Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudeltamaalta valittaneen vaalien ääniharava

Soini vetoaa Uudellamaalla miehiin, Toivola naisiin

Uudenmaan vaalipiirissä äänestetään ensisijaisesti puoluetta, ei ehdokasta

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Alexander Stubb (kok) ja Timo Soini (ps) ovat Uudenmaan suosituimpia ehdokkaita, kertoo HS-gallup. Naisäänestäjien suosiossa on etenkin Jani Toivola (vihr).
Alexander Stubb (kok) ja Timo Soini (ps) ovat Uudenmaan suosituimpia ehdokkaita, kertoo HS-gallup. Naisäänestäjien suosiossa on etenkin Jani Toivola (vihr). Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Eduskuntavalit pidetään 19. huhtikuuta. Ennakkoäänestys kotimaassa 8.–14. 4. ja ulkomailla 8.–11. 4. 2015.

Suosituimmat ehdokkaat Uudellamaalla ovat kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb, Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Uusmaalaisista 17 prosenttia voisi ajatella äänestävänsä Stubbia, 16 prosenttia Haglundia ja 15 prosenttia Soinia.

Stubbia äänestäisivät tasaisesti sekä miehet että naiset. Sen sijaan Soini on selvästi miesten ehdokas. Jopa 20 prosenttia uusmaalaisista miehistä ilmoitti voivansa äänestää Soinia, naisista vain 11 prosenttia.

Naisten kärkinimi vaalipiirissä on vihreiden Jani Toivola. Kaikista vastanneista naisista 19 prosenttia voisi äänestää Toivolaa. Miehistä häntä voisi ajatella äänestävänsä vain yhdeksän prosenttia.

Kärkikymmenikköön ylsi kaksi ehdokasta, jotka eivät ole istuvia kansanedustajia. He ovat vihreiden Jyrki Kasvi ja keskustan Anne Berner.

Fakta

Tutkimus tehtiin internetissä

 Tutkimuksen näyte on poimittu internetpaneelista, joka on TNS Gallupin kansainvälisesti käyttämä tutkimusmenetelmä.

 Otos edustaa Uudenmaan vaalipiirin 18–74-vuotiasta väestöä. Vajaa puolet 1 001 vastaajasta on Espoosta ja Vantaalta, yli puolet muista Uudenmaan kunnista.

 Osallistujille esitettiin kysymys: keitä kaikkia puolueen ehdokkaita voisi ajatella äänestävänsä?

 Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä eniten mainintoja saaneiden ehdokkaiden kohdalla.

 Kysely tehtiin 20.–27. maaliskuuta.

Puoluejohtajat, kansanedustajat ja muut julkisuuden henkilöt olivat odotetusti kärjessä tutkimuksessa, jonka Helsingin Sanomat teetti TNS Gallupilla. Siinä mitattiin Uudenmaan kansanedustajaehdokkaiden vetovoimaisuutta. Tulos kertoo ehdokkaiden tunnettuudesta.

Internetpaneelissa tehtyyn tutkimukseen vastasi tuhat Uudellamaalla asuvaa ihmistä. Heille esiteltiin kaikki Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaat. Heiltä kysyttiin, keitä kaikkia ehdokkaita he voisivat ajatella äänestävänsä eduskuntavaaleissa. Kukin sai mainita niin monta ehdokasta kuin halusi. Maan suurimmassa vaalipiirissä valitaan 35 kansanedustajaa.

Uusimaa on vaalitaiston keskiössä, koska piirissä on ehdolla neljä puheenjohtajaa. Uudeltamaalta todennäköisesti valitaan myös maan ääniharava.

Kokoomuksen kannattajien joukossa Stubb oli ylivoimainen suosikki, mutta toiseksi ja kolmanneksi eniten mainintoja saivat uudet ehdokkaat Harry Harkimo ja Sari Multala. Joka viides kokoomusta kannattava ei osannut mainita yhtään sellaista nimeä, jota voisi äänestää.

Sekä keskustan että perussuomalaisten kannattajien keskuudessa suosituin kokoomuslainen oli Harkimo, eikä suinkaan Stubb.

Sdp:n kannattajien keskuudessa puheenjohtaja Antti Rinne sai eniten mainintoja. Myös perussuomalaisten kannattajien keskuudessa Rinne oli demareiden listalla suosituin. Sen sijaan kokoomuslaiset ja vihreät pitivät demarilistalla eniten Maria Guzeninasta ja Rkp:n ja vasemmistoliiton kannattajat kaksikielisestä Maarit Feldt-Rannasta.

Antti Kaikkonen, Matti Vanhanen ja Anne Berner saivat eniten mainintoja keskustalaisilta. Kokoomuslaiset ja vihreät mainitsivat keskustan ehdokkaista useimmin Bernerin mahdollisena äänestettävänä.

Vihreiden ehdokkaista Jyrki Kasvi miellyttää eniten kokoomuksen ja vasemmistoliiton kannattajia, mutta Sdp:n joukoissa Jani Toivola miellyttää eniten.

Kokoomuslaisista 23 prosenttia ja kristillisdemokraateista 24 prosenttia voisi ajatella äänestävänsä Rkp:n puheenjohtajaa Carl Haglundia.

Eläkeläisten suosikit ovat Carl Haglund ja Antti Kaikkonen, työttömien ykkössuosikki on Timo Soini.

Johtavassa asemassa olevat äänestäisivät mieluiten Stubbia ja Haglundia, kun opiskelijoiden ja koululaisten keskuudessa mieluisimmat ehdokkaat ovat Jyrki Kasvi ja Jani Toivola.

Yli puolet eli 54 prosenttia vastaajista ilmoitti äänestävänsä ensisijaisesti puoluetta ja 36 prosenttia ehdokasta.

Vetovoimaisimmat puolueet ovat Sdp, kokoomus ja vihreät. Sdp:n ehdokkaita voisi ajatella äänestävänsä 36 prosenttia vastaajista, kokoomuksen ehdokkaita 34 ja vihreiden ehdokkaita 32 prosenttia vastaajista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat