Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintolainan nostamisen suosio kasvaa

Lainanoton innokkuutta selittää opintolainahyvitys

Kotimaa
 
Jarno Mela Lehtikuva
Kuvassa opiskelllaan Laurea-ammattikorkeakoulussa Espoossa.
Kuvassa opiskelllaan Laurea-ammattikorkeakoulussa Espoossa. Kuva: Jarno Mela Lehtikuva

Uudet opiskelijat nostavat selvästi aiempaa useammin opintolainaa. Neljäsosa syksyllä 2014 opintonsa aloittaneista korkeakouluopiskelijoista nosti opintolainaa ensimmäisen syyslukukauden aikana. Vuotta aiemmin aloittaneista uusista opiskelijoista alle viidennes turvautui opintolainaan ensimmäisen syyslukukauden aikana. Tiedot perustuvat Kelan tekemään tilastoselvitykseen.

Kela arvioi, että opintolainan suosion kasvulle on useita syitä, joista yksi on syksyllä 2014 käyttöön otettu opintolainahyvitys. Opiskelija voi saada opintolainahyvityksen, jos hän nostaa opintolainaa ja suorittaa tutkinnon määräajassa. Hyvitys tarkoittaa Kelan maksamaa opintolainan ylimääräistä lyhennystä. Hyvitys voi olla enimmillään kolmasosa opintolainasta.

Artikkeliin liittyvät

Opintolainahyvitys korvasi uusilla opiskelijoilla opintolainavähennyksen, jossa opiskelija saattoi saada verovähennyksen opintolainastaan, jos hän valmistui määräajassa. Opintolainavähennys otettiin käyttöön vuonna 2005, mutta se ei lisännyt opintolainan suosiota odotetulla tavalla.

"Verovähennys koettiin ilmeisesti hankalaksi ymmärtää. Opintolainahyvitys koetaan rahanarvoiseksi eduksi", arvelee pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen Kelasta.

Opintolainahyvitystä markkinoitiin uusille opiskelijoille näkyvällä mainoskampanjalla viime syksynä. Kampanja aiotaan toistaa ensi syksynä, kun uudet opiskelijat aloittavat opintonsa. Kelan mukaan opintolainan suosion kasvu on merkittävää, sillä muutaman viime vuoden aikana opintolainaa ottaneiden opiskelijoiden määrä on kasvanut keskimäärin muutaman prosentin vuodessa, mutta viime syksynä uusien opiskelijoiden keskuudessa kasvua oli 39 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Myös pitkään matalana pysynyt korkotaso ja heikko työllisyystilanne ovat saattaneet lisätä opintolainan suosiota.

"Opiskelijoiden voi olla vaikeaa löytää työtä, jota voi tehdä opintojen ohella", Lahtinen arvioi.

Työtilanteen vaikutuksesta kertoo Lahtisen mukaan myös se, että opintolainan nostaminen näyttää olevan suositumpaa pienemmillä korkeakoulupaikkakunnilla kuin suurissa kaupungeissa. Yksi syy voi olla suurten kaupunkien parempi työtilanne.

"Myös yhteiskuntatieteilijät ja humanistit näyttävät nostavan lainaa hieman useammin kuin esimerkiksi tekniikan alan opiskelijat, jotka voivat usein löytää töitä opiskeluaikana."

Kelan mukaan myös nostetut lainamäärät ovat kasvaneet. Uudet opiskelijat nostivat syyslukukaudella keskimäärin 1 540 euroa opintolainaa opiskelijaa kohden, kun vuotta aiemmin opintolainaa nostettiin keskimäärin 1 157 euroa opiskelijaa kohden. Todennäköisin selitys tälle on Lahtisen mukaan se, että viime syksynä opintolainan enimmäismäärää kasvatettiin 400 euroon kuukaudessa, kun sitä saattoi aiemmin nostaa korkeintaan 300 euroa kuussa.

Opintolainahyvityksen tarkoituksena on ollut lisätä opintolainan suosiota niin, että opiskelijat turvautuisivat mieluummin lainaan kuin kävisivät opiskeluaikanaan töissä.

"Tavoitteena on saada nuoret nopeammin työelämään ja pidentää työuria. Siinä on käytetty sekä keppiä että porkkanaa", Lahtinen sanoo.

Lahtinen pitää opintolainahyvitystä porkkanana. Keppinä on toiminut uusien opiskelijoiden opintotukiajan lyhentäminen. Syksyllä 2014 aloittaneiden opiskelijoiden opintotukiaika lyheni viidellä kuukaudella viime syksynä. Samaan aikaan opintorahan määrää korotettiin 35 eurolla kuussa. Uusista opiskelijoista noin 77 prosenttia saa opintorahaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat