Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rinne on uuttera jäärä

Kotimaa
 
Ville tietäväinen
Kuva: Ville tietäväinen

"Ikävä Juttaa."

Siinä on tiivistettynä ensireaktio, kun kysyy Sdp:n hallituskumppaneilta puheenjohtaja Antti Rinteen viime kesäkuussa alkaneesta valtiovarainministeri- ja puheenjohtajakaudesta.

Reaktiot voi tulkita Rinteen kannalta sekä positiivisesti että negatiivisesti.

Kilpailevat puolueet voivat muistella edellisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kautta hyvällä siksi, että hänen kaudellaan Sdp:n gallupkannatus romahti. Rinteen aikana Sdp:n suosio on noussut.

Rinnettä pidetään kovana vastustajana, koska hän osaa asiat ja kykenee lukemaan peliä nopeasti eikä pelkää tappeluita. Rinteeseen ei luoteta samalla tavalla kuin hänen edeltäjäänsä. Häntä ei pidetä joukkuepelaajana. Puolueen profiilia hän on nostattanut hermostuttamalla muut hallituspuolueet tuomalla yllättäen esille esimerkiksi takuueläkkeet, Pisararadan tai kalastusluvat.

Rinne on uuttera tahtopoliitikko, joka tarvittaessa pelaa, taktikoi ja lopulta vaikka yrittää jyrätä huutamalla tahtonsa läpi. Silti Rinteelle rakkaista hankkeista Pisararata ja Remontti Oy eivät ole edistyneet.

Rinne on ay-johtajana ajanut kovaa omien liittojensa jäsenten asiaa, mikä on tarkoittanut keskittymistä palkkaprosentteihin ja muihin yksityiskohtiin. Tulevaisuus näyttää, kasvaako Rinteestä poliitikko, joka malttaa keskittyä kansakunnan edun kannalta isoihin kokonaisuuksiin. Vaikka siis joutuisi antamaan periksi yksityiskohdissa, joissa voisi irrota puolueelle herkullisia irtopisteitä.

Rinne on onnistunut paremmin kuin odotettiin.

Alussa Rinteen televisioesiintymiset olivat kiusallista katsottavaa, kun hän oli varsin pihalla monista asioista. Mutta Rinteen nallemaisen olemuksen sisällä elää poikkeuksellisen älykäs juristi, joka on oppinut asiat yksityiskohtia myöten nopeasti.

Rinteelle oikeudenmukaisuus ja huono-osaisten aseman puolustaminen ovat oikeasti tärkeitä asioita. Hän on syvästi demari – ja myös feministi. Rinne jaksaa kiertää maata ja yrittää tosissaan saada puolueen koneistoa kuntoon. Hän osaa olla myös empaattinen ja sympaattinen.

Hän on myös jäärä, joka ei oikein kestä ympärillään tahvanoita eikä etenkään sellaisia, jotka eivät ole samaa mieltä hänen kanssaan. Rinne hokee, että porukka päättää. Hän tarvitsee puolueväen tuen, mutta jo nyt moni demari on huomannut, että porukan on helpompi päättää, jos se on samaa mieltä kuin puheenjohtaja.

Rinteen tuntevat katsovat televisioväittelyjä jännityksellä, koska he pelkäävät, milloin Rinne menettää ensimmäisen kerran malttinsa. Hänen kanssaan pitkään työskennelleet huomaavat Rinteen katseesta, milloin hän alkaa hermostua tai puhua ainakin puoliksi palturia.

Kannattaa kuulemma olla varuillaan, kun hän alkaa hokea "ihan totta".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat