Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennakkoäänestys alkaa tänään – HS:n vaalikoneet auttavat ehdokkaan valinnassa

Posteissa ja kirjastoissa voi äänestää ensi viikon tiistaihin asti

Kotimaa
 
Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.

Tästä aamusta alkaen pääsee äänestämään eduskuntavaaleissa. Osa ennakkoäänestyspaikoista kuten Helsingin Postitalo Mannerheimintiellä avaa ovensa jo kello 8. Joissakin posteissa äänestys alkaa kello 9 ja useimmissa kirjastoissa kello 10.

Ennakkoäänestys jatkuu viikon eli ensi viikon tiistaihin asti. Useimmat äänestyspaikat ovat auki viimeisenä äänestyspäivänä 14. huhtikuuta kello 20 asti, mutta monessa kirjastossa äänestys päättyy jo kello 18.

Ilmoitus äänioikeudesta on jo tullut postissa jokaiselle kotiin. Ilmoituksen voi ottaa mukaan äänestykseen nopeuttamaan toimitusta. Sekä ennakkoäänestyksessä että varsinaisena vaalipäivänä vaalipaikalla pitää olla mukana kuvallinen henkilötodistus kuten ajokortti tai passi.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ilmoituksen äänioikeudesta voi ottaa mukaan ennakkoäänestykseen nopeuttamaan toimitusta.
Ilmoituksen äänioikeudesta voi ottaa mukaan ennakkoäänestykseen nopeuttamaan toimitusta.

Äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella, joka täyttää 18 vuotta viimeistään varsinaisena vaalipäivänä 19. huhtikuuta.

Ennakkoäänestyspaikkoja on koko maassa 912. Äänestämässä voi käydä missä tahansa näistä paikoista asuinpaikasta riippumatta. Varsinaisena vaalipäivänä saa äänestää vain ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa.

Äänioikeutettuja on näissä vaaleissa noin 4,47 miljoonaa, joista hieman yli 200 000 asuu ulkomailla. Ulkomailla äänestysinto on ollut perinteisesti laimeaa: viime eduskuntavaaleissa äänestämässä kävi vain 10,6 prosenttia ulkomailla asuvista äänioikeutetuista.

Viime eduskuntavaalien äänestysprosentti oli kotimaassa 70,5. Viimeisen 20 vuoden aikana äänestysinto oli alhaisimmillaan vuoden 1999 eduskuntavaaleissa: 68,3 prosenttia. Korkein äänestysprosentti taas oli vuoden 1995 vaalien 71,9.

Sami Kero / HS
Marjut Karttuselle, 49, on tärkeää löytää ehdokas, joka ajaa yrittäjien asioita.
Marjut Karttuselle, 49, on tärkeää löytää ehdokas, joka ajaa yrittäjien asioita.

Moni miettii vielä, ketä äänestää. Helsinkiläinen yrittäjä Marjut Karttunen, 49, etsii yhä sopivaa ehdokasta, mutta puolue on sama kuin ennen.

"Ehdokkaan pitää ajaa yrittäjien asioita", hän sanoo.

Hän aikoo lukea ehdokkaiden kirjoituksia netistä. Pelkät iskulauseet eivät Karttuseen pure.

"Puheet siitä, että pitää säästää ja säästää ovat ihan Erkkilästä. Ihmisiä pitää kannustaa ostamaan ja kuluttamaan, vain siten Suomi saadaan uuteen nousuun", hän sanoo.

Sami Kero / HS
Heli Saari, 18, hakee ehdokasta, jolla on samanlainen ajatusmaailma kuin hänellä.
Heli Saari, 18, hakee ehdokasta, jolla on samanlainen ajatusmaailma kuin hänellä.

Torimyyjä Heli Saari, 18, äänestää elämänsä ensimmäisissä vaaleissa. Sairaanhoitajaopintoihin tähtäävä Saari on muuttanut vasta kuukausi sitten Vääksystä Helsinkiin, joten uuden vaalipiirin ehdokkaisiin tutustuminen on vielä kesken.

"Olen seurannut aika paljon politiikkaa. Ehdokkaalla on oltava samanlainen ajatusmaailma kuin minulla. Puolueen valitsen sen mukaan, miten hyvin se on pitänyt aiemmat vaalilupauksensa."

Talous on Saaren mielestä vaalien tärkeimpiä kysymyksiä. "Tiedän kokemuksesta, miten vaikeaa on näinä aikoina saada työpaikka."

Sami Kero / HS
Kari Hannulalle, 65, tärkeää on ehdokkaan luotettavuus ja rehellisyys.
Kari Hannulalle, 65, tärkeää on ehdokkaan luotettavuus ja rehellisyys.

Oululainen eläkeläinen Kari Hannula, 65, äänestää ehdokasta, jonka hän tietää luotettavaksi ja rehelliseksi. Hän on itsekin ollut mukana politiikassa ja tuntee siten henkilökohtaisesti useita ehdokkaita tutusta puolueesta.

"Ehdokkaan pitää uskaltaa tuoda oma näkemyksensä esiin", hän korostaa.

Hannulankin mielestä talous on vaalien tärkein teema.

"Talouden ongelmat eivät johdu vain taantumasta. Tarvitaan rakenteellisia uudistuksia. Kasvu-uralle pitäisi päästä, verotusta ei voi kiristää ja velkaantumisen on loputtava", hän ohjeistaa tulevia päättäjiä.

Ennakkoäänestyspaikkojen osoitteet ja aukioloajat osoitteessa www.vaalit.fi tai Väestörekisterikeskuksen sivulla www.vrk.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat