Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työeläkejärjestelmä saa laajaa kannatusta

Kriittisimmin nykyiseen malliin suhtautuvat rkp:n, vasemmiston ja vihreiden päättäjät

Kotimaa
 
Piia-Noora Kauppi
Piia-Noora Kauppi

Vihreiden, vasemmiston ja ruotsalaisen kansanpuolueen päättäjät ovat kriittisimpiä Suomen nykyistä työeläkejärjestelmää kohtaan. Silti suomalaiselle hajautetulle työeläkejärjestelmämallille on vahva tuki poliittisten päättäjien keskuudessa, kertoo Finanssialan keskusliiton FK:n teettämä tutkimus.

Siinä haastateltiin 1 222 kansanedustajaehdokasta, erityisavustajaa, puoluetoimistojen ja eduskuntaryhmän työntekijää ja valtuutettua.

Tutkimuksen mukaan keskimäärin 82 prosenttia päättäjistä pitää erittäin tai jokseenkin tärkeänä nykyistä mallia, jossa yksityisen sektorin työeläkkeitä hallinnoidaan hajautetusti useissa eri yhteisöissä. Niitä ovat työeläkeyhtiöt, eläkesäätiöt ja -kassat, jotka kilpailevat keskenään.

Myönteisimpiä nykyistä järjestelmää kohtaan ovat kokoomuksen edustajat, joissa 87 prosenttia pitää erittäin tai jokseenkin tärkeänä, että työeläkejärjestelmä on hajautettu.

Myös muiden suurten puolueiden kannattajat pitivät asiaa yli 80-prosenttisesti erittäin tai jokseenkin tärkeänä.

Heihin kuuluvat sosialidemokraattien, keskustan ja perussuomalaisten poliittiset päättäjät.

Kriittisimmät eli vihreiden, vasemmiston ja Rkp:n kannattajat olivat tätä mieltä 61–70 -prosenttisesti.

Myös nuoret vastaajat kannattavat hajautettua työeläkejärjestelmää, vaikka heidän keskuudessaan erittäin tai jokseenkin tärkeänä pitävien määrä on muita alhaisempi. Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes arvioi, että vihreiden, vasemmiston ja Rkp:n päättäjien muita kriittisempi asenne johtuu järjestelmän luonteesta.

"Koska Suomen eläkejärjestelmä poikkeaa markkinataloudesta, mutta ei ole valtion ohjauksessakaan, niin se ajatuksellisesti haastava", entinen vasemmistoliiton kansanedustaja ja ministeri Siimes sanoo.

Hän luopui jäsenkirjastaan, kun jätti eduskunnan.

Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi taas selvitti sitä, miksi nykyinen järjestelmä on kaikkein suosituin kokoomuslaisten parissa. Entisellä europarlamentaarikolla on edelleen kokoomuksen jäsenkirja taskussaan.

"Tulos ei ollut yllätys, sillä ansiosidonnaisen eläkejärjestelmän kannatus on kokoomuslaisten keskuudessa perinteisesti korkea", Kauppi sanoo.

Molempien mielestä tulokset olivat odotettuja.

Suvi-Anne Siimes
Suvi-Anne Siimes
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat