Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikaa tai liian vähän liikkuvat lapset alttiita rasitusvammoille – lähetteiden määrä kasvanut

Monessa lajissa harjoitellaan enemmän kuin kasvavan lapsen keho kestää. Rasitusvammojen määrä on kasvanut, sanovat lääkärit.

Kotimaa
 
Raju urheilu rasittaa lapsia
Raju urheilu rasittaa lapsia
Liian raju tai yksipuolinen liikunta on lisännyt rasitusvammoja lapsilla. Helsingin taitoluisteluklubilla asia on tiedostettu ja vakavilta tapauksilta on vältytty. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Moni lapsi ja nuori saa hoitoa vaativia kolhuja tai vammoja urheilua harrastaessaan.

"Lähetteiden määrä on kasvanut", sanoo lastenortopedi Mikko Haara Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) Lastenklinikalta.

Fakta

Polven, nilkan ja lonkan kipuja

1 Rasitusvammoja tulee etenkin kohtiin, joissa iso jänne kiinnittyy luuhun. Luusto kasvaa nopeammin kuin lihakset ja jänteet, ja ylirasitus voi johtaa kipuihin. Tyypillisiä paikkoja ovat polvet, lantio, kyynärpää ja nilkat.

2 Polvilumpion jänteen kiinnityskohta ärtyy etenkin 10–14-vuotiailla (Osgood-Schlatterin tauti). Juostessa tai hyppiessä tuntuu kipua sääressä polvilumpion alapuolella. Säären etupinnalla voi olla kivulias kyhmy.

3 Polvilumpion alareunassa tuntuva kipu voi olla SLJ-tautia, joka ilmaantuu usein 10–12-vuotiaille. Kipu tuntuu etenkin juostessa ja hyppiessä.

4 Severin tauti iskee etenkin 9–12-vuotiaisiin. Akillesjänteen kiinnityskohta voi aristaa ponnistuksessa tai kantapään iskussa.

5 Lantion alueella kipeytyy etenkin lonkan koukistajalihaksen yläpää.

6 Lannerankaan voi tulla rasitusmurtumia toistuvien taaksepäin taivutusten takia. Niistä voi seurata nikamansiirtymiä.

"70 prosenttia lantion ja alaraajojen lähetteistä on rasitusvammoja, jotka eivät vaadi kirurgista hoitoa."

Esimerkiksi kipeitä polvia.

Lastenklinikan selkäkirurgi Mikko Mattila kertoo hoitavansa jatkuvasti selän rasitusmurtumia. Niitä syntyy etenkin lajeissa, joissa toistuvasti taivutetaan selkää liikaa taaksepäin.

"Kasvuikäisten liikuntaan liittyviä vammoja tulee yhä enemmän", sanoo myös lääkärikeskus Dextrassa työskentelevä ortopedi Tuomo Karila.

Syistä kaikki kolme ovat samaa mieltä: liikaa yksipuolista liikuntaa. Tai ei liikuntaa lainkaan.

Lapset ja nuoret ovat jakaantumassa niihin, jotka harrastavat paljon liikuntaa, ja niihin, jotka eivät liiku lainkaan. Molemmat ovat alttiita rasitusvammoille.

Välistä on katoamassa iso joukko, joka vielä muutama vuosikymmen sitten pelasi, leikki, juoksi ja kiipeili pihoilla. Samalla se sai hyvän peruskunnon ja lihasvoimaa.

Riittävästi eli tunnin päivässä liikkuu enää joka viides 11-, 13- ja 15-vuotias, ilmeni Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Nuoret istuvat liikaa, ja joka toinen viettää ruudun ääressä kauemmin kuin suositellut kaksi tuntia päivässä.

Pihojen sijaan lapset ja nuoret liikkuvat seuroissa.

"Vanhemmat kuvittelevat, että lapsi liikkuu paljon, kun hänellä on esimerkiksi tunnin jalkapalloharjoitukset viisi kuusi kertaa viikossa", Haara sanoo.

"Siitä ajasta on tehokasta liikuntaa ehkä puolet. Kun hänet vielä viedään autolla harjoituksiin ja kouluun ja vapaa-aika kuluu ruudun ja pelien ääressä, monipuolista liikuntaa ei kerry tarpeeksi."

Lapsi kestää liikuntaa, mutta ei liian kovaa ja liian yksipuolista liikuntaa, Karila muistuttaa.

Tai liian paljon: Tutkimuksissa on havaittu, että rasitusvammojen määrä kaksinkertaistuu, kun liikuntaa on hyvin paljon, yli 16 tuntia viikossa. Tarvitaan myös lepopäiviä.

Rasitusvamma kertoo, että treenaamista pitää vähentää ja tehdä jotain muuta, Haara sanoo. Kuten uida ja pyöräillä perheen kanssa tai harrastaa useita lajeja.

"Lapsen koordinaatio kehittyy kahdessa lajissa paremmin kuin yhdessä", Mattila muistuttaa.

"Toinen laji voi olla pihaliikuntaa, juoksentelua ja kiipeilyä."

Hän näkee toistuvasti tapauksia, joissa lahjakas poika pelaa eliittiseurassa viidestä seitsemään kertaa viikossa. Rasitusmurtuma pakottaa pitämään taukoa.

Poika vaihtaa toiseen lajiin, jossa hänet sijoitetaan eliittijoukkueeseen. Selkäkipu kuitenkin jatkuu ja lopulta pakottaa hänet lopettamaan.

Samalla loppuvat liikunnan ilo ja liikunnallinen elämäntapa, joka olisi voinut jatkua myös aikuisuudessa.

Markus Jokela HS
Katri Jäppinen kaatui muodostelmaluistelujoukkue Mini Mintsin harjoituksissa Myllypuron jäähallissa Helsingissä viime viikon tiistaina.
Katri Jäppinen kaatui muodostelmaluistelujoukkue Mini Mintsin harjoituksissa Myllypuron jäähallissa Helsingissä viime viikon tiistaina.

Moni rasitusvamma paranee levolla. Jotkut voivat jäädä loppuelämän seuralaisiksi:

"Näen selän rasitusmuutoksia, jotka eivät vaivaa, kun lihakset ovat kunnossa", Karila kertoo.

"Mutta kun painoa tulee ja lihakset heikkenevät, selkä alkaa vaivata. Sen takia ei ehkä voi tehdä fyysistä työtä."

Nuorena polveen tullut eturistisidevamma taas voi johtaa nivelrikkoon aikuisiässä ja tekonivelen tarpeeseen jo 40-vuotiaana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat