Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rinne: "Leikkaukset jaettava kahdelle vaalikaudelle"

Suosta ei nousta leikkaamalla eikä veronkiristyksillä, sanoo Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne

Kotimaa
 
Rinne: Juhana Vartiaista olisi ollut vaikea nähdä Sdp:n listoilla
Rinne: Juhana Vartiaista olisi ollut vaikea nähdä Sdp:n listoilla
Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja Juhana Vartiainen ei olisi kelvannut Sdp:n ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi HSTV:n puheenjohtajatentissä, että syynä olivat Vartiaisen työttömiä koskevat kommentit. Vartiainen on nyt kokoomuksen ehdokkaana.

Vientivetoinen talouskasvu. Sillä Suomi nousee, väittää Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne.

Hänen mukaansa nykyisin vain 26 yritystä vastaa 60 prosentista Suomen vientituloista.

"Se on liian vähän", sanoo Rinne.

Nyt tarvitaan hänen mukaansa "maailman megatrendeihin" nojaava strategia, jolla isompi joukko yrityksiä lähtee viemään tuotteitaan kasvaville alueille esimerkiksi Aasiaan tai Afrikkaan.

Kun Rinne pääsee vauhtiin megatrendeistä – ilmaston lämpenemisestä tai kaupungistumisesta – häntä on vaikea pysäyttää. Taannoisella vienninedistämismatkalla Kiinassa vesijohtovesi oli hotelleissa sellaista, että vieraille ei suositeltu suihkun käyttämistä. Ilmanlaatu oli vain kerran tasolla, joka ei ollut terveydelle haitallinen.

Suomalaisille puhtaan teknologian yrityksille on Rinteen mukaan Kiinassa valtavat markkinat. "Tarvitaan nykyistä enemmän kasvunnälkäisiä yrityksiä."

Rinne haluaa, että valtio kouluttaa pieniä ja keskisuuria vientiyrityksiä kansainvälistymään. Mutta onko vientikoulutus varsinaisesti valtion tehtävä? "Valtion on oltava aktiivinen ja yrittäjähenkinen."

Leif Rosas
Sdp:n Antti Rinne jutteli vantaalaisten kanssa vaalitilaisuudessa Korsossa tiistaina.
Sdp:n Antti Rinne jutteli vantaalaisten kanssa vaalitilaisuudessa Korsossa tiistaina.

Vaaleissa näillä näkymin kakkossijasta kokoomuksen kanssa kamppaileva Sdp toivoo, että talouskasvu kiihtyisi ensi vaalikauden puoliväliin mennessä kahteen prosenttiin. Juuri nyt arvio vaikuttaa vähintäänkin optimistiselta.

Sdp ilmoitti pari viikkoa sitten, että taloutta on sopeutettava kolmella miljardilla. Sopeuttaminen hoidetaan puolueen mukaan menoleikkauksilla (kaksi miljardia) ja veronkiristyksillä (yksi miljardi).

Nyt Rinne korostaa, että sopeuttamispäätökset on tehtävä heti hallituskauden alussa, mutta varsinaiset toimenpiteet on lykättävä tulevan vaalikauden loppuun ja sitä seuraavalle vaalikaudelle. "Ne tehdään kahdeksan vuoden aikana", Rinne täsmentää.

Rinne pitää hyvänä talouspolitiikan arviointineuvoston taannoista suositusta leikkausten lykkäämisestä. Arviointineuvosto on viiden professorin riippumaton ryhmä, jonka johdossa on professori Roope Uusitalo.

"Suosta ei nousta leikkaamalla eikä veronkiristyksillä", Rinne sanoo.

Valtiovarainministeriön virkamiesjohto löi äskettäin pöytään kovat leikkauslaskelmat. Niiden mukaan julkistaloudessa on kurottava umpeen kuuden miljardin euron aukko. Taloutta voi periaatteessa tasapainottaa kahdella tapaa: säästämällä menoissa tai korottamalla veroja.

Useat puolueet ovat myötäilleet virkamiesten esitystä. Ainoastaan vasemmistoliitto on tyystin irtisanoutunut leikkauksista.

Kansantaloustieteilijätkin ovat intoutuneet keskustelemaan. Esimerkiksi professori Pertti Haaparanta on moittinut leikkauspuheita sanomalla, että massiiviset leikkaukset taantumassa kääntyisivät tarkoitustaan vastaan ja uhkaavat kurjistaa talouden vuosiksi eteenpäin (HS 22.3.).

Sdp on ollut Rinteen komennossa pian vuoden. Kannatus on vähän kasvanut huonoimmista lukemista, mutta numerot ovat vielä kaukana viime vaalien 19 prosentista.

Rinne kuitenkin väittää, että päättämättömien äänestäjien keskuudessa muhii vaaliyllätys, joka toivottavasti kääntyy demareiden hyväksi.

"Kohti vaalivoittoa mennään", hän sanoo ja tarkoittaa, että Sdp kerää vaaleissa isomman äänisaaliin kuin neljä vuotta sitten.

Kaikille puolueille piinallinen ongelma noussee esiin vasta vaalien jälkeen kesäkuussa, kun Kreikka todennäköisesti tarvitsee lisää apua ja kolmannen hätälainapaketin. Rinteen mielestä spekulointi on turhaa – mutta:

"Sdp ei ole enää valmis kasvattamaan Suomen vastuita", Rinne sanoo.

Antti Rinne HSTV:n puheenjohtajatentissä
Antti Rinne HSTV:n puheenjohtajatentissä
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan talouskasvu on parempi tie irrottaa Suomi taantumasta kuin jatkuvat leikkaukset. Rinne on puhunut ”vientivetoisesta” kasvusta, mutta mistä tämä kasvu oikein syntyy? HSTV:n puheenjohtajatentin juontaa politiikan toimittaja Antti Rinne?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat