Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harva kannattaa korkeakoulujen yhdistämistä

Helsingin yliopistossa tehdyn kyselyn vastaajat puolustavat maksutonta koulutusta

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Opiskelijat eivät lämpene yliopistojen kaupallistamiselle.
Opiskelijat eivät lämpene yliopistojen kaupallistamiselle. Kuva: Rio Gandara HS

Ani harva kannattaa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhdistämistä, kertoo Helsingin yliopistossa tehty verkkokysely.

Sen mukaan vain kolme prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että tutkimukseen perustuvat yliopistot ja käytännön ammatteihin tähtäävät ammattikorkeakoulut kannattaisi yhdistää.

Fakta

Korkeakouluja halutaan uudistaa

 Suomessa on yhä asukaslukuun verrattuna paljon korkeakouluja.

 Viime aikoina on julkaistu useita raportteja, joissa on ehdotettu esimerkiksi yliopistojen laitosten määrän puolittamista.

 Yliopistoja on myös patistettu erikoistumaan sekä lisäämään yhteistyötä ja alueellisesti jopa yhdistämään voimansa ammattikorkeakoulujen kanssa.

 Edellinen yliopistouudistus 2010 lisäsi taloudellista itsenäisyyttä. Yliopistoja esimerkiksi kannustettiin keräämään rahaa yksityisiltä lahjoittajilta.

Huutia kyselyssä saa myös tutkintojen kaupallistaminen, jota kannattaa vain 13 prosenttia vastaajista. Helsingin yliopisto itse haluaisi myydä tutkintoja ja päättää esimerkiksi siitä, peritäänkö EU- tai Eta-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta lukukausimaksua.

Yliopistossa tehtyyn kyselyyn vastasi noin 1 000 ihmistä, joista 300 oli opiskelijoita ja 700 yliopiston henkilökuntaa. Henkilökunnasta vastaajien joukossa ovat parhaiten edustettuina professorit, joista lähes puolet vastasi kyselyyn.

Filosofian dosentin, yliopistonlehtori Thomas Wallgrenin mukaan kyselyn tulokset kertovat siitä, että tiedeyhteisö vastustaa laajasti sivistysyliopiston alistamista markkinaetujen palvelemiselle.

"On hyväksi kaikille, että tiede ei tottele muita herroja kuin tiedon hankkimisen intressiä. Vaikka eletään kovien arvojen aikaa, usko sivistykseen ja tiedonjanoon on vahva."

Wallgrenin mielestä ammattikorkeakoulut vastaavat koulutuksellaan eilisen ja tämän päivän haasteisiin.

"Kun yhteiskunta muuttuu kovaa vauhtia, ei ole hyvä kouluttaa ihmisiä vain tämän päivän tarpeisiin. Kun perussivistys on suuri, se antaa kykyä reagoida ja hallita muutoksia ja ottaa uudet haasteet vastaan", hän sanoo.

Kyselyn vastaajat eivät uskoneet laajalti siihen, että yliopistojen profiloituminen johtaisi Suomen tieteen tason kohenemiseen ilman merkittäviä haittavaikutuksia.

Profiloinnin tarkoituksena on, että yliopistot keskittyisivät tutkimuksessa vahvuusalueilleen. Pelkona kuitenkin on, että monia, kaupallisesti tuottamattomia yksiköitä lakkautetaan.

Helsingin yliopistossa tehdyn verkkokyselyn toteutti parinkymmenen tutkijan ja professorin verkosto. Wallgrenin (sd) lisäksi mukana olleet Heikki Patomäki (vas) ja Laura Kolbe (kesk) ovat ehdolla eduskuntavaaleissa.

Kyselyssä tiedusteltiin myös mielipiteitä Helsingin yliopiston johtosäännön muuttamisesta.

Vuoden 2010 yliopistouudistuksessa Helsingin yliopistossa säilyi kolmikantamalli, jossa opiskelijoista, professoreista ja muusta yliopiston henkilökunnasta koostuva ryhmä valitsee yliopiston dekaanit ja laitosjohtajat.

Nyt laitosjohtajien valinta halutaan keskittää yliopiston rehtorille ja dekaanien valinta rehtorin esityksestä yliopiston hallitukselle. Tämä ei saanut kyselyssä laajaa kannatusta.

Maailmanpolitiikan professorin Heikki Patomäen mukaan kyselyssä näkyy jyrkkä kuilu sen välillä, mitä opetus- ja kulttuuriministeriö, yliopiston johto ja toisaalta yliopiston henkilökunta haluavat.

Hänen mukaansa monet yliopistolaiset ovat menettäneet toivonsa siitä, että voisivat vaikuttaa asioiden kulkuun.

"Esillä olevia muutosehdotuksia kohtaan on suurta skeptisyyttä, mutta julkisesti niihin pyritään vaikuttamaan harvoin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat