Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen saapuu tänä vuonna lähes puoli miljoonaa risteilyturistia – alukset ovat yhä suurempia

Suomeen saapuvat risteilyturistit piipahtavat yleensä Helsingissä päiväretkellä

Kotimaa
 
Esa Syväkuru HS
Royal Princess -alus vieraili Helsingissä kesällä 2014.
Royal Princess -alus vieraili Helsingissä kesällä 2014. Kuva: Esa Syväkuru HS

Suomeen saapunee tänäkin vuonna lähes puoli miljoonaa risteilyturistia, jotka jättävät Helsingin seudulle rahaa noin 30 miljoonaa euroa.

Helsinkiin saapuu vuosittain noin 250–300 kansainvälistä risteilyalusta, jotka tuovat mukanaan yli 400 000 matkustajaa. Lisäksi pieni osa Itämeren-risteilyaluksista pysähtyy Turussa tai Maarianhaminassa.

Täksi vuodeksi Helsingin satamiin on varattu paikka 260 alukselle, tosin määrä luultavasti kasvaa vielä vuoden edetessä. Tänä vuonna kaupunkiin odotetaan 420 000:ta risteilymatkustajaa. Yksi risteilyvieras jättää Helsingin seudulle tutkimuksen mukaan noin 65 euroa, joten kaikista matkailijoista Helsinki saa noin 28 miljoonan euron potin, kertoo risteilykoordinaattori Pihla Väänänen Visit Helsingistä.

"Trendi näyttää olevan se, että käyntien määrä laskee mutta alusten koko on suurempi ja matkailijoita mahtuu niihin enemmän", Väänänen sanoo.

Helsinki toimii risteilijöille usein pysähdyspaikkana matkalla Pietarista Tukholmaan. Tämän vuoden varausten mukaan Helsinkiin saapuu eniten aluksia Pietarista ja toiseksi eniten Tukholmasta. Kärkikaksikko on sama, mutta toisin päin, kun katsotaan Helsingistä lähtevien alusten määränpäätä.

Suomen turismisektori voi luottaa saksalaisiin risteilymatkailijoihin, joita vierailee maassamme yhä enemmän.

Viime vuonna noin 110 000 risteilyvieraista oli saksalaisia. Seuraavaksi eniten Suomeen saapuu meritse yhdysvaltalaisia ja brittiläisiä matkailijoita, joiden määrä tosin väheni edellisestä vuodesta.

Venäjän ja Euroopan viilenneet välit tai heikko rupla eivät näy Itämeren risteilyliikenteessä. Tyypillinen risteilyvieras ei ole venäläinen, ja toisaalta Pietari on Itämeren suosikkikohde vuodesta toiseen. Sen sijaan Venäjän tilanne näkyy Suomen ja Pietarin välisessä linjaliikenteessä, jossa laivojen matkustajamäärät viime vuonna vähenivät vuoteen 2013 verrattuna.

Risteilyjen sesonki on toukokuusta lokakuun loppuun. Heinäkuu on kuukausista kiireisin: silloin Helsinkiin saapuu 74 risteilyalusta. Esimerkiksi 13. heinäkuuta Helsinkiin saapuu aamupäivällä kuusi risteilyalusta.

Ylivoimaisesti suurin osa Suomeen saapuvista risteilyaluksista pysähtyy Helsingissä. Maarianhaminaan saapunee tänä vuonna yhdeksän alusta, Turkuun odotetaan kahdeksaa risteilyalusta.

Lähes kaikki alukset saapuvat Helsinkiin ja lähtevät Helsingistä samana päivänä. Siispä turisteilla on vain muutamia tunteja aikaa tutustua Suomeen.

"Helsingissä käydään kaupunkikierroksilla. Porvoon-retket ovat myös aina olleet suosittuja. Lisäksi Helsingin Kivikon hiihtohallissa on talvimaailma, jossa osa käy", luettelee risteilykoordinaattori Väänänen turistien suosikkikohteita.

"Matkailijamme ovat tutkimusten mukaan todella tyytyväisiä Helsinkiin. Erityisesti kiitellään asukkaiden ystävällisyyttä ja sitä, että täällä on helppo liikkua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat