Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotiäänestys onnistuu vain omassa kunnassa

Kotimaa
 

Helsinkiläinen Mai Allo yritti tiistaina järjestää kotiäänestystä ystävälleen, joka liikkuu onnettomuuden vuoksi rollaattorilla. Vantaalainen ystävä oli tullut Allon luokse asumaan, koska siellä on esteetöntä liikkua.

"Helsingin vaalipiiristä ilmoitettiin, että kotiäänestys ei onnistu, koska ystäväni on vantaalainen. Vantaalle kotiäänestys taas ei käy, koska hän on tilapäisesti Helsingissä", Allo kertoo.

Allo päätti järjestää asian vaikka kantajia ja taksia käyttämällä. Hän ihmettelee, miten vähävaraiset ja yksin kotikuntansa ulkopuolella asuvat liikuntarajoitteiset voivat äänestää.

"Lain mukaan ei taida olla muuta mahdollisuutta kuin järjestää itsensä äänestämään ennakkoon lähimpään postiin", vastaa Uudenmaan vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Matti Hilli.

Hilli pitää asiaa yllättävänä, sillä esimerkiksi laitoksessa tai vankilassa olevat saavat äänestää kotipaikastaan riippumatta. Samoin suomalaisissa laivoissa henkilökunta pääsee äänestämään.

Myös Helsingin keskusvaalilautakunnan sihteeri Veera Reuna pahoittelee asiaa. Hänen mukaansa lakia pitää kuitenkin noudattaa.

"Jos voisimme, hakisimme äänet kaikista kodeista. Emme kuitenkaan voi poiketa lain määräyksistä", Reuna sanoo.

Henkilö saa lain mukaan äänestää ennakkoon kotonaan, jos hänen kykynsä liikkua ja toimia on niin rajoittunut, ettei hän pääse kotimaan ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

Tällöin hänen luokseen saapuu sovittuna ajankohtana kunnan keskusvaalilautakunnan vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan. Tästä äänestäjän on ilmoitettava kuntansa keskusvaalilautakunnalle kaksitoista päivää ennen varsinaista vaalipäivää.

Kevään eduskuntavaalien kotiäänestyksen ilmoittautumisen määräaika umpeutui tiistaina 7. huhtikuuta kello 16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat