Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Hei, saisiko olla vaaliasiaa?"

Vapaaehtoiset jakavat kadulla tuhansittain vaaliesitteitä

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Tuulia Pitkänen, 23, jakoi Helsingissä ehdolla olevan puolisonsa esitteitä. "Olen opiskelija, ja päätin antaa lomalla omaa työpanostani kampanjan eteen."
Tuulia Pitkänen, 23, jakoi Helsingissä ehdolla olevan puolisonsa esitteitä. "Olen opiskelija, ja päätin antaa lomalla omaa työpanostani kampanjan eteen." Kuva: Juhani Niiranen HS

Romaninainen tulee kauppaamaan Iso Numero -lehteä Helsingin Narinkkatorilla Miia Lamminaholle. Vaaliesitteitä jakava Lamminaho tarjoaa vastavuoroisesti naiselle omaa tuotettaan. Tämä tajuaa tilanteen ja purskahtaa nauruun.

"Samanlaista hommaa tehdään. Kohta tunnen heistä kaikki", Lamminaho hymyilee.

Artikkeliin liittyvät

Lähellä toinen romaninainen, Valeria Petrova, jakaa Jukka Relanderin (vihr) vaaliesitteitä. Puhelimen päähän saatavan tulkin välityksellä Petrova kertoo saavansa työstä korvausta. Uusi vaali-ilmiö? Ei, sanoo paikalle tuleva Relander.

Hänen mukaansa romanit olivat itse olleet spontaanin oma-aloitteisia ja uskoneet saavansa palkkaa. Verotus- ja työnantajamaksut pitäisi ensin selvittää, Relander sanoo, eikä vaalien alla voi ottaa riskejä.

Vaaliesitteiden jakajien eli flaikuttajien (esite on puhekielessä flaijeri) määrä kaduilla lisääntyy, kun ennakkoäänestys keskiviikkona alkaa.

"Lähes ehdokas kuin ehdokas on jakamassa esitteitä. Vanhan kauppiasviisauden mukaan kauppaa kannattaa tehdä, kun kauppa on auki", sanoo kokoomuksen Helsingin-piirin toiminnanjohtaja Janne Pesonen.

Esitteitä jaetaan vaalien alla pelkästään Helsingin vaalipiirissä seitsennumeroinen määrä.

"Lehtisten jakaminen kaduilla on iso osa kampanjaa. Luukuttaminen taas on vaikeutunut: kerrostaloissa ovet ovat kiinni, ja postiluukuissa on paljon mainoskieltoja", vasemmistoliiton Helsingin-piirin toiminnanjohtaja Jorma Pikkarainen sanoo.

Esitteitä jaetaan, koska parempaakaan tapaa saada näkyvyyttä ei ole keksitty. Puolueissa uskotaan kokonaisvaikutukseen: kun ehdokas näkyy aamulla ensin lehdessä tai netissä, sitten kulkuvälineessä ja lopuksi vielä kadulla jaettavassa lehtisessä, yhteisvaikutuksena jää ehkä jälki äänestäjän päähän.

Aitoa hyötyä on kuitenkin vaikea mitata. Suomalainen myös ärsyyntyy helposti.

"Jotkut voivat loukkaantua ehdokkaan liian innokkaasta esitteiden tuputtamisesta", Pesonen sanoo.

Massajako on Pesosen ja Pikkaraisen mukaan pääosin ehdokkaiden harteilla. Tosin kaduilla näkyy esimerkiksi nuorisojärjestöjen jäseniä jakamassa eri ehdokkaiden esitteitä.

"Mitään korvauksia ei makseta. Tämä menee talkoopohjalla", Pikkarainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat