Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienten taitoluistelijoiden polvet ovat kovilla

Kotimaa
 
Raju urheilu rasittaa lapsia
Raju urheilu rasittaa lapsia
Liian raju tai yksipuolinen liikunta on lisännyt rasitusvammoja lapsilla. Helsingin taitoluisteluklubilla asia on tiedostettu ja vakavilta tapauksilta on vältytty. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Tytöt syöksähtelevät huimaavalla vauhdilla jäällä kaarrellen, kieppuen ja luistimien terät kirskuen. Helsingin taitoluisteluklubin Mini Mints -joukkueen harjoituksissa ei näytä rasittavalta vaan elegantilta. Jotain kremppaa kuitenkin aina löytyy.

"Nyt mulla on Osgood-Schlatter", Mette Nikkilä kertoo. "Se on vähän kuin hyppääjän polvi, tulee patti polven alapuolelle."

Nikkilä tunnustaa, että polvi on kipeä.

"Tietyt liikkeet sattuvat, jos sitä ojentaa tosi paljon ja hyppii. Ehkä hyppiminen on se kaikkein pahin."

Nikkilän joukkuetoveri Sandra Koreneff kertoo myös kipeistä polvista.

"Mulla on molemmissa polvissa, polven alapuolella vamma, joka on ollut aika pitkään. Se huomattiin viime keväänä", Koreneff sanoo.

Molemmat tytöt käyvät silti harjoituksissa monta kertaa viikossa. "Kuusi kertaa", Nikkilä sanoo. "On se paljon, mutta kyllä siihen tottuu."

Valmentaja Mia Mannisen mukaan luistelijat ovat kuitenkin välttyneet vaikeilta rasitusvammoilta.

"Luulen, että olemme onnistuneet oikeanlaisessa kuormituksessa ihan nuorilla ja myös vanhemmilla", Manninen sanoo. "On aika hyvin säästytty."

Yksi rasitusvammojen syy on Mannisen arvion mukaan se, että niukasti liikkuneet lapset ryhtyvät yhtäkkiä treenaamaan kovaa.

"Ehkä lihakset, jänteet ja mitä sieltä löytyykään eivät ole vielä valmiita siihen rasitukseen. Jos ei kroppa ole pienestä pitäen tottunut liikuntaan, voi yhtäkkinen aloitus vaikuttaa."

Valmentaja Mannisen mukaan on tärkeätä järjestää harjoitukset oikealla tavalla. On pompittava oikeilla alustoilla ja kullekin ikäkaudelle soveltuvalla tavalla.

Hyvä määrä liikuntaa lapselle on hänen mukaan parikymmentä tuntia viikossa.

"Se kuulostaa paljolta, mutta itse asiassa lapsi liikkuu luontaisesti, jos hänelle vähänkin luo aikaa ja tilaisuuksia. Päivittäin pari kolme tuntia aktiivista liikkumista, pelejä ja leikkejä, hyppyjä ja kiipeilemistä, ihan kaikkea mitä lapsi luonnollisesti lähtee tekemään."

Markus Jokela / HS

Markus Jokela / HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat