaat kymmenen tonnia rehevöittävää fosforia. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkijan Seppo Knuuttilan mukaan määrä vastaa suuren metsäteollisuuslaitoksen vuotuista kuormaa Suomessa.

"Vammeljoen vedenlaadussa eläintuotannon vaikutukset näkyvät selvästi jokisuussa asti, vaikka suuret kanalat sijaitsevat yläjuoksulla", Knuuttila sanoo.

Kanala aloitti 1970-luvulla. Vuonna 2008 tila siirtyi osin Tšistjakovin perheen omistukseen, ja sen jälkeen rakennuksia on korjattu ja laitteita uusittu.

"Tilat olivat huonossa kunnossa", Tšistjakov kertoo.

Nyt laitoksessa on 400 000 munintakanaa ja 600 000 broileria. Niitä hoitaa 350 työntekijää.

Artikkeliin liittyvät

Broilerihallissa keltaiset tiput piipittävät lämpölamppujen alla. Neljän päivän ikäiset karvapallot asuvat neljässä kerroksessa 70 metriä pitkissä häkeissä, joita on kuusi rinnakkain.

Broilerin elämä on lyhyt, 36 päivää. Kuukauden kuluttua linnut teurastetaan.

Vaikka kanala on seudun pienimpiä, Suomen mittakaavassa se on valtava. Suomessa kanalan keskikoko on 10 000 kanaa ja suurimmissakin kanaloissa on "vain" 100 000 lintua.

Nyt 25 kilometrin päässä Suomenlahdesta sijaitsevassa Udarnikissa yritetään suitsia eläintilan fosforivalumia. Sitä Venäjällä ei ole tehty koskaan aikaisemmin.

"Haluamme saada vedet puhtaiksi", Tšistjakov vakuuttaa.

Kanala on aloittanut venäläis-ruotsalais-suomalaisen yhteistyöhankkeen, joka tähtää Suomenlahtea rehevöittävän kuormituksen alentamiseen.

Lanta-altaiden ympärille on tarkoitus rakentaa ojat. Niistä vedet ohjataan selkeytyksen kautta suodattimiin, jotka ottavat talteen kiintoaineen ja fosforin. Bioptec-yhtiön fosforisuodattimet on todettu Ruotsissa tehokkaiksi fosforinkerääjiksi.

Projekti on iso, eikä se toteudu vielä tänä vuonna.

Keväällä alkaa kuitenkin lantapellolta valuvan fosforin talteenotto. Suodattimet asennetaan Kanneljärven lähellä olevan pellon ojiin, joissa on mitattu huikeita rehevöittävän fosforin pitoisuuksia.

"Se on ensiapua vesistölle, sillä suodattimien avulla valumavedet saadaan nopeasti kuriin", sanoo Puhdas Itämeri -hankkeiden johtaja Marjukka Porvari John Nurmisen säätiöstä.

Säätiö rahoittaa hankkeen yhdessä kanalan ja Itämeren toimintaohjelman hankevalmistelurahaston kanssa.

Allas-projekti sen sijaan odottaa vielä kustannusarviota. Hanke on nyt venäläisessä paikallissuunnittelussa, jonka aikana tehdään maastokartoitusta.

Toimien tehoa ja vaikutusta voi Syken Knuuttilan mukaan arvioida vasta sen jälkeen, kun on seurattu myös, miten vesistön tila muuttuu.

Teurastamossa käsitellään 3 000 broileria tunnissa, 20 000 joka päivä. Suurin osa broilereista päätyy Pietarin seudun ruokapöytiin.
Teurastamossa käsitellään 3 000 broileria tunnissa, 20 000 joka päivä. Suurin osa broilereista päätyy Pietarin seudun ruokapöytiin.

Lantaa syntyy lisää joka hetki, kun kanat munivat ja uusia broilereita syntyy teurastettujen tilalle.

Kanalassa tuotetaan ruokaa etupäässä Pietarin alueen asukkaille. Teurastamossa broilerit kulkevat hihnalla 3 000 linnun tuntivauhtia. Hengestään pääsee joka päivä 20 000 broileria. Puolessatoista tunnissa ne ovat kulkeneet matkan teurastuksesta pakastimen kautta pakkaamoon.

Udarnikin kanala on toiminut Pobedan kylässä Karjalankannaksella 1970-luvulta saakka. Nykyisten omistajien aikana rakennuksia on korjattu ja laitteita uusittu.
Udarnikin kanala on toiminut Pobedan kylässä Karjalankannaksella 1970-luvulta saakka. Nykyisten omistajien aikana rakennuksia on korjattu ja laitteita uusittu.

Heli Saavalainen HS
Pobeda

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat